BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,73
ALTIN 2.497,76
HABER /  GÜNCEL

Joe Biden Türkiye'ye neden geliyor?

ABD Dışişleri Bakanı Joe Biden'ın Türkiye ziyareti cuma akşamı başlıyor. Yabancı basın ise Biden'ın Türkiye'de yapacağı açıklamaları şimdiden duyurdu.

Abone ol

En son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan dilediği özürle gündeme gelen ABD Dışişleri Bakanı Joe Biden'ın Türkiye ziyareti başlıyor.

Biden'ın ziyaretinin ana gündem maddesi Suriye ve Irak'ta yaşanan son gelişmeler ve IŞİD'le mücadele. Dünya basını ise şimdiden ABD'li bakanın Türkiye'ye vereceği mesajları tartışıyor. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Daily Telegraph'a göre Biden Türkiye'ye "Tampon bölge yok" diyecek.

BBC Türkçe'nin yayınladığı bir habere göre Biden'ın listesinde 'Kuvvetler ayrılığı' uyarısı da var.

İşte Biden'ın ziyaretine ilişkin yazılanlar...

ABD: DÜŞÜNMÜYORUZ!

Daily Telegraph Amerikan yönetiminin Başkan Yardımcısı Joe Biden'in ziyaretinde "Türkiye'yi ve 'ılımlı' Suriyeli muhalifleri kızdırma pahasına, Suriyeli mülteciler için bir güvenli bölge oluşturulması talebine olumsuz yanıt vereceğini" yazıyor.

Daily Telegraph Fransa'nın güvenli bölge fikrine destek verdiğini, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da Halep'in Esad rejiminin eline geçmesi halinde iki ila üç milyon mültecinin Türkiye'ye gitmesinden korkulduğu yönündeki sözlerini hatırlatıyor.

Ancak Washington'da verilen bir brifingde üst düzey Beyaz Saray yetkililerinin "Bildiğiniz gibi Türk hükümeti uzun süredir uçuşa yasak bölge ve tampon bölge fikrini savunuyor. Bu yeni bir fikir değil. Türkiye'yle bölgede güvenliği nasıl geliştirebileceğimizi görüşmeye devam ediyoruz, ancak bu aşamada uçuşa yasak bölge ya da tampon bölge düşünmüyoruz" dediği aktarılıyor.

İLK GÖRÜŞME DAVUTOĞLU'YLA

BBC Türkçe Servisi'nin Washington Muhabiri İlhan Tanır ise ziyare ilişkin şunları yazdı:

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden cuma akşamı İstanbul'a giderek, hükümet yekilileri, düşünce kuruluşları ve STK'lar da dahil olmak üzere bir dizi görüşmede bulunacak.

Biden İstanbul'daki ilk görüşmesini Cuma akşamı Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptıktan sonra, ertesi gün düşünce kuruluşu Atlantic Council'de enerji konulu bir konferansta konuşma yapacak.

Beyaz Saray yetkililerine göre Biden bu konferansta Avrupa'nın enerji güvenliğiyle ilgili zorluklara değinecek.

GÜÇLER AYRILIĞI UYARISI

Aynı gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile de görüşecek Biden, daha sonra yine İstanbul'da farklı sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Denge ve Denetleme Ağı'nda ''kurumsal ve siyasi reformların sürdürülebilirliği ve devlet içinde güçler ayrılığı ' hakkında bir de konuşma yapacak.

Biden İstanbul'daki son gününde ise Fener Rum Patriği Bartholomeus'u ziyaret ederek ''din özgürlüğü ve inançlar arası diyalog' konuları üzerinde özel bir görüşme yapacak.

FARKLI YOLLAR GÖRÜŞÜLECEK

Başkan yardımcısı Biden'in ofisinin Salı günü organize ettiği ve başkent Washington'daki muhabirlere Fas, Ukrayna ve Türkiye'ye yapılacak ziyaretlerle ilgili bilgilendirme telekonferansında konuşan kıdemli yönetim yetkilileri, sorulan bir soru üzerine Suriye içinde Türkiye'nin uzun zaman dillendirdiği ve talep ettiği 'uçuşa yasak bölge ve tampon bölgesinin şu an için düşünülmediğini' söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bu üst düzey yetkiliye göre, ABD yönetimi İstanbul ziyaretinde ''Türkiye ile IŞİD karşıtı koalisyonu derinleştirmek üzere farklı yolları görüşecek.''

Yetkili ayrıca ''IŞİD ile mücadele, Irak'daki durumu istikrara kavuşturma, ılımlı Suriyeli muhaliflere yardım konularında stratejik olarak iki ülke büyük ölçüde aynı şeyleri düşünüyor'' dedi.

TÜRKİYE ZATEN KOALİSYON ÜYESİ

Türkiye'nin 'eğit-donat' programını kendi topraklarında yapmayı kabul ettiğini hatırlatan yetkiliye göre ''Türkiye zaten IŞİD karşıtı koalisyonun aktif bir üyesi''.

Başta Erdoğan ve Davutoğlu olmak üzere Ankara yönetimi ise, Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyonda yer alması için uçuşa yasak bölge ve 'güvenli bölge' şartları da içinde olan bir dizi koşul öne sürüyorlar.

ABD'li yetkili ayrıca Türkiye'nin son zamanlarda ''yakıt kaçakçılığı ve yabancı savaşçıları önleme adına adımlar attığını'' belirtti.

Aynı telekonferansa katılan ikinci bir üst düzey Beyaz Saray yetkilisine göre ise Türkiye ve ABD'nin çıkarları 'Suriye ve Irak'da, makro seviyede oldukça birbirine benzer: bunların içinde IŞİD'i geriletmek ve Esad'ın iktidardan ayrılacak bir noktaya getirmek var. Bundan dolayı da iki ülkenin süregiden bir stratejik diyalogu bulunuyor. İki ülke hedefleri değil, bu hedeflere nasıl ulaşacağını ve hangi yollarla ulaşacağını görüşüyor.''

İLİŞKİLER İYİ BİR YERDE

Biden ve Erdoğan arasındaki ilişkilerin durumu ve 'düzeltilmesi' ile ilgili bir başka soruya ise yetkili ikilinin ilişkisinin düzeltilmesi için ayrıca bir gayret gerekmediğini, ilişkilerinin 'iyi bir yerde, profesyonel ve yakın olarak sürekli bir etkileşim içinde olduğu' ifade edildi. Biden'in geçtiğimiz ay Harvard Üniversitesinde yaptığı bir konuşma ve sonrasında 'özür dileme' ve 'dilememe' üzerine bir dizi ihtilaf yaşanmasına neden olmuştu.

Biden'in İstanbul görüşmelerin bir başka maddesi ise Kıbrıs olacak. Kıbrıs'ı birleştirme adına yapılan müzakereler bir süre önce askıya alınmıştı. Doğu Akdeniz enerji yatakları üzerindeki gerginlikler bir süredir dikkati çekiyor. Beyaz Saray yetkilisine göre, Biden 'bütün aktörlerin provokatif adımlardan uzak durarak barış sürecinin yoluna sokmayı hedefleyecek.''