BIST 8.988
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.277,21
HABER /  POLİTİKA

Kaç tane Kürt general var?

YAŞ kararları yargıya açılacak mı? Değiştirilmesi düşünülen madde üzerine söz alan Kaplan'ın sorusu tartışılıyor

Abone ol

İNTERNETHABER-COM- YAŞ kararlarının yargıya açılmasını öngören 12. maddenin görüşüldüğü Genel Kurul'da söz alan BDP'li Hasip Kaplan, TSK'da kaç tane Kürt asıllı general ve albayın olduğunu sordu.

YAŞ kararlarının yargıya açılmasına destek çıkan Kaplan, namaz kıldığı için subayların ordudan atılmasına tepki gösterdi. BDP Şırnak Milletvekili Kaplan, "subayın inançsal özgürlükleri yaşamasından daha doğal bir şey olamaz" diye konuştu.

Anayasa  değişikliği teklifinin Yüksek Askeri Şura kararlarına karşı yargı yolunu açan 12. maddesi ile 13, 14. ve 15. maddeleri bugünkü oturumda ele alınıyor.

İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNE MÜDAHALE EDİLEMEZ

Orduda atılmaların komünistlerle başladığını belirten Kaplan, sonra muhtemel tehlike içiren unsurlar ifadesinin getirildiğine dikkat çekti. 12 Eylül sonrası dedesi Dersim isyanına katıldığı için ordudan atılan teğmeni örnek veren Kaplan, konuyu Kürt asıllı subaylara getirdi. Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Benim girdiğim davada Şanlıurfalı olduğu için ve ailesi Kürtçe konuştuğu olduğu için ordudan atılmışı. Yine benim Strasbourg'a davasına girdiğim subay istikrarlı namaz kıldığı için ordudan atılmıştı.

KÜRT OLDUĞU İÇİN HARP OKULUNA ALINMIYOR

Güneydoğu'dan Harp okullarına Kürt olduğu için öğrenci alınmıyor. Kaç tane general sayabilirsiniz? Kaç tane albay sayabilirsiniz? Bana albay rütsesinde veya general rütbesinde kaç tane general sayabilirsiniz?

KAÇ TANESİ KÜRT?

Belki birilerinin hoşuna gitmeyecek? İnanın 15 yıl içinde irtica ile atılanların dışında atılan Kürt subaylar olsaydı önce onların hepsi atılırdı sonra irtica noktasına gelirdi. Kaç tane general geldi kaç tanesi Kürt? Milli Savunma Bakanına sordum. Biri iki doktorluktan geleni biliyorum ama istisna bu. Bu bir hukuksuzluk."