BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.506,82
HABER /  GÜNCEL

şiddet yasası tasarısı'nda 'aile' krizi!

Kadın örgütleri tepkili: Emeğimizi helal etmiyoruz...

Abone ol

Kadına şiddet uygulayanlara elektronik kelepçe veya bileklik takılmasına imkân sağlayan "şiddet yasası tasarısı"nda Adalet Komisyo nu’nda anlaşma sağlanamadı.

Tasarı alt komisyona sevk edildi. Muhalefet ve komisyona çağırılan sivil toplum kuruluşları, yasanın adının "Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı" olarak düzenlenmesini eleştirdi ve "yakın ilişki içinde yaşayan" ifadesinin yeniden metne eklenmesini istedi.

Tasarı, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve Adalet Komisyonu’ndaki tartışmaların ardından 5 Mart’ta görüşülmek üzere alt komisyona sevk edildi. Şiddete Son Platformu Yönetim Kurulu üyelerinden Gülsen Adım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e "Tasarı bu şekilde geçerse emeğimizi helal etmiyoruz" dedi.

CHP-MHP VE 236 STK NELERE KARŞI ÇIKIYOR?

YASANIN ADI DEĞİŞSİN

Yasanın adının " Kadınve aile bireylerinin şiddetten korunmasına dair kanun tasarısı" yerine " " Ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanun tasarısı’’ olması isteniyor. Gerekçe ise ailenin korunması ifadesiyle yasanın evli olmayan, nişanlı, sevgili,boşanmış yada evlilik birliği olmadan birlikte yaşayan kadınları koruma dışında bırakması.

EŞİTLİK KAVRAMLARI YOK

Yasanın içinden" toplumsal cinsiyet eşitliği", " kadının insan hakları"," kadın erkek eşitliği" gibi kavramların çıkarılması eleştiriliyor.

İHBAR ÇIKARILAMAZ

Şiddet uygulanan kişi çoğu zaman korku, eğitim yetersizliği ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle kendisine şiddet uygulayan kişiyi ihbar etmemekte. Bu vahim sonuçların ortadan kaldırılabilmesi için şiddet veya şiddet uygulan matehlikesi durumunda dayak yiyen kişinin haricindeki kişilerde yetkili mercilere ihbarda bulunabilmeli isteği ileri sürülüyor.

YAKIN İLİŞKİ GETİRİLSİN

Yasada " yakın ilişki içinde yaşayan " ifadesinin çıkarılmasının evlilik yada nişanlılık bağı olmayan kadınlar için tehlike arz ettiği belirtiliyor.