BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Kadına cinsel şiddet artıyor

Cinsel şiddete maruz kalan kadınların yüzde 63'ünün evli. Erkekler ise...

Abone ol

Türkiye'de cinsel şiddetin her geçen gün arttığı, kadınların yüzde 40'ının fiziksel, yüzde 20'sinin de cinsel şiddete maruz kaldığı bildirildi. Özel Cinsel Tıp Enstitüsü Başkanı Dr. Cem Keçe, "Kadınların, eşlerinden daha çok para kazanması, fiziksel şiddet riskini iki kat artırıyor" dedi.

Dr. Keçe, derneğin yaptığı araştırmaya göre, kadınları istemediği cinsel ilişkiye zorlamak, tecavüz, başka kişilerle cinsel ilişkiye girmeye zorlamak, cinsel olarak kişiyi korkutan ve kıran davranışlarda bulunmak, sürekli kadınlığını aşağılamak, telefonla, mektupla veya sözlü olarak sürekli cinsel içerikli tacizlerde bulunmak, cinsel organlara zarar vermek, namus ve töre nedeni ile baskı uygulamak gibi cinsel şiddet içeren eylemlerde artış olduğunu kaydetti.

'TÜBİTAK doğruluyor'

TÜBİTAK tarafından desteklenen ve 18 ay süren "Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması"nın sonuçlarının da kendi çalışmalarını desteklediğini de belirten Dr. Keçe, özetle şunları söyledi:
  • Cinsel şiddete uğrayan kadınların yüzde 63'ü evli, yüzde 21'i boşanmışlardan oluşuyor. Yüzde 7'si nikâhsız birlikte yaşadığı kişinin cinsel şiddetine maruz kalıyor.
    • Şiddete uğrayan kadınların sadece yüzde 15'i doğrudan mahkemeye, yüzde 12'si de polis merkezlerine başvurdu. Cinsel şiddetin genellikle gizli kalması nedeniyle olayın boyutunun daha büyük olduğunu düşünüyoruz.
    • Kadınların çoğu dayak, sövme, itip kakma gibi fiziksel şiddetten sonra, cinsel ilişki kurmaya zorlanma, ters ilişki, ensest ilişki, çocukların önünde cinsel ilişkiye zorlanma, aşırı cinsel ilişki kurma baskısı, oral ilişki ve çeşitli aletler kullanarak ilişkiye zorlama gibi cinsel şiddete de maruz kalırken, direndiklerinde veya itiraz ettiklerinde tecavüze uğruyorlar.
    • Kaçırılarak tecavüze uğrayan ve ailesinin zoruyla evlendirilen kadınların sayısı artıyor ve bu durum kadın açısından ömür boyu cinsel taciz anlamına geliyor.

      'Şiddet daha çok durumu iyi erkeklerden geliyor'

      Cinsel şiddet uygulayan erkeklerin büyük bir bölümünün gelir getiren bir işe sahip olduğunu vurgulayan Keçe, bu konuda da şu bilgiyi verdi:

      "Bu durum cinsel şiddet uygulayanların işsiz, güçsüz erkekler olduğuna dair ön yargıyı geçersiz kılmaktadır. Cinsel şiddet uygulayanlar avukat, mühendis, iş adamı, doktor, mali müşavir ve sanatçılar gibi her meslek grubundan ve her kesimden erkekler olabiliyor.

      Şiddet uygulayan erkeklerin, yalnızca hasta ruhlu ve alkolik olduğunu düşünmemek gerekiyor. Normal, sorunsuz davranan erkekler de çoğunlukta. Alkol kullanımı, cinsel şiddeti artırıyor."