BIST 9.486
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.504,16
HABER /  GÜNCEL

“Jencks materyali” Reza Zarrab mı? Davada flaş gelişme

Reza Zarrab davasında flaş gelişme... ABD'de yargılanan Reza Zarrab'ın davasının bu hafta görülmeyeceği, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tek başına hakim karşısına çıkacağı öğrenildi. Jüri de seçildi.

Abone ol

ABD’de tutuklu olarak yargılanan Reza Zarrab davasına bakan Yargıç Richard Berman, ’Zarrab davasının tek sanığının, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla olacağını’ söyledi. Davada görev yapacak jüri üyelerinin seçimi için yapılan duruşmaya Atilla, mahkum üniforması yerine takım elbise ile çıktı. Reza Zarrab duruşmaya katılmadı. Daha önce ’ABD Zarrab’a karşı’ olan dava adı da ’ABD Atilla’ya karşı’ olarak değiştirildi.

Davanın son oturumunda jüri heyetinin 12 asıl ve 6 yedek üyesi seçildi. New York'taki duruşma yerel saatle 09.15'te (TSİ 17.15) başlayacak. Berman, duruşmaların 3-4 hafta sürebileceğini belirtti. Duruşmalar 25 Aralık Noel gününe kadar bitmezse, yeni yılda devam edilecek.

Yargıç Richard Berman jüri, seçim sırasında adaylara bilgi verirken tek sanığın Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla olduğunu belirterek, jüri adaylarına "Sizin jürilik yapacağınız davada bir tek Mehmet Hakan Atilla yargılanacaktır" dedi.

ZARRAB'IN İŞBİRLİĞİ İDDİASI : Yargıcın bu açıklaması Reza Zarrab’ın savcılıkla işbirliği yaptığı ve anlaşmaya vardığı iddialarını güçlendirdi. Daha sonra Hakim Richard Berman, Atilla’nın ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları yasa dışı yollarla delmek, ABD kurumlarını aldatmak ve kara para aklamakla ilgili suçlarını 6 madde halinde okudu.

SANIKLARA YÖNELİK SUÇLAMALAR ŞÖYLE:

- ABD Hazine Bakanlığı'nı dolandırmak için örgüt kurma,
- Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (IEEPA) delmek için örgüt kurma,
- Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma,
- Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için örgüt kurma,
- Kara para aklama
- Kara para aklamak için örgüt kurma

JÜRİLERE NUMARALI TANIMLAMA : Duruşmaların 2, 3 veya 4 hafta seri olarak devam edeceğini söyleyen Berman hafta içi her gün başlangıç saati olarak 09.15’i verdi. Davaya seçilecek jüri üyelerinin ad ve soyadları gizli tutuldu, jüri üyeleri numaralarla tanımlandı. Jüri adaylarının sayısının fazla olması nedeniyle gazeteciler ve diğer izleyiciler duruşmayı başka bir salonda video konferans yoluyla izledi.

SANIKLAR ARASINDA ZAFER ÇAĞLAYAN DA VAR: Rıza Sarraf'ın yanı sıra New York'ta tutuklu olarak yargılanan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ile, aynı dava kapsamında haklarında yakalama kararı çıkartılan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan, eski Genel Müdür Yardımcısı Levent Balkan bulunuyor.

NEW YORK TIMES İDDİASI : ZARRAB TANIK LİSTESİNDE
Zarrab soruşturmasını başından beri izleyen New York Times muhabiri Benjamin Weiser, Twitter hesabından Zarrab'ın 'potansiyel tanık listesinde suç ortağı zanlısı' olarak yer aldığını duyurdu.

ZARRAB TANIK MI OLDU?
Dava arefetinde Zarrab'ın gözlerden kaybolması, iş adamının olayla ilgili bildiklerini anlatma karşılığında iddia makamı adına tanıklık etmeyi kabul ettiği iddialarını gündeme getirmişti. Ancak bu durumla ilgili teyit edilmiş resmi bir açıklama yok.

Weiser, Atilla davasının jüri üyesi adaylarına bir liste dağıtıldığını 'bu listenin davanın potansiyel tanıkları ve yargılama sırasında geçebilecek isimler, yerler ve kurumlardan' oluştuğunu aktardı. Bu listede Zarrab, 'suç ortağı zanlısı' olarak yer alıyor.

Weiser, ''Teknik olarak, bu dava sırasında (Zarrab'ın) adının geçebileceği ya da potansiyel tanık olabileceği anlamına geliyor. Tek başına bu listede adının yer almış olması ifade vereceği anlamına gelmez, sadece potansiyel olarak tanık olabileceği anlamına gelir'' dedi.

SAVCILIK JENCKS MATERYALLERİNİ PAYLAŞMIYOR

JENCKS MATERYALİ
ABD hukuk literatüründe 'Jencks materyali' olarak tabir edilen ve savcılığın elinde bulunan işbirlikçi sanığın itirafları anlamına gelen dosyalarda Zarrab'ın yer aldığı iddiası gündeme gelmişti.

Tutuklu sanık Hakan Atilla’nın avukatlarının, savcılığın gizlilik kararı gerekçesiyle ellerindeki 'Jencjks materyallerini' savunma ile paylaşmaması ve soruşturmayı yürüten FBI ajanı Jennifer McReynolds’un tanık olarak sorgulayamamaları son güne kadar  tartışma konusu oldu. Savcılık önceden alınmış bu itirafları savunma ile paylaşmak zorunda değil. Hatta, geçtiğimiz pazartesi yapılması planlanan jüri seçiminin ertelenmesi ve bunun yerine kapalı oturum yapılması bu konuyla ilişkilendiriliyor.

Zarrab konuşursa! New York Times'ın Erdoğan iddiası

SORUŞTURMA NE ZAMAN BAŞLADI: Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın Eylül 2014’de İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab’ın e-postasına arama emri çıkarmasıyla başlayan soruşturma, Zarrab’ın ABD’ye Miami havalimanından giriş yaparken gözaltına alınmasıyla ortaya çıkmıştı.
 
SORUŞTURMA BUGÜNLERE NASIL GELDİ: Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın da ABD dönüşünde uçağa binerken gözaltına alınmasıyla daha da büyüyen iddianame, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Halkbank’ın eski genel müdürü Süleyman Aslan ile diğer yönetici Levent Balkan’ında sanıklara eklenmesiyle  daha da uzadı. 
 
ATİLLA'NIN AVUKATLARI ZARRAB'IN İTİRAFÇILIĞINA NE DİYOR: Hakan Atilla’nın avukatları, geçtiğimiz haftaki oturumlara katılmayan Zarrab’ın ABD Tanık Koruma Programı’na katıldığı ve savcılarla işbirliği yapacağını varsayarak savunma yapacaklar.

Reza Zarrab bir otelin suitinde kalıyor olabilir!

DURUŞMA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK: Savcılar, 12 kişilik jürinin tamamını ikna etmek zorundalar. Jürinin suçlu bulması durumunda savcılığın mütalaası ve ceza yönetmelikleri yasası uyarınca 60 gün sonra ceza duruşmalarına geçilecek. Hakim yasalar gereği uygun olan indirimleri de değerlendirerek verilecek cezaları belirleyecek. Diğer sanıkların gıyabında karar verilmeyecek.