BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SEÇİM

Kadir Abi'nin en büyük kozu 'metro'

Aylar önce ‘Her yere metro, her yerde metro’ kampanyasını başlatan İBB Başkanı Topbaş’ın seçimlerdeki en büyük kozu 420 kilometre uzunluğa ulaşması planlanan raylı sistemler oldu. Topbaş, 'Yatırımlar için proje, etüt ve finans çalışmaları tamamlandı' dedi

Abone ol

Aylar önce ‘Her yere metro, her yerde metro’ kampanyasını başlatan İBB Başkanı Topbaş’ın seçimlerdeki en büyük kozu 420 kilometre uzunluğa ulaşması planlanan raylı sistemler oldu. Topbaş, 'Yatırımlar için proje, etüt ve finans çalışmaları tamamlandı' dedi.

Yerel seçimden aylar önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Her yere metro her yerde metro" kampanyasını başlatarak aslında "AK Parti'nin adayı yine benim" mesajını vermişti. 2019 ve sonrasında yapılacak metro hatlarını gazete ilanlarıyla duyuran Topbaş,  İstanbullulara da "Bu ilanları kesip saklayın" çağrısı yapmıştı. Topbaş'ın yerel seçim sürecinde en büyük kozu metro yatırımları oldu. Topbaş, "Tüm raylı sistem hatlarının projelerini, etütlerini ve finans kaynaklarını hazırladık.  Ayrıca borç alma imkanımızın sadece yüzde 38 kadarını kullanmış durumdayız. 2019'da raylı sistem hedefimiz 420 kilometre ama 430 kilometreyi yakalamış olacağız"  dedi.

RAYLI SİSTEMLERDE SON DURUM

Son 10 yıl içinde İstanbul'da raylı sistem yatırımlarına yaklaşık 15 milyar lira harcandı. Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe-Çekmeköy hattı 20 kilometre olacak ve Topbaş'ın "Dünya rekoru" olarak ifade ettiği 38 ay gibi kısa bir sürede tamamlanıp 2015'te hizmete açılacak.  Kısa zaman önce temeli atılan Mahmutbey-Mecidiyeköy metrosunda da hattın Kabataş'a kadar uzatılması gündemde. Yapımı devam eden hatlarla birlikte ray uzunluğu 250 kilometreye ulaşıyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde yapılması planlanan hat uzunluğu ise 170 kmilometre. Bunların arasında metrobüse alternatif olan  ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacak Bakırköy-Beylikdüzü-Büyükçekmece metro hattı da yer alıyor.

İSTANBUL'A YENİ PROJELER

Seçim kampanyasına her gün İstanbul'un 5 ayrı ilçesinde devam eden Topbaş, gündelik siyasi tartışmaların ötesinde proje ve hizmet söylemiyle vatandaştan oy istiyor. Gittiği her ilçede her gün yeni bir proje açıklayan Topbaş bugüne kadar, Büyükçekmece'ye Türkiye'nin ilk Metro Gar'ını, Engelli erişimine uyumlu, yakıt ve zaman tasarrufu sağlayan yeni nesil 10 yolcu gemisi, başta Taksim, Kadıköy, Beyazıt, Üsküdar olmak üzere tüm meydanların yenilenmesi,  Yenikapı ve Maltepe etkinlik alanlarının yanı sıra yine Maltepe'de büyük bir bölge parkı, Zeytinburnu'ndaki Çırpıcı Çayırında yaklaşık 1 milyon metrekarelik bir şehir parkı, dar gelirlilere 10 bin konut, her ilçeye en az 3'er adet olmak üzere kreş ve rehabilitasyon merkezleri, 3. havalimanı yakınlarında 2 milyon metrekarelik alanda dev kongre ve fuar kampusu, bakıma muhtaç hayvanların doğal ortamlarından koparılmadan rehabilitasyonunu sağlayabilmek adına Avrupa ve Anadolu yakalarında 20'şer bin kapasiteli iki yaşam alanı, Tuzla'da turizmi canlandıracak Via Port gibi projelerini gündeme getirdi. 

