BIST 9.769
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.431,42
HABER /  DÜNYA

Kabinede radikal revizyon

Fransa'da Sosyalist Parti'nin yerel seçimlerde ağır yenilgi alması sonrasında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande kabinede revizyona gitti.

Abone ol

FRANSA Cumhurbaşkanı François Hollande, Barselona doğumlu Katalunya kökenli İçişleri Bakanı Manuel Valls'i başbakan olarak atadı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, televizyonda canlı yayınlanan halka sesleniş konuşmasında, Başbakan Jean-Marc Ayrault hükümetinin istifasını kabul ettiğini, İçişleri Bakanı Manuel Valls'ı hükümeti kurmakla görevlendirdiğini söyledi. "Valls'ın başbakan olma niteliklerini taşıdığını düşünüyorum" diyen Cumhurbaşkanı Hollande, "Bu bir 'mücadele' hükümeti olacak" dedi.

Sosyalist Parti'nin yerel seçimlerdeki ağır yenilgiden sonra konuşan Cumhurbaşkanı Hollanda, "Memnuniyetsizliğinizi dile getirdiniz. Mesajı kişisel olarak alıyorum. Bu durumda Fransa'nın yenilenmesi kaçınılmazdır" dedi.

AYRIMCILIK SÖZ KONUSU OLMAYACAK'

Cumhuriyetin ortak değerleri olduğunu vurgulayan Hollande, adalet anlamında zor günlerden geçen Fransa'da herhangi bir ayrımcılığın söz konusu olmayacağını sözlerine ekledi.

SAVUNMA BAKANI KABUL ETMEDİ

Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian'a başbakanlık koltuğunu teklif ettiği ancak Le Drian'ın, İçişleri Bakanı Manuel Valls'e destek olmak için teklifi kabul etmediği belirtilmişti.

Hollande, dün sabah saatlerinde Başbakan Jean-Marc Ayrault ve İçişleri Bakanı Valls ile ayrı ayrı görüşmüştü.

Fransa'da yerel seçimlerin ikinci turunda Sosyalist Parti yüzde 41, muhalefetteki Halk Hareketi Birliği ise, yüzde 49 oy almıştı.

BARSELONA'DA DOĞDU

Haziran 2012'den bu yana Başbakanlık görevini yürüten Jean-Marc Ayrault'nun koltuğuna oturacak olan İçişleri Bakanı Manuel Valls Katalunya kökenli. Katalunyalı bir İspanyol olarak 1962 yılında Barselona'da dünyaya gelen Valls, göçmen çocuğu olarak ailesiyle geldiği Fransa'da 1982 yılında Fransız vatandaşlığına geçti.

PARTİDE SAĞ KANADI TEMSİL EDİYOR

17 yaşından bu yana Sosyalist Parti içinde militanlık yapan Valls, parti içinde eski IMF direktörü Dominique Strauss-Kahn'ın ekolü olarak bilinen sosyal-liberal kanadı, yani partinin sağ kanadını temsil ediyor.

GÖÇMEN KARŞITI SİYASET

Valls son iki yıldır yabancı göçmenler ve Romanlar konusunda yaptığı ve sağ partilerin söylemini andırmayan çıkışlarıyla gündeme gelmişti. Fransız medyasında Vall'in İçişleri Bakanı olarak bilançosunun negatif olduğu değerlendirmesi yapılıyor.