BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.437,25
HABER /  GÜNCEL

Kabil'de British Council'a intihar saldırısı

Afganistan'ın İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasının 82. yıl dönümünde, başkent Kabil'deki İngiliz yerleşkesine saldırı düzenlendi, 12 kişi öldü.

Abone ol

Afganistan'da İngiliz eğitim ve kültür kuruluşu British Council'ı hedef alan intihar saldırısında en az 12 kişi öldü.

Afganistan'ın İngiltere'den bağımsızlığının yıldönümünde düzenlenen saldırıda, bir intihar eylemcisi bomba yüklü aracıyla binanın duvarlarını havaya uçurdu. Daha sonra içeri giren bir grup saldırgan, güvenlik güçleriyle saatlerce çatıştı.

İngiltere'nin Kabil Büyükelçisi William Patey, saldırganların öldürüldüğünü açıkladı.

Taliban üstlendi

Saldırıyı Taliban üstlendi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınadı ve binadaki hiçbir İngiliz vatandaşının zarar görmediğini British Council'ı koruyan bazı Nepalli eski Gurka'ların yaralandığını duyurdu.

Afgan yetkililer saldırıda 8 Afgan polisinin, bir Yeni Zelanda askeri ve 3 koruma görevlisiyle dört saldırganın öldüğünü açıkladı.

İstihbarat yetkililerinin BBC'ye verdiği bilgiye göre, üç aşamalı saldırı, bir intihar eylemcisinin polislerin bulunduğu bir kavşakta vücüduna sardığı patlayıcıları infilak ettirmesiyle başladı.

10 dakika sonra başka bir intihar eylemcisi aracındaki patlayıcıları British Council'ın ana giriş kapısı önünde infilak ettirdi. Bazı polis memurlarının bahçe duvarlarının altında kaldığı belirtiliyor.

Bölge boşaltılırken dokuz kadar militan roketatar, ağır makinalı silahlar ve Kalaşnikof tüfeklerle ateş açarak binaya girdi.

Güvenlik güçleriyle saldırganlar arasındaki çatışma saatlerce sürdü.

Saldırıdan kısa bir süre sonra binaya İngiliz ve Amerikan güçleri sevk edildi. Afgan polisi bu askerlere destek verdi.

Polis kaynakları, saldırganların yanlarında "bir gün çatışabilecek kadar silah ve mühimmat getirdiğini" söylediler.

BBC Kabil muhabiri Quentin Sommerville, bu saldırının Taliban'ın her yerde saldırı düzenleyebileceğini ortaya koyduğunu belirtiyor.