BIST 8.909
DOLAR 32,34
EURO 35,15
ALTIN 2.240,09

Kalbe çizilen Kudüs .. 'Özgür Kudüs'ü çiziyoruz!'

Kız kardeşimin adı Fatıma. Ayakkabı numaram bilinmiyor. Çünkü ben hep yalın ayak dolaşırım.

Müslümanlar için ne zaman Kudüs ve Mescid-i Aksa’dan söz edilse kalbe bir sızı saplanır. Gözyaşları akmaya hazır bir dere gibi göz kapaklarına hücum eder. Zihnimiz, Müslüman kardeşlerimizin çektiği acıları düşündükçe duygularımız alt üst olur. 

Bizim için Kudüs ve Mescid-i Aksa ayrılmaz bir ikilidir. Tıpkı tek yumurta ikizleri gibidirler. Biri diğeri olmadan bir anlam ifade etmez adeta. Mescid-i Aksa denilince akla Kudüs gelir, Kudüs denince de Mescid-i Aksa...

Kudüs, zulmün altında ribat görevinin ifa merkezi olarak İslam coğrafyasının kalbine oturur.

Mescid-i Aksa, Kâbe ile beraber, aynı zaman dilimi içinde, gökten gelen emirlerle, Efendimiz’in (a.s.m) buyurduğu şekli ile yerden fışkırır gibi fışkırıp yükselmiş” çağlar boyu çevresinde toplananlara kanatlarını açmış mukaddes ve mübarek bir mekândır.

Kudüs’ün mukaddesiyetini ve fazilet timsali Mescid-i Aksa’yı ele geçirmek demek Ortadoğu’yu ele geçirmek demektir. Ortadoğu’yu ele geçirmek ise dünyanın kalbine yerleşerek dünyayı yönetmek demektir. Bunu çok iyi bilen İngiliz-Yahudi medeniyeti yüz yıllardır bunun için zulümlerine zulüm katıp bu bölgeyi ele geçirmeye çalışıyorlar.

ÇİZGİNİN GÜCÜ

İngiliz ve Yahudi kaynaklı zulüm karşısında Müslüman kardeşlerimizin gösterdiği direniş zaman içerisinde kendi kahramanlarını doğurdu. Zalim İsrail tarafından yapılan zulümler yüzünden 10 yaşında iken yurdundan olmuş Naci Ali, Filistin davasının meşhur isimlerinden biridir. “Kanı ile Filistin’i çizen sanatçı” olarak tanınan bir karikatürist-çizerdir Naci Ali.

1969’da çizdiği Hanzala tiplemesinde bizzat kendi yaşamından esinlenmiş olan Ali Naci, Hanzala’yı şöyle anlatıyor: Hanzala 10 yaşında doğdu ve hep 10 yaşında kalacak. Ben o yaşta anayurdumu terk ettim. Hanzala yurduna döndüğü zaman yaşı büyümeye başlayacak. Doğa kanunları ona tatbik olmuyor. O biriciktir. Yurdumuza tekrar sahip olduğumuzda işler normale dönecek”.

Hanzala tiplemesi ise kendini şöyle tanımlar: “Ben Hanzala. Babamın adı: Önemli değil. Annemin adı: Nakba (Filistinliler işgalin ardından Filistin topraklarında İsrail Devleti’nin ilan edildiği 15 Mayıs 1948'i Nakba yani büyük felaket günü olarak tanımlar.) Kız kardeşimin adı Fatıma. Ayakkabı numaram bilinmiyor. Çünkü ben hep yalın ayak dolaşırım.”

Filistinlilerin “Devrimin Vicdanı” olarak nitelendirdiği çizerin bütün çizgilerinde bir sembol olarak Hanzala’yı insanlar hep arka cepheden ve yamalı elbiseleri ile gördüler. Diken diken olmuş saçlarıyla Hanzala, Filistin-Kudüs dramını haykırdı dünyaya.

Hanzala’nın etkisi o kadar güçlü idi ki, İsrail, kendisine “en az çocukların attıkları sapan taşları kadar büyük zarar veren” bu çizgi karakterin çizerini ortadan kaldırmakta gördü çareyi.

Direnişin sembolü olan Hanzala ile çizimin zalim İsrail tarafında ne kadar etkili olduğunu görmüş olduk.

 YENİ HANZALALAR GÖREV BAŞINA

Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği (Mirasımız Derneği) "Mirasımız Kudüs 1. Uluslararası Karikatür Yarışması"  başlıklı bir karikatür yarışması düzenliyor.

Derneğin basın toplantısında Başkan Muhammed Demirci; "Çağımızda çizgi noktasında en etkin olanı hiç şüphesiz karikatür sanatıdır. Tek karelik karikatür ile zihinlerde kalıcılık sağlanabilmektedir. Naci Ali'nin 'Hanzala' tiplemesi buna en iyi örnektir. 'Hanzala' tiplemesi o kadar etkili olmuştur ki adeta Filistin davasıyla özdeş hale gelmiştir." şeklinde konuyu çok güzel bir şekilde özetledi.

Son katılım tarihi 17 Kasım olan yarışmanın sonunda ödüller de verilecek. Ödül töreni 7-17 Aralık'ta yapılacak. Verilen ödüller ise derneğin hassasiyetinin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Çünkü yabana atılacak ödüller değil.

Hassasiyetlerinden ötürü Mirasımız Derneği yönetimini ve bu projeyi hayata geçiren ekibi yürekten kutluyorum.

Şimdi Kudüs ve Filistin davasına yeni Hanzalalarla destek verme vakti. Eli kalem tutup birazcık olsun sanata yatkın olanlar Naci Ali’nin açtığı yoldan onu takip etmeli ve insanlığın kalbine Kudüs’ü çizmelidirler.

Yarışmaya katılmak isteyenler, ve bağlantıları üzerinden başvuru yapabilir.

SOSYAL MEDYA TAKİP İÇİN!