BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.498,07
HABER /  GÜNCEL

Kahire sokakları hareketlendi

Bugünü yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik ve işkenceye karşı 'eylem günü' ilan eden binlerce Mısırlı hükümeti protesto ediyor.

Abone ol

Mısır'da hükümet karşıtı protestocular bugünü yoksulluk, yolsuzluk, işsizlik ve işkenceye karşı 'eylem günü' ilan etti.

Başkent Kahire'nin farklı yerlerinde toplanan binlerce protestocu Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde sloganlar attı ve yoksulluğa son verilmesi çağrısında bulundu.

Geniş güvenlik önlemleri alan güvenlik güçlerinin ise beklenmedik ölçüde itidalli davrandığı belirtiliyor.

Tunus'taki gelişmelerden cesaret aldıkları tahmin edilen protestocular, hükümet tarafından uyarılmış ve izinsiz gösteri yapmaları durumunda tutuklanacakları bildirilmişti.

Hükümet kendi taraftarlarına da karşı gösteriler düzenlemeleri çağrısında bulunmuştu.

Başkent Kahire'de binlerce polisin görev yaptığı, bir çok noktaya tazyikli su sıkan panzerlerin yerleştirildiği öğrenildi.

Muhalefetin protesto gösterilerinin koordine edildiği Facebook sayfasına giren on binlerce kişi katılacağını dile getirdi.

Protesto gösterilerini düzenleyenlerden bir aktivist Reuters ajansına, "25 Ocak'taki gösterimiz sonun başlangıcı olacak" diye konuştu.

BBC'nin Kahire'deki muhabiri Jon Leyne, Mısır'daki muhalefetin, Tunus'ta Zeynel Abidin bin Ali'nin 20 yıllık iktidarına son veren halk hareketinden çok etkilendiğine dikkat çekiyor.

Tunus'ta halkı sokağa döken sosyal ve siyasi sıkıntıların benzerleri Mısır'da da yaşanıyor.

Ancak Mısır'daki protestolar şimdiye kadar cılız kaldı ve uzmanlar Tunus'takine benzer bir sonuç almalarının zor göründüğünü belirtiyor.

Öte yandan Mısır muhalefeti de bugün sokağa çıkan protestoculara karşı bölünmüş durumda.

Eski Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu başkanı Muhammed el Baradey protestocuları desteklerken, en güçlü muhalefet grubu konumundaki Müslüman Kardeşler ise açık destek vermekten imtina etti.