BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.429,52
HABER /  GÜNCEL

Kadir İnanır: Kürtler'i yok sayarsanız onlar da sizi yok sayar!

Kürtlerin eşitlik ve adalet istediğini söyleyen Kadir İnanır "Hiç kimse, 'Antalya plajlarını, İstanbul Boğazı'nı size bırakıp, biz dağlara gidelim' demeye de meraklı değil" dedi...

Abone ol

Ünlü sanatçı Kadir İnanır, "Kürt sorunu bu ülkedeki en büyük sorun. Bu sorunu, bu ülkede yaşayan Kürtleri yok sayamazsınız! O zaman onlar da sizi yok sayarlar, kavga başlar. Zaten böyle olmadı mı? Artık bu ülkede beraber yaşama kültürünü hayata geçirmek zorundayız" dedi.

DENİZ GEZMİŞ VE ARKADAŞLARINI UNUTMAYACAĞIZ

Hakkari'de Cumhuriyet'ten Erk Acarer'e konuşan Türk sinemasının efsane sanatçısı Kadir İnanır “Deniz Gezmiş ve onurlu arkadaşları, Türkiye’deki temel problemleri o günlerde görüp, canlarını bu ülkeye feda ettiler” diye anlatıyor: “Üç kez uğradım buraya, hep aynı heyecanı duydum. Gencecik yaşlarında, buraya gelip, bu simge köprüyü kuran kahramanları unutmayacak, her zaman aynı övgüyle anacağız!”

KÜRTLER İSTANBUL'DAN VAZGEÇMEYİ DEĞİL EŞİTLİK İSTİYOR

“Kimsenin bölünmeyi isteyen bir tavrı yok. Hiç kimse, ‘Antalya plajlarını, İstanbul Boğazı’nı size bırakıp, biz dağlara gidelim’ demeye de meraklı değil zaten. İnsanlar özgür biçimde, saygı içerisinde el ele omuz omuza yaşamak istiyorlar. ‘Bizi yok sayamazsınız’ diyorlar. Eşit biçimde paylaşmalıyız. Barış süreci en kısa sürede tamamlanacak. En fazla bir yıl sürer. Ama ben iyimser bir tahminle üç ay diyorum!”

BEN SOSYAL DEMOKRATIM

“Fikirler çatışabilir. Ben bir sosyal demokratım. Herkesin siyasi görüşüne saygı duyarım. Ama bu saygı, kimseye bana ağır laflar söyleme lüksünü ve kimliğime tecavüz etme şansını vermez. Fikir ve davranışlarımı eleştirirken nezaket sınırını aştılar. Hesabını kitabını tutmadan, kişiliğime saldırdılar. Onlar bunu hatırlamıyor olabilir ama ben unutmadım! Bir gün hepsinin hesabını soracağım!”

ARTIK KÜRTLERİ YOK SAYAMAZSINIZ! YOKSA ONLAR DA SİZİ...

“Bu işi, MHP yapsaydı, emin olun ki onlarla da aynı adımları atardım. Yaptım ve arkasındayım. Kürt sorunu bu ülkedeki en büyük sorun. Bu sorunu, bu ülkede yaşayan Kürtleri yok sayamazsınız! O zaman onlar da sizi yok sayarlar, kavga başlar. Zaten böyle olmadı mı? Artık bu ülkede beraber yaşama kültürünü hayata geçirmek zorundayız. Çocuklar ölmesin istiyorsak, ellerimizi birleştirmek durumundayız!”

GEZİ'Yİ SONUNA KADAR DESTEKLEDİM

“Berkin için aynı hassasiyeti göstermemek gibi bir durumum olabilir mi? Türkiye’nin bütün çocukları benim, bizim. Hiçbirisi ölmeyecek, ölmemeli! Gezi’yi sonuna kadar destekledim. Ama o günlerde hastaydım, hastanede yatıyordum. Yataktan kalkıp oraya gitme durumum mümkün değildi!”

SADECE ÖLÜMLERİN DURMASI YETMEZ ADALET DE İSTİYORUZ

“Sadece çocukların ölmemesi de değil! Bu ülkede insanlar, ortak değerler çerçevesinde, adaletli bir biçimde birlikte yaşasınlar istiyoruz. ‘Kimse ötekileştirilmesin, kimse kimsenin ağası, beyi olmasın diyoruz!’ Hiç kimse, kimseden üstün değil. Yerleşmiş bazı sağlıksız düşünceler var. ‘Hak verdim’ deme gücünü nereden ve kimden alıyorsunuz? Ama bu düşünceler değişiyor. Kandan nemalananlar, panik yaşıyorlar. Son derece komik haldeler. Ama artık sesleri iyice cılızlaştı!”

AKP'Yİ BENİM KADAR ELEŞTİREN OLMADI

“Süreç, Gezi dönemi ve 17 Aralık’ta başlasaydı bile, destek verenlerle yola çıkardım. AKP’yi benim kadar eleştiren başka kimse olmadı. Beni akil adamlar heyetindeki diğer isimlerle karıştırmayın. Bu bana bir lütuf değildi. Anadolu ve Anadolu insanını çok iyi bilen biri olarak sorunun çözümü konusunda kim olsa bana gelecekti. Ben kim olsa bu yolculuğa çıkacaktım. Çünkü Türkiye’nin bundan daha önemli bir sorunu yok!”