BIST 9.138
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,89
HABER /  GÜNCEL

Japonya'dan Çin'e tepki

Japonya, Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar etrafında gözlenen sahil güvenlik botları dolayısıyla Pekin yönetimini protesto etti

Abone ol

Japonya, Çin'in Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar yakınına sahil güvenlik botları göndermesine tepki gösterdi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki Çinli diplomatları bakanlığa çağırarak, Pekin'in tartışmalı adalar etrafında avlanan 200'den fazla Çin balıkçı teknesine eşlik etmesi için 6 sahil güvenlik botu göndermesini protesto etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, adalar etrafında 230 balıkçı teknesi, 6 sahil güvenlik botu tespit edildiği, sahil güvenlik botlarının bazılarında ateşe hazır silahlar bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Çin'e ait tekne ve botların Japon kara sularını henüz ihlal etmediği bildirildi. 

Doğu Çin Denizi'nde 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan takımadalar, Çin, Japonya ve Tayvan arasında uzun süredir tartışma konusu. Takımadalar, Japonya'da "Senkaku", Çin'de "Diaoyü" ve Tayvan'da da "Diaoyutai" olarak adlandırılıyor.

Japonya, takımadaların kendi kara suları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye gözetleme gemileri gönderen Çin'i, kara sularını ihlal etmekle suçluyor. Söz konusu adalar yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.​​