BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,80
ALTIN 2.472,08

John Kerry Kimdir?

 John Kerry, 11 Aralık 1943 yılında Colorado'da doğdu, ancak ailesi Kerry'nin doğumundan kısa süre sonra Massachusetts'e taşındı. Babası diplomat olan Kerry, çocukluğunun önemli bir kısmını deniz aşırı ülkelerde geçirdi, bu süre zarfında Berlin ve İsviçre'de bulundu. Yale Üniversitesi'nde okuyan Kerry, burada siyaset bilimi üzerine çalıştı. Üniversitenin hemen ardından ABD Deniz Kuvvetlerine katılan Kerry, 1968-1969 yılları arasında iki kez Vietnam'a gitti. Kerry, hizmetlerinden...

 John Kerry, 11 Aralık 1943 yılında Colorado'da doğdu, ancak ailesi Kerry'nin doğumundan kısa süre sonra Massachusetts'e taşındı. Babası diplomat olan Kerry, çocukluğunun önemli bir kısmını deniz aşırı ülkelerde geçirdi, bu süre zarfında Berlin ve İsviçre'de bulundu.

Yale Üniversitesi'nde okuyan Kerry, burada siyaset bilimi üzerine çalıştı.

Üniversitenin hemen ardından ABD Deniz Kuvvetlerine katılan Kerry, 1968-1969 yılları arasında iki kez Vietnam'a gitti. Kerry, hizmetlerinden dolayı ''Gümüş Yıldız'', ''Bronz Yıldız'' ve üç kez ''Mor Kalp'' madalyası ile onurlandırıldı.

Vietnam Savaşı sonrasında Savaşa Karşı Vietnam Gazileri organizasyonuna katıldı ve derneğin sözcülüğünü yaptı. Kerry, bu dönemde Vietnam Savaşı karşıtı konuşmalarıyla dikkati çekti.

Daha sonra Boston College Hukuk Okulu'ndan mezun olan Kerry, bölge başsavcısının yardımcısı olarak görev yaptı ve özel bir şirketin ortağı oldu.

Bunun ardından, 1983 yılında Massachusetts vali yardımcılığına getirilen Kerry, 1984 yılında da aynı eyaletten ABD Senatosu'na seçildi ve 1985 Ocak ayında görevine başladı. Senato'nun Dış İlişkiler Komitesi'nde 1987-1989 yılları arasında İran-Kontra skandalına ilişkin birçok oturuma öncülük etti. 2003 yılındaki Irak işgalini önce destekleyen Kerry, daha sona bu işgalin güçlü karşıtlarından biri haline geldi.

Kerry, 2004 başkanlık seçimi kampanyasını da Irak savaşına muhalefetine üzerine temellendirdi.

O dönemden bu yana senatörlüğünü sürdüren Kerry'nin bu beşinci dönemiydi. Bu özelliğiyle, ABD Senato'sundaki 10. en kıdemli senatör konumunda olan Kerry, 2009 yılından bu yana Senato'nun Dış İlişkiler Komitesi'nin başkanlığını yapıyor. Kerry, 27 yıldır komitenin üyesi olarak, dünyadaki pek çok ülkenin lideriyle yakın ilişkiler kurmuş ve saygınlık kazanmış bir isim.

Kerry, 2004 yılında Demokrat Parti'den ABD başkan adayı olarak, dönemin başkanı George W. Bush ile yarıştı, ancak az bir farkla seçimi kaybetti.

Kerry, en zengin senatör olarak biliniyor. Evli olan Kerry'nin ilk eşinden iki kızı var. Kerry'nin ikinci eşi olan Teresa Heinz Kerry'nin de ilk eşinden üç oğlu bulunuyor.