BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,87
ALTIN 2.431,83
HABER /  GÜNCEL

Kahve tiryakilerine müjdeli haber

Bizde 40 yıl hatırı, yurtdışında 100'ü aşkın çeşidi var. Böğürtlenli, karpuzlu kahveler bayram için alternatif sunuyor.

Abone ol

Türk kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alan ve ''40 yıl hatırı'' olduğu belirtilen Türk kahvesi satışlarında bayram öncesi artış yaşanırken, Amerika ve Afrika kökenli hazır kahveler de değişik meyve aromalarıyla tüketicilere farklı lezzetler sunuyor.

İthal kahvelerde çeşit sayısı 100'ü aşarken, böğürtlenden, karpuza kadar zengin aroma çeşitleri de bayramlık olarak alıcı buluyor.

BAYRAM ÖNCESİ SATIŞLAR ARTTI

Türk kültürünün en güzel ve özel alışkanlıklarından olan, zihin açıcı, uyarıcı, enerji verici özelliği yanında sindirime de yardımcı olduğu bilinen ''Türk kahvesi'' satışlarında Ramazan Bayramı öncesinde büyük artış yaşanıyor.

ÇİFTE KAVRULMUŞ TERCİH EDİLİYOR

Cezve seçiminden kısık ateşte hazırlanışına, fincanlara yavaş yavaş dökülmesinden köpüğüne kadar, bir geleneği yansıtan Türk kahvesinin genellikle çifte kavrulmuşu tercih edilirken, fiyatları ise 10-16 TL arasında değişiyor. 

Kahvenin yanı sıra çerez, baharat grubu, sos gibi ürünlerin satışında da artış yaşanıyor. Normal günlerde günde 30 kilogram civarında olan kahve satışı bayram öncesi 150 kilograma kadar çıkıyor.

FARKLI LEZZETLER

Türk kahvesinin yanında, son yıllarda başta Amerika ve Afrika kökenli olmak üzere farklı ülkelere özgü kahve çeşitleri de bayram öncesi tüketicilerin tercihi oluyor.

İthal kahvelerin satıldığı firmalarda, İrlanda'dan Brezilya'ya, Etiyopya'dan Kolombiya'ya, Kenya'dan İtalya'ya kadar 100'ü aşkın ülkenin kahveleri tüketiciyle buluşuyor.

İthal kahveler fındıklı, vanilyalı, çikolatalı ikram edilebildiği gibi, meyve ve çiçek aromalı da hazırlanabiliyor.

EN ÇOK HANGİ  KAHVE SEVİLİYOR?

Meyve aromaları içerisinde en fazla tercih edileni ise kayısı, karpuz ve böğürtlen olarak belirtiliyor.

Çok ince çekilmiş kahve üzerinden sıcak, ancak kaynamamış basınçlı su geçirilerek elde edilen kahve türü olan espresso ise Türk kahvesi dışında en yaygın olanı.

Guatemala'nın verimli volkanik topraklarında ve dengeli ikliminde yetişen kahve çekirdekleri öğütülmüş ve aromasının uzun süre muhafaza edilebilen ''Guatemala Medium'', Brezilya'nın bol mineralli ve verimli topraklarında yetişmiş özel kahve çekirdeklerini barından ''Brazil Mild''in yanı sıra Dopio, Macchiato, Con Panno, Mokaccino gibi espresso ve French Press kahve türleri de bayram öncesi konuklara ikram edilmek üzere fazlasıyla alıcı buluyor.