BIST 9.113
DOLAR 32,38
EURO 35,06
ALTIN 2.326,36
HABER /  GÜNCEL

PKK'dan kaçakçılara bedelli tarifesi

İstanbul'da düzenlenen terör zirvesinin ardından Irak'a sınır illerde yaşanan kaçakçılık mercek altına alındı.

Abone ol

PKK'nın gelir kapısı 'kaçakçılık' mercek altına alındı. İstihbarat birimleri tarafından hazırlanan rapora göre, terör örgütü en az bir 'çocuk' karşılığı, kaçakçılık yapan ailelere izin veriyor...

Terör örgütüne ciddi gelir sağlayan sınır ötesi kaçakçılığa ilişkin çarpıcı rapor... Uyuşturucu, akaryakıt, sigara kaçakçılığının önlenmesi için çalışmalar yoğunlaştı. Rapora göre kaçakçılık bitmeden, terör örgütü bitirilemez. Çarpıcı rapor Akşam gazetesinde Devrim Tosunoğlu imzasıyla manşetten verildi. yer alan Rapordaki tespitler şöyle:

- Sigara ve akaryakıt kaçakçılığı vergi kaybı nedeniyle ülke ekonomisini vuruyor, ulusal güvenliği tehdit ediyor.

- PKK, kaçakçılar sayesinde sınırdaki askeri üs bölgelerine ilişkin kolayca istihbarat toplayabiliyor. Kaçakçılar, talimat iletmek için kurye olarak da kullanılabiliyor.

-  PKK'lılar kaçakçı kılığında sınırı geçiyor.

PKK BURJUVASI OLUŞUYOR

- Uyuşturucu ticareti de örgütün izin verdiği aile ve şahıslarca yapılıyor. Raporda,  'Bölücü terör örgütü kendi burjuva sınıfını oluşturmaktadır' deniyor.
- Hakkari, Şırnak ve Van'da kaçakçılık için PKK izni şart. Özellikle uyuşturucu kaçakçılığı yapan ailelerin en az bir çocuğu terör örgütü adına silahlı faaliyet yürütüyor. Maddi durumu zayıf olan bazı ailelerin çocuklarının ise ailenin rahat kaçakçılık yapabilmeleri için örgüte katıldıkları değerlendiriliyor.
- Şemdinli Alan Mezrası'nda kaçakçılar tarafından bir pazar kurulduğu istihbarat birimleri tarafından tespit edildi. İran tarafından getirilen kaçak malların satışının yapıldığı pazara günde bin- bin 500 arasında kaçak mal taşıyan katır giriş yapıyor.

KAÇAĞA EYLEMLE KAMUFLE

- Kaçak mallar büyük şehirlere sevk edileceği sırada, terör örgütü üyeleri güvenlik güçlerini meşgul etmek için sokak eylemleri düzenliyor. Raporda büyük sevkıyatlar için Nevruz gibi günlerin seçildiği belirtildi.
- Kaçakçılara yönelik operasyonlar sonrası terör örgütünün güvenlik güçlerine yönelik saldırılarında artış gözleniyor.

SÖZDE GÜMRÜK

İRAN topraklarında terör örgütünün, Şehidan Dağı ve çevresinde 4 farklı noktada sözde gümrüklendirme alanı var. Irak topraklarında ise birçok sözde gümrük noktası bulunuyor. PKK, bu noktalarda kaçakçılık faaliyetlerinde bulunan kişilerden 'vergilendirme' adı altında para topluyor.

BOMBA DA ÇIKTI

RAPORDA 28 Kasım 2011 gecesi Çukurca'nın Çığılı Köyü'nde ikamet eden kaçakçılıklara yönelik yapılan operasyonda 4.5 kilo A-4 patlayıcı ele geçirildiği belirtiliyor.

YILLIK GELİR 50 MİLYON DOLAR

Raporda PKK'nın kaçakçılıktan yılda 50 milyon dolar gelir elde ettiği de belirtildi. Gerekli önlemler şöyle sıralandı:

- Şemdinli ve Çukurca'da iki sınır kapısının açılması. Bölge halkına kotalar dahilinde düşük gümrük vergisi uygulanması, kaçakçılığı mazeret olmaktan çıkarır. 
- Esendere Hudut Kapısı'nın ıslahı. 
-  Terör bölgelerindeki illerin deneyimli personel ve teçhizatla güçlendirilmesi.
-  Sınır güvenliği için somut tedbirler alınması, bölgedeki güvenlik güçlerinin coğrafi şartlara uygun ve gerekli teknik araç ve teçhizatla donatılması.
- Sınır hattındaki askeri karakolların bulunduğu noktalar ve fiziki şartlarının değerlendirilmesi. 
- Güvenlik güçlerince, kaçakçılıkla mücadelenin, terörle mücadelenin önemli boyutu olarak algılanması yönünde eğitime tabi tutulması.
- Sınır bölgelerindeki kaçakçılık faaliyetlerine ilişkin yasal mevzuatın günün ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi.