BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.437,12

Kabinede ne olur?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk kez böylesine keskin. “Yeni Türkiye” idealinde “Yepyeni AK kadrolar” kurmak için adeta dört koldan harekete geçti...

Yazımıza şehitlerimizle başlamak boynumuzun borcu..                      Acımız  çok büyük.

Helikopter kazasında yaşamlarını kaybeden kahramanlarımıza Allah'tan rahmet ailelerine,yakınlarına ve bütün Türkiye'ye başsağlığı diliyorum..

***

AK Parti’de oluşturulan MKYK’den sonra yeni yönetimin belirlenmesinin ardından şimdi bütün gözler kabine revizyonuna çevrildi. Her an Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım’ın  bir araya gelerek yeni kabineyi açıklayabileceğini söyleyelim…

Peki yeni hükümet kimlerden oluşur ve nasıl bir değişim olur?

Kulislerde isimler konuşuluyor…

Külliye’ ye yakın kaynaklardan edindiğimiz izlenim kabinede çok derin bir revizyon olmayacağı kilit bakanların yerlerini koruyacağı yönünde. Binali Yıldırım Başbakanlığında oluşacak kabinede yerlerini korumalarına kesin gözüyle bakılan isimler kimler?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ

AB Bakanı Ömer Çelik

Maliye Bakanı Naci Ağbal

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya

***

İşte kulislerde yerleri banko olarak konuşulan bakanlar bu isimler…

Yeni oluşacak kabinede üç kilit görev olan İçişleri, Dışişleri ve Adalet Bakanlarının yeri sağlam gözüküyor.

İçişleri Bakanlığı görevinde terörle mücadele konusunda önemli başarıların altına imza atıp milletin güvenini kazanan Süleyman Soylu yeni oluşacak kabinede yerini koruyacak banko isimlerden. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın övgü dolu açıklamalarından görmek mümkün. Reis aradığı İçişleri Bakanını bulmuş durumda.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da son dönemde yıldızı parlayan isim oldu. Reis’in direktifleri doğrultusunda tam bir milli duruş göstererek yerini sağlamlaştıran isim oldu..

Başbakan Yardımcısı olarak hükümette üstlendiği son derece kapsamlı görevlerde önemli çalışmaların altına imza atan Nurettin Canikli’nin yerinin banko olduğunu söylemek zor değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yol haritasının en sadık isimlerinden biri olan Canikli’nin yeni dönemde mevcut bazı yetki alanlarını da  taşıyarak Gümrük ve Ticaret Bakanı olabileceği konuşuluyor. Canikli  isminin ekonomi içinde seslendirildiğini söyleyelim

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in ise 2011-2015 tarihleri arasında görev yaptığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına geri dönebileceği, Bakan Mehmet Müezzinoğlu’nun ise ya Başbakan Yardımcısı ya da yeniden Sağlık Bakanı olabileceği konuşuluyor. Müezzinoğlu ve Çelik mevcut bakanlık görevlerinde de kalabilir.

En kritik süreçte Adalet Bakanlığı görevini yürüten Bekir Bozdağ’ında yeni kabinede yoluna devam edecek  banko isimlerden biri  olarak gözüküyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın da yerini koruması büyük olasılık.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’ da kabinenin banko isimlerinden biri. Başbakan Binali Yıldırım gibi efsane bir Ulaştırma Bakanından görevi devraldıktan sonra zinde giden Bakan Ahmet Arslan yeri sağlam olan bir başka isim olarak dikkat çekiyor.

Erdoğan Bayraktar sonrası  adeta  dikiş tutmayarak üç kez bakanlık koltuğunun değiştiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Mehmet Özhaseki’ nin de bakanlık görevine devam etmesi beklenirken MKYK listesine alınan ama parti yönetiminde görev verilmeyen eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın da Başbakan Yardımcısı olabileceği konuşuluyor…

Bu arada bazı kulislerde konuşulan  ekonomiden sorumlu eski  devlet bakanı Ali Babacan’ın yeniden kabinede görev alacağı yönündeki söylentilerinin gerçek olma ihtimalinin olmadığını söyleyelim. Mehmet Şimşek’in  Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak görevine devam etmesi bekleniyor.

Öte yandan Kabinede revizyona doğru en önemli kulis bilgisi ise  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan’ın bütün yurt dışı seyahatlerinde de yanında getirdiği, adeta ‘Erdoğan siyaset okulunda’ yetiştirmeye devam ettiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ise geniş yetkilerle Başbakan Yardımcısı olma ihtimalinin yüksek olduğu..

Şu açıkça görülüyor ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  beyin takımının Yıldırım, Canikli, Albayrak, Soylu,Kurtulmuş  ve Çelik gibi isimlerden oluşacağı görülüyor.

