BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.507,80
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi hakkında uluslararası tutuklama emri talebi

Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçları, suçlamaların doğru olup olmadığını belirlemek için kanıtları değerlendirmeye aldı.

Abone ol

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Luis Moreno Ocampo, mahkemeden Libya lideri Muammer Kaddafi hakkında tutuklama emri çıkarılmasını istedi.

Resmi talebin ardından basın toplantısı düzenleyen başsavcı Moreno Ocampo, düzenlediği basın toplantısında, Kaddafi'nin yanı sıra istihbarat şefi Abdullah Senussi ve Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam için de insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılmasını istediğini söyledi.

Başsavcı, Muammer Kaddafi, Seyfülislam Kaddafi ve Senussi'yi göstericilere yönelik saldırıları planlama, emrini verme ve katılmakla suçladı.

Başsavcı Moreno-Ocampo ise mahkemeye sunduğu 74 sayfalık raporda Kaddafi'nin kontrolündeki güçlerin şubat ayından bu yana sivillere yönelik saldırılarının savaş suçu oluşturduğuna dair delillerin tutuklamaları gerektirdiğini savunuyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçları, suçlamaların doğru olup olmadığını belirlemek için kanıtları değerlendirmeye aldı.

Kararı ciddiye almayacaklarını belirten Libya hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin otoritesini kabul etmeyen ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin de bulunduğunu hatırlattı.

Şimdiye kadar çoğunlukla Afrika ülkelerindeki savaş suçlarını gündemin alan mahkemenin yargıladığı ülkeler arasında Uganda, Kongo, Orta Afrika Cumhuriyeti, Darfur, Fildişi Sahili, Kolombiya, Irak, Filistin ve Kolombiya gibi ülkeler var.