BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.430,89
HABER /  SAĞLIK

Kalbi `zayıflatınca` toplatıldı

Türkiye`de reçetesiz satılan Reductil adlı zayıflama ilacının kalp krizini tetiklediği belirlendi.

Abone ol
Dünyada ve Türkiye`de yaygın kullanılan zayıflama ilacı Reductil ile ilgili Sağlık Bakanlığı`ndan radikal karar...
 
Bakanlık, Abbott firmasının ürettiği sibutramin ihtiva eden ilacın kalp hastalarında risk oluşturduğu için piyasadan toplatılmasına ve satışının durdurulmasına karar verdi. Reductil`in piyasadan çıkarılmasına sebep olan kararlar zinciri, uluslararası klinik bir deneyin incelenmesinin ardından geldi. Avrupa İlaç Kurumu (EMA), ilacın temel içeriği sibutraminin kalp problemlerini artırdığının tespit edilmesi üzerine Reductil`in lisansını iptal etti, Avrupa Birliği pazarından kaldırılmasına ve ruhsatlarının askıya alınmasına karar verdi.

Kullanıcının beyninde `tokluk` hissi yaratacak şekilde etki yaparak kişinin yüzde 20 az yemesini sağlayan sibutramin, daha önce de ülkemizde çok tartışılan `Lida` isimli ilaçta da tespit edilmişti. Kurumun ele aldığı deney kapsamında 10 bin hasta altı yıl boyunca gözlendi, yüzde 16 oranında kalp krizi ve inme riski görüldü. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü de bu karar doğrultusunda, `Reductil 10 mg kapsül` ve `Reductil 15 mg kapsül` adlı ilaçların tüm serilerinin tedbir amacıyla eczane, ecza deposu, hastane seviyesinde piyasadan toplatılmasına karar verdi. Baş ağrısı, terleme, yüksek tansiyon ve kalp atışlarında düzensizlik gibi yan etkileri olan ilaç, Avrupa ve ABD`de yalnızca obezite tedavisinde ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılıyor.
 
SADECE İLAÇ YETMEZ

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ da, insanların bir ilaçla zayıflanmayacağını artık anlamaları gerektiğini, ilaçların reçetesiz satıldığı Türkiye`de alınan bu kararın çok önemli olduğunu söyledi. Karşıdağ, konuyla ilgili `Hekimlik hayatım boyunca 5 defa bu ilacı yazmadım.  Hekim alır hastayı, değerlendirir. Metabolik bozukluk, hormonal bozukluk var mı yok mu, ona bakar. Eğer bu varsa, tedavisi yapılır. Yoksa yaşam stili değiştirilir. Bir ilaç alayım her şey düzelsin diye bir yanlış düşünce var. Bu yanlış bir düşünce` diye konuştu.

34 kişi hayatını kaybetti
ABD`DE 1998`de satılmaya başlanan ilaç, 2.5 milyon insan tarafından reçeteyle, düzenli olarak kullanılıyor. 34 kişinin ilaçla bağlantılı ölümü FDA`ye rapor edildi. Bu rakamların açıklanması üzerine 2002`nin mart ayında İtalya Sağlık Bakanlığı ilacın satışını yasakladı. FDA`nın ilaçla ilgili araştırmaları halen devam ediyor. 1997`de bu kurum tarafından 5`e 4 oyla alınan kararda ilacın risklerinin yararlarından çok daha fazla olduğu yönünde tavsiye sonucu çıktı.

Yarardan çok zararı var
BEYİNDE bulunan iştah kontrol merkezleri üzerinde etkisi olan Reductil`in yan etkileri arasında ağız kuruluğu, kabızlık, uykusuzluk ve baş ağrısı öne çıkıyor. İlacı üreten firmaya göre kullanılmaya başlandığı ilk ay sonunda en az 2-2.5 kg kilo kaybı görülüyor. Ancak bazı kullanıcılarda ilacın alımıyla birlikte tansiyon artışı saptanması üzerine doktorlar ilk birkaç ay tansiyon kontrolü öneriyordu. Ayrıca 16 yaşın altındaki çocuklar, antidepresan ya da migren ilacı kullananlara da ilaç verilmiyordu.
 
Türkan YILMAZER / AKŞAM