Ve Külliye’ deki A takımı..

Reis’in  yanında bir bakan gibi çalışan Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Genel Sekreter Fahri Kasırga ve Sözcüsü İbrahim  Kalın’ın da yeni dönemde  çok daha aktif rol üstleneceğini söyleyelim. Mükemmel yetişmiş ,devleti ve reis'i çok iyi tanıyan, reise gözleri gibi bakan bu isimlerin 2023’ün siyasi  kadrolarında yer alması sürpriz olmayacaktır..

Yani onlarda Reis'in siyaset okulundan yetişiyor..

***

Öte yandan AK Parti'de A' dan Z' ye her  yerde  tek kelime ile 'REİS ALARMI' verilmiş durumda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  dile getirdiği gibi Türkiye’ nin her bir köşesindeki AK Parti teşkilatları  önümüzdeki 8 aylık süreçte yapılacak kongrelerle büyük bir değişime uğrayacak.( O kongrelere de  teşkilat içerisinde bölünme yaşanmadan  tek liste ile gidileceğini de söyleyelim)

Reis  partisinin grup toplantısında ne demişti;

“Bu yıl sonuna kadar il teşkilatlarımız, ilçe teşkilatlarımız, belde teşkilatlarımızın tamamını güncelleyeceğiz. Yeniden gözden geçireceğiz; çünkü ortada bir metal yorgunluğu var. Bunu aşmamız lazım. Onun için de çok daha dinamik ekiplerle inşallah 2019'a hazırlanmamız gerekiyor”

Açık ve net mesaj…

Görülüyor ki son  referandum sonrası sonuçlarla ilgili  teşkilat başkanlığından il, il, ilçe ilçe geniş detaylı bir rapor alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ince eleyip sık dokuyacak.

Zaten Reis’in  ‘2019 için bir ekip  Genel Merkezde, bir ekip de Külliye’ de  çalışacak’ açıklaması her şeyi anlatıyor..

Partiyi seçimlere hazırlayacak  yönetim kadrosu belli olmuştu. Külliye ekibinde ise Süleyman Soylu, Nurettin Canikli, Numan Kurtulmuş, Berat Albayrak, Ömer Çelik gibi isimlerin yer alacağı söyleniyor.

Yani AK Parti teşkilatlarına kökten bir revizyon geliyor.Bütün şehirlerde gerek teşkilatlar gerekse de yerel yönetimler ile ilgili halkın memnuniyeti ve şikayetleri ölçüsünde anketler yaptırmaya başlayacağın söyleniyor.

Bu yıl sonuna kadar bütün teşkilatları yenileyeceğini açıklarken başta Büyük şehirler olmak üzere yerel yönetimlerde karne notunu hazırlıyor.Yani her şeyi son aylara sıkıştırmak istemiyor...

Görülüyor ki gerek Külliyenin gerekse de genel merkezin ışıkları gecenin geç saatlerine kadar yanacak artık..

Bir tarafta teşkilatlar değişecek..

Bir tarafta yerel yönetimler belirlenecek...

Diğer tarafta milletvekili kadroları masaya yatırılacak...

Kolay değil  günler gelip geçiyor 2019 çok yakın..

Bu arada en küçük 15 Temmuz’un kalıntısı olabilecek isimler varsa onları da nerede  hangi görevde olursa olsunlar temizleme fırsatı da doğacağını da söyleyelim..

Açıkçası Reis’in referandum sonuçlarını milletin ‘Sana güveniyoruz ama   bütün kadroları değiştir’ uyarısı olarak  gördüğünü; 2019  yerel, genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 2023’ün de temelini atacak her yönü ile davaya sadık, dinamik bir kadro ile girmek için harekete geçtiğini söyleyelim…

Yani Reis  partinin röntgenini çekmiş durumda.

Yorulanlar, davada geri kalanlar,15 Temmuz mücadelesinde geri kalanlar,omuzları üzerine binerek yük olarak siyaset yapanlar  trenden indirilecek!..

Çünkü reis yeni sistemin  çantada keklik sistem olmadığını  biliyor..

Kısacası;

Reis hesabını iyi yapıyor. Referandum'dan çıkan  dersi iyi çalışıyor.. Cumhurbaşkanına oy verenlerin  inanmadığı, güvenmediği kadrolar varsa partisine oy vermeyebileceğini hesap ederek ‘Yeni Türkiye’ yolculuğunda millete güven verecek  “Yepyeni AK kadrolar” ı milletin huzuruna sunmak için  dört koldan harekete geçmiş durumda..

AK Parti tabanı şunu çok iyi biliyor...

Reis var behis yok!..