BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,00
ALTIN 2.322,99
SAĞLIK

Kahvaltı konusunda ezber bozan açıklama!

CNN TÜRK'te yayınlanan Gündem Özel programına konuk olan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, kahvaltı için ezber bozan açıklamalarda bulundu.

CNN TÜRK'te Deniz Bayramoğlu'nun sunduğu Gündem Özel programına konuk olan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, 'Kahvaltı günün en önemli öğünü mü?' sorunu ezber bozan bir örnekle yanıtladı. Prof. Dr. Yörükoğlu, verdiği örnekte şunları söyledi:

"Bu akşam saat 6-7'de oturdunuz 700-800 kalorilik kuvvetli bir yemek yediniz. Bunun sindirilmesi, kana karışması gideceği yere gitmesi... Bunun ömrü 4-5 saat. Saat 8'de yeme içme fastını kapatırsanız 12'de sizin yediğiniz yemeğin bir hükmü yok. 12'den sabah 8'e kadar kaslarda ve karaciğerde biriktirdiğimiz glikojeni yakıyoruz. Aşırı kilolu değilseniz yada aşırı yemek yemediyseniz sabah 8'de sizin yediğiniz yemeğin hükmü yok. Glikojen depolarını boşalttınız ve o noktada siz yağ yakmaya başlıyorsunuz. İstediğimiz de bu. Metebolizmamız buna çok çabuk adapte oluyor. Şeker bitti mi hiç önemli değil. Hemen yağları mobilize ediyor. Bunlardan keton cisimcikleri denilen keton molekülleri yapıyor ve vücudun bütün hücreleri bunları rahatlıkla kullanabiliyor.

Öğün atlamak zararlıymış. İnsan doğduğunda yanında bir kullanım klavuzu mu var? Bu kişi günde 3 defa beslenmesi gerekir diye bir şey mi yazıyor bir yerde? Böyle bir şey yok. Yanlış anlaşılmasın kimse kahvaltı etmesin demiyorum. Kilon normal, risk faktörlerinden kolesterolün, şekerin normal. Canın da kahvaltı etmek istiyor, buyur et. Ama bundan ekstra bir fayda görmeyeceksiniz. Yediğiniz her şey bir ünsülin deşarjına neden oluyor. İnsülin kandan bütün şekeri alıyor. Bu sefer de açıkmaya başlıyorsunuz. Eğer sabah kahvaltı etmezseniz insülin salgısı da yok. Vücut yağ yakmaya başlıyor. İstediğimiz de zaten o. İstiyorsanız yemeğinizi kahvaltı şeklinde 12'de yiyin."

Sitene Ekle
Etiketler