BIST 9.732
DOLAR 32,50
EURO 34,78
ALTIN 2.424,36
HABER /  GÜNCEL

Kadınlar 'yasta değil, isyandayız' diyerek sokağa çıktı

8 Mart'ı coşkuyla karşılayan binlerce kadın, birçok şehirde sokaktaydı. Kadın cinayetlerine ve eşitsizliğe duyulan öfke "Yasta değil, isyandayız" sloganıyla mitinglere damgasını vurdu.

Abone ol

Fotoğraf: Sinan Onuş

Türkiye'de binlerce kadın Dünya Kadınlar Günü'nde hak ve eşitlik talebi ile sokaklardaydı.

"Yasta değil isyandayız" sloganının öne çıktığı mitingler oldukça coşkulu geçti.

İstanbul, Ankara, Diyarbakır, İzmir, Eskişehir, Düzce, Amasya ve başka birçok ilde de sokağa çıkan kadınlar, hem kadına yönelik şiddeti protesto etti, hem de 8 Mart'ı kutladı.

İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'daki mitinglerde düzenleme komitesinin özel bir kararı olmamasına rağmen, erkeklerin mitinge katılımı oldukça azdı. Gelen erkeklerin de geri planda ya da kortejin dışında durmaya çalıştıkları görüldü.

İstanbul Kadıköy'deki mitingden bildiren Rengin Arslan, alanda erkeklerin gazetecilerden oluştuğunu söyleyerek şu izlenimi paylaştı: "Öyle ki, gazetecilerden erkek olan bir arkadaş yanıma gelip "Ben burada kendimi çok yalnız hissediyorum, senin yanında durabilir miyim" diye rica etti"

Bunun yanında alanda dikkat çeken tek erkek yüzü ise Kürt kadınların taşıdıkları Öcalan fotoğrafları oldu. Bir kadına Öcalan fotoğrafı taşımasının nedeni sorulduğunda "Kadınların özgürleşmesinde Öcalan çok önemli bir figür" diye yanıtladı.

Kadınlar "Jin, Jiyan, Azadi," "Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop inadına isyan inadına isyan inadına özgürlük", "Yaşasın Kadın Dayanışması" sloganları attı.

Diyarbakır'da 30 yaşındaki Ebru Atıcı mitinge tekerlekli sandalyesiyle gelmiş.

Atıcı "10 yıl önce bende kendi devrimimi yaptım" diyerek hikayesini şöyle anlatıyor: "Köyde istemediğim biriyle zorla evlendirmek istediler, intihara teşebbüs ettim, sakat kaldım. Ama bundan dolayı pişman değilim çünkü benden sonra kimse kızları zorla evlendirmiyor. Bu yüzden kendi devrimini yapan biri olarak bugün burada olmaktan çok mutluyum."

İstanbul'daki mitingde yapılan konuşmalarda daha çok kadına şiddet sorunu öne çıktı ve konuşmacılar Tarsus'ta geçen ay öldürülen Özgecan Aslan'ın ardından 16 kadının daha öldürüldüğünü hatırlattı. Konuşmalar Kürtçe ve Türkçe dilindeydi.

Düzce'de Doğan Haber Ajansı, 8 Mart için yüzlerinde Özgecan Aslan'ın maskesiyle yürüyen kadınlara küfür ettiği iddia edilen iki kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

İstanbul Taksim'de de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun çağrısı ile Tünel'de toplanan kadınlar Galatasaray'a yürüdü. Oldukça kalabalık olan kadınlar, 1'er dakika boyunca yerde yatarak, kadın cinayetlerini protesto etti. Ölü kadın bedenlerini simgelemek için, yerde yatan kadınların etrafı tebeşirle çizildi.