BIST 9.645
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.428,90
HABER /  SAĞLIK

Kadavradan böbrek nakli yapıldı işte sonuç

Denizli'de yaklaşık 13 yıldır böbrek nakli bekleyen Selçuk Özyurt, beyin ölümü gerçekleşen hastadan nakledilen böbrekle sağlığına kavuştu.

Abone ol

DENİZLİ'de kadavradan böbrek nakliyle 13 yılldır diyalize bağlı yaşayan hasta sağlığına kavuştu.

Nakli gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Murat Özban: "Hastanın sağlık durumu oldukça iyi, tam anlamıyla diyaliz gerekliliğinden kurtulması ve taburcu olması birkaç hafta sürecek. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardan organ nakli için farkındalığın arttırılması gerekir."

Pamukkale'de işçi emeklisi olan 43 yaşındaki Selçuk Özyurt, hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği nedeniyle yıllardır diyaliz makinesine bağlı olarak yaşamını sürdürdü. Çeşitli hastanelerde tedavi olan ancak sonuç alamayınca Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi'ne başvurarak "organ bekleme listesi"ne kaydoldu.

İsmi bir çok kez listelerde çıkmasına rağmen uygun böbrek bulunamadığı için ameliyat olamayan Özyurt, Manisa’nın Demirci ilçesinde meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Melih Ercevahir'in (19) bağışlanan böbreklerden birinin PAÜ'ye gönderildiğini. Sağlık Bakanlığı’nın merkeze gönderdiği hasta listesinde isminin olduğunu öğrenince umutlandı.

KADAVRADAN BÖBREK NAKLİ

Yapılan incelemenin ardından böbreğin Özyurt'a nakledilmesinin uygun olduğu saptandı. PAÜ Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirilen ameliyatla Melih Ercevahir'in (19) böbreği Özyurt'a başarılı bir şekilde nakledildi.

Operasyonu gerçekleştiren Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Özban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaya nakledilen böbreğin uyum sağladığını ve düzenli bir şekilde çalıştığını söyledi. Özban, "Hastanın sağlık durumu oldukça iyi, tam anlamıyla diyaliz gerekliliğinden kurtulması ve taburcu olması bir kaç hafta sürecek" dedi.

KADAVRADAN NAKİLLER

Bağışlanan organların belli bir prosedür çerçevesinde en uygun hastaya naklinin gerçekleştirildiğini anlatan Ozban, Türkiye'de organ nakillerinin daha çok canlıdan yapıldığını dile getirdi. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardan nakillerin arttırılması için gerekli farkındalığın yaratılması gerektiğini ifade eden Özban şunları söyledi:

"Dünya standartlarıyla karşılaştırıldığında ülkemizde kadavradan nakil oranı az, canlıdan nakiller ağırlıklı. Kadavradan nakilleri arttırmak, daha doğrusu beyin ölümü gerçekleşmiş hastalardan nakil oranını artırmak önemli. Tabi bunun farkındalığını yaratmak adına bakanlığımız başta olmak üzere nakil merkezlerinin pek çoğu dönem dönem çeşitli organizasyonlar düzenliyorlar. Her ne kadar siz hayattayken organlarınızı bağışlasanız bile, başınıza zamansız bir hadise geldiğinde yakınlarınızın bu konuda hukuken izin vermesi gerekiyor. Hayattayken yaptığınız bağışın sadece beyin ölümü gerçekleştikten sonra, yakınlarınıza bıraktığınız bir temenniden öte gitmiyor. Bir gün kendimize de böyle bir organ ihtiyacı olabileceğini düşünerek bağışları arttırmak adına gerek basın yoluyla gerekse de bakanlık yoluyla çeşitli çalışmaların ve farkındalık yaratacak organizasyonların yapılmasından yanayız."

YENİDEN DOĞDUM

Uzun bir bekleyişin ardından yeni böbreğine kavuşan Selçuk Özyurt, diyaliz makinesine bağlı olarak yaşadığı sıkıntıları dile getirerek "Diyaliz sonrasında halsizlik, eklemlerimde ağrı, baş dönmesi gibi şikayetlerim oluyordu. İstediğim yemeği yiyemiyor, su içemiyordum. Yaklaşık 13 yıl önce kadavra için kayıt yaptırdım. Yıllarca bekleyişin ardından kadavradan uygun donör bulununca ameliyat oldum. Başarılı bir nakil oldu. Şu an sağlığıma tekrar kavuştuğum için mutluyum. Böbrek nakli olduğum günü doğum günü olarak değiştireceğim. Çünkü yeniden hayata bağlandım" ifadelerini kullandı.