ENERJİSİNİN KAYNAĞI 'ÇÖREK OTU'

Seçim kampanyası boyunca her gün 5 ilçe gezip onlarca konuşma yapmak ve akşamları da televizyonların canlı yayınlarına çıkmak zor olmuyor mu? Topbaş enerjisinin kaynağını "Çörek otu" olarak açıklıyor: "Birkaç yıldan beridir ekşi mayalı yani bizim geleneksel mayalı ama tam buğday yani organik dediğimiz buğdaydan mayalanmış ekmek tercihimdir. Sabahları bunu bir iki dilim alırım ve çavdarla karışık olsa daha tercihimdir. Ondan sonra dışarda ekmek yemiyorum. Bakın bu kadar net söylüyorum. Çünkü fermantasyon, maya çok önemli bir şeydir sağlık için. Böyle ekmek yiyenlerin grip dahil birçok hastalığa karşı dirençli olduğu söyleniyor. İki; her sabah mutlaka iki çay kaşığında çörek otu hiç ihmal etmem. Peygamber Efendimizin de (SAV) tavsiyesidir. Şimdi bilim de bunu söylüyor. Ölümden başka her derde devadır diye. Yoğurt vazgeçilmezim. Ama evde mayalanmış yoğurdu tercih ediyorum. Geç saatte yani akşam 19:00'dan sonra yemek yemem. Sabah çok erken kalkıyorum. Tempomuz çok yüksek ama şunu gördüm ben; hangi iş olursa olsun severek yapıyorsanız ve bunun karşılığının insanları mutlu edeceğini biliyorsanız yorgunluk hissetmezsiniz"

KENTİN ELEKTRİĞİ ÇÖPTEN ÇIKACAK 

Kadir Topbaş seçim kampanyası sürecince açıkladığı projelerin en dikkat çekicilerinden birisi de katı atık dönüşümü projesi oldu. Katı Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi adı verilen proje Türkiye'ye yeni bir model getirecek projeyle evsel atıkların yakılarak bertaraf edilmesi ve çıkan enerji ile yıllık 350 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. Avrupa'nın en büyük evsel atık yakan tesisi projesininden olumlu sonuç alınırsa benzer tesislerin devreye girmesiyle İstanbul'un  elektrik ihtiyacının yarısını uzun vadede çöpten karşılamak mümkün olacak. 

HER SOKAĞA BİR APARTPARK

İstanbul'un kronik dertlerin biri haline gelen otopark eksikliği için Topbaş'ın iki ayrı projesi var. Bunlardan biri şubat ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde onaylanan ve büyük bölümü kapalı olan 100 bin araç kapasiteli yeni otoparklar.  Yeni otoparklar metro duraklarına yakın birer transfer merkezi olarak planıyor. Ara sokaklar için ise "Apart Park" uygulama sı gündemde. Topbaş "Sokaklarda bir binayı kamulaştırarak satın alacağız, o binayı katlı otoparka dönüştüreceğiz ve sadece o sokakta oturanlara araçlarını park etme imkanı tanıyacağız" diyor. Eğer bu başarılabilirse her sokağın kendisine ait bir "Apart Park"ı olacak ve isteyen otopark tapusu alarak "Aracımı nereye park edeyim" derdinden kurtulacak. 

ASYA-AVRUPA ARASINA TELEFERİK

Topbaş'ın seçim kampanyası sırasında sıklıkla dile getirdiği bir diğer ulaşım projesi de teleferikler. Tabii ki en dikkat çekici olanı Mecidiyeköy'den Altunizade'ye ve sonrasında da Çamlıca’ya ulaşacak teleferik projesi. 3. köprüyle birlikte kentin trafiğini rahatlaak olan proje iki kıta arasını 15 dakikaya indirecek. Teleferik sayesinde turizm gelirlerinin de artırılması hedefleniyor. Topbaş'ın vaatleri arasında Rami Kışlası’ndan Vialand ve Miniaturk’e,  Kartal Merkez’den Aydos’a teleferik yapmak da var. 

SÜRPRİZ PROJE UNKAPANI TÜPGEÇİDİ

Başkan Topbaş, seçime 5 gün kala büyük bir sürpriz yaparak Unkapanı Köprüsü’nü kaldıracaklarını, yerine denizin altından bir tüp tünel yapacaklarını açıkladı. Topbaş, “Köprünün kalkmasıyla tarih yeniden canlanacak. Mimar Sinan’ın yaptığı Sokullu Camii ile Saliha Sultan Çeşmesi gün yüzüne çıkacak. Ayrıca Haliç’te 
akıntı sağlanmış olacak” dedi.