BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.428,09
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Kadınlara erken emeklilik müjdesi

Torba Kanun tasarısına göre, kadının doğurduğu ilk çocuk için 6 ay, ikinci çocuk için 1 yıl, üçüncü ve sonraki çocukların her biri için 2 yıl emeklilik yaşından düşülecek.

Abone ol

/ Torba Kanun taslağına göre, kadının doğurduğu ilk çocuk için 6 ay, ikinci çocuk için 1 yıl, üçüncü ve sonraki çocukların her biri için 2 yıl emeklilik yaşından düşülecek.

Bu uygulama sadece 2014 yılından sonraki doğumlar için geçerlilik kazanacak, ayrıca kadının çalışma hayatında yer alması, yani adına SSK primi ödenmesi şartıyla olacak.

DOĞUM YAPILDIKÇA EMEKLİLİK YAŞI AZALACAK

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, çalışan kadına çocuk teşvikini de amaçladıklarını, çocuk sayısına göre kadın çalışanların emeklilik yaşının erkene alınacağını ifade etmişti. Çocuk sayısı arttıkça da şimdiki tasarıya göre emeklilik yaşı yukarıdaki gibi olacak, yani doğum yapıldıkça emeklilik yaşı azalacak. Öte yandan, erken emeklilik sadece emeklilik yaşının öne çekilmesiyle olmayacak. Emeklilik için gerekli prim gün sayısının, çocuk sayısına bağlı olarak düşürülmesi de tasarıda var. İlk doğum için 300 gün, ikinci doğum için 320 gün, sonraki doğumların her biri için 350 gün, prim ödeme gün sayısından indirilecek. Tabii sadece hem doğuran hem de çalışan kadın için geçerli olacak.