BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.434,49
HABER /  GÜNCEL

Kalbi korumak için ilginç bilgiler

Prof.Dr Bingür Sönmez kalp sağılımız ile ilgili önemli açıklamalrda bulundu

Abone ol

Kalbi korumak için günlük yaşamımızda dikkat etmemiz gereken onca maddenin arasında dikkatten kaçan, fazla önemsenmeyen ama aslında hayati önem taşıyan konular da var! Mesela insülin gerçeği, tıp dünyasında bir felaket olarak görülen ama halk arasında ciddiyeti fark edilmeyen mısır şurubu ve tabiiki vazgeçemediğimiz kırmızı et! İşte kalbimiz için hayati önem taşıyan beslenme konusunda gözden kaçanlar ve bilinmesi gerekenler... Prof. Dr. Bingür Sönmez anlatıyor...

"İŞ ÇIĞIRINDAN ÇIKTI, BİTKİLERLE DAMAR AÇTIĞINI İDDİA EDENLER VAR!"

-Tansiyon ilaçlarına bir türlü alışamıyor hastalar! Neden böyle oluyor? İlaç kullanmak istemeyen hasta, bitkisel ürünlerden medet umuyor. Tansiyonu bu şekilde dengelemek mümkün mü?

Tansiyon hastalarının ilaç kullanmaya başladığı ilk 1 - 2 yıl, sıkıntılı bir dönemdir. Hem hasta için hem kardiyolog için oldukça sıkıntılı bir dönemdir. Tansiyon bir yükselip bir düşebilir... Ama 2 sene sonunda mutlaka bir denge sağlanıyor. Bu konuda hastalarımıza sabırlı olmalarını, sık sık tansiyonlarını ölçtürmelerini ve kontrollerini ihmal etmemelerini öneriyorum.

Tansiyon ilaçları yanında bitkisel tedavi yöntemlerini tercih eden hastalarımız da oluyor. Bitkisel tedaviyi reddetmiyoruz ama alternatif tedavi olarak değil, tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak kabul ediyoruz. Nar, sarımsak, soğan, bunlar gerçekten fayda sağlayabiliyor bilimsel olarak da ispatlanmış durumda. Ama bunun yanında kalkıp kanseri tedavi ettiğini, damar açtığını iddia etmek gibi durumlar doğru değil. İş çığırından çıktı! Hastalarımızın mutlaka ilaç tedavisini uygulaması gerekiyor, bunun yanında daha önceden denenmiş ve bilimsel olarak ispatlanmış bitkisel tedavi yöntemlerini tamamlayıcı tedavi olarak kullanmalarında bir sakınca görmüyoruz ve hatta destekliyoruz.

"İNSÜLİN KOLESTEROLDEN DAHA TEHLİKELİ"

-Kolesterol ne kadar tehlikeli? Ne yapmamız lazım kolesterolümüzü dengelemek için?

İnsülin salgılatan yiyecekler kesinlikle kolesterolden daha tehlikeli! İnsanlar diyet kola, diyet şeker kullanarak sağlıklı besleneceklerine inansa da bu doğru değil. Bu tür diyet tatlandırıcılar vücut şeker gelmiş gibi kabul ettiği için insülin salgılar. İnsülin muhatap olacak şeker bulamadığı için o insanda hipoglisemi oluşur. Hipoglisemi açlık yaratır ve sürekli yeme ihtiyacı ortaya çıkar.

-Mısır şurubu hakkında çok konuşuldu hala da konuşuluyor. Siz ne diyeceksiniz mısır şurubu hakkında?

Çağımızın en büyük felaketi mısır şurubundan elde edilen şekerdir. Dışarıda yapılan hamur işi tatlıların büyük bir kısmı mısır şurubundan elde edilen şeker ile yapılıyor. Bu hem daha ağır olduğu için ticari hem daha fazla tatlandırıcı içerdiği için tercih ediliyor. Bayram boyunca hastaların en çok dikkat etmesi gereken nokta, dışarıdan ticari olarak tatlandırılmış hamur işi tatlıları kesinlikle tüketmemeleri! İnsanların hayatlarından, dışarıda ticari olarak imal edilen tatlıları çıkarmaları çok önemli!

KOLADAN GOFRETE TÜM HAZIR YİYECEKLERDE VAR

Hazır satın alınan; bisküvi, kolalı içecekler, şekerlemeler, çikolata, gofret, ucuz hamur işi tatlılar, hazır pasta ve keklerde şuursuzca mısır şurubu şerbeti kullanılmakta ve bilgi olarak sadece “Nişasta Bazlı Sıvı Şeker” ifadesinin baş harfleri, “NBSŞ” hatta sadece “NBŞ” ibaresi bulunmaktadır.

HAZIR YİYECEKLER SUNİ TATLANDIRICI DEPOSU

Kimyasal tatlandırıcılardan aspartam ve sakarin market raflarında bulunan birçok yiyecekte (diyet kola, meyve suları, hamur işi tatlılar, şekerlemeler, dondurma, reçel, jöle, marmelat, reçel, helva, sütlü tatlılar vb) kullanılmaktadır. Dünyada yaklaşık 6000 hazır yiyeceğin içinde aspartam bulunmaktadır. Yaklaşık 4000 hazır yiyecekte de diğer tatlandırıcılar (asesülfam K, sakarin, sükraloz, tautamin vb) kullanılmaktadır. Sadece ilaç sektöründe kullanılmak için hazırlanan aspartamın bugün %95’i gıda sektöründe kullanılmaktadır. Aspartam şekerden 200 kat daha fazla tat vermektedir. Diğer tatlandırıcılarda bu 300, 600, 2500 kat olabilmektedir. Türk Gıda Kodeksinde 1 kg baklavada en çok 1 gr kullanılabileceği belirlenmiş olmasına rağmen bunun kontrolü yapılamamaktadır.

"AYDA İKİ KEZ ADANA KEBAP YİYİP İŞKEMBE ÇORBASI İÇİN"

-Bu konulardan sonra bence okuyucularımız birkaç müjdeyi hak ediyor. Yemekten bahsetmişken yemekle devam edelim isterseniz? Kalp hastaları neleri yiyebilir mesela?

Bu yılki Kurban Bayramı retoks için bir vesile olsun ve hastalar kurban etinden aşırıya kaçmamak kaydı ile yesinler. Ayda iki kez de canları ne istiyorsa yiyebilirler. Bunlar; Adana kebap, paça çorbası, işkembe çorbası olabilir. Biz bunun ismini koyalım. Çünkü insanlar zaten bunu kaçamak olarak yapıyorlar böylece bunu bir disiplin altına almış oluruz. Böylece her gün düzensiz bir şekilde suçluluk duygusu hissederek değil, düzenli ve suçluluk hissetmeden ayda iki kez yemeleri mümkün olacaktır. Yumurta da yasaklanmış bir gıdaydı. Ancak insanlar haftada 1 - 2 kez gönül rahatlığı ile yiyebiliyorlar artık.