BIST 9.090
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,61
HABER /  DÜNYA

Kaçarken bırakılan zırhlı araçları Peşmergeler kaptı

Irak Ordusu'nun IŞİD'den kaçarken arkasında bıraktığı zırhlı araçlara peşmergeler el koydu ve TIR'larla Erbil'e getirmeye başladı.

Abone ol

IŞİDin Musul'u ele geçirmesinin ardından Irak ordusunun kaçarken bıraktığı araçların bir kısmına peşmerge el koydu. IŞİD'in bir kısmını tahrip ettiği zırhlı araçlar, TIR'larla Erbil'e getiriliyor.

IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi ve ardından çevredeki Türkmen ve Arap köylerine saldırmasıyla bölgede başlayan gerginlik devam ediyor. Musul'un kontrolünü halen ellerinde bulunduran IŞİD güçleri kente girerken, Irak ordusu kaçarken kamyon, tank, çekici, panzerlerini terk etti.

TIR'LARLA ERBİL'E TAŞINIYOR

Zırhlı araçların büyük bölümü IŞİD'in eline geçerken, kent yakınlarındaki Irak ordusunun terk ettiği askeri tesislere giren peşmerge kuvvetleri ise bazısı arızalı, bazıları sağlam olan araçları Kürdistan bölgesine taşımaya devam ediyor. Erbil'e 80 kilometre mesafede bulunan Musul'dan sivil plakalı TIR'larla getirilen Irak ordusuna ait zırhlıların bir kısmında halen Irak bayrağı bulunurken, bir kısmının ise bayraklarının söküldüğü dikkat çekiyor. Musul'dan Erbil'e taşınan arızalı zırhlıların tamir edildikten sonra tekrar cepheye gönderildiği kaydediliyor.

irak-ordusundan-kalan-zirhli-araclar-erbil-e-6174461_1003_m.jpg

KÜRT BAYRAĞI ASILDI

Erbil-Musul karayolu üzerinde, Musul'a 27 kilometre kala peşmergelerin kullandığı yüksek hareket kabiliyetli, çok amaçlı zırhlı araçlar dikkat çekiyor. IŞİD'in elindeyken sağ ve sol kısmındaki Irak bayrakları sökülen, ancak ön kısmında ise halen Irak bayrağının izleri duran panzere asılan Kürt bayrağı dikkat çekiyor. ABD Ordusu'nun Irak'ı terk etmesinden sonra Irak ordusuna bıraktığı ve üzerinde halen 'Irak Savunma Bakanlığı' yazısı bulunan Hummer, peşmergeler tarafından devriye görevinde de kullanılıyor. Karayolunda görev yapan peşmerge yetkilileri, zırhlıların IŞİD'in talanından kurtarılması için Kürt bölgesine getirilerek koruma altına alındığını söyledi.

Peşmergeler, "Irak ordusu Musul'da söz konusu zırhlılarla IŞİD'e karşı mücadele etseydi, IŞİD bu kadar rahat şekilde Musul'a giremez ve ele geçiremezdi. Ellerinde bu kadar imkan varken neden tek mermi atmamaları ise şaşkınlık verici. Bu zırhlıların büyük bölümü arızalı. Tamir ve koruma altına alınması için Erbil'e götürülüyor" dedi.

irak-ordusundan-kalan-zirhli-araclar-erbil-e-6174461_7904_m.jpg

BARZANİ: MEZHEP SAVAŞINA DAHİL OLMAYIZ

Bu arada, Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani, Sünni lider ve Irak Parlamento Başkanı Usame El-Nuceyfi ile bir araya geldi. Barzani'nin Nuceyfi ve beraberindeki heyetle Selahaddin'deki görüşmesinde Irak'taki son gelişmeleri ele aldıkları bildirildi. Irak Kürdistan Bölge Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde konuyla ilgili yer alan açıklamada, iki liderin Irak'ta yaşanan problemlerin, siyasi yollarla çözülmesi gerektiği noktasında aynı görüşleri dile getirdiği, ülkedeki tüm siyasi tarafların, sorunların çözümünde aktif olması ve terörle mücadelede ortak hareket etmesi gerektiği kaydedildi.

Siyasi sürecin önündeki engellerin aşılması ve Irak Parlamentosu'nun toplanacağı tarihin de konuşulduğu görüşmede, iki tarafın da Irak'taki sorunların çözümü ve diyalog yollarının bulunması için sürekli iletişim halinde olacaklarını ve fikir alışverişlerini sürdürecekleri dile getirildi.

irak-ordusundan-kalan-zirhli-araclar-erbil-e-6174461_7047_m.jpg
Sünnilerin talepleriyle terörist eylemlerin birbirinden tamamen ayrı değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Barzani, "Kürdistan bölgesi, Sünni ve Şii kardeşleriyle teröristlere karşı çarpışmaya hazırdır. Ancak terörle mücadele adı altında mezhepsel bir savaş yürütülmesine kesinlikle karşıyız. Böyle bir savaşta taraf olmayız. Bu kriz, askeri yöntemlerle çözülemez. Siyasi sürecin belirleyici olacağı bir zemin oluşturulmalıdır" dedi.