BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.490,05
HABER /  GÜNCEL

Japonya'da Fukuşima sonrası ilk nükleer reaktör hizmete girdi

Japonya'da 2011 yılındaki Fukuşima felaketinin ardından alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde ilk kez bir reaktör yeniden devreye giriyor. Sendai nükleer santralindeki yeni güvenlik sisteminin maliyeti 100 milyon doları geçti.

Abone ol

Japonya, 2011'deki Fukuşima felaketinin ardından uygulamaya koyduğu yeni güvenlik önlemleriyle ilk defa bir nükleer reaktörünü yeniden hizmete soktu.

Ülkede meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunami nedeniyle Fukuşima'daki nükleer santraller devre dışı bırakılmıştı. Kyushu Electric Power adlı işletmeci firma, Sendai santralindeki bir rektörünü, güvenlik testlerini geçmesiyle Salı günü yeniden kullanıma açtı.

Santralin yeniden devreye sokulmasına halk tepki gösteriyor. Sendai santrali dışında ve Başbakan Şinzo Abe'nin Tokyo'daki konutu önünde toplanan kalabalık protesto gösterileri düzenledi.

BBC'nin Tokyo'dan bildiren muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, halkın nükleer santrallere güveninin azaldığını söylüyor.

Toplam 25 santral yeniden hizmete girmek için başvuruda bulundu.

İşletmeci firma Kyushu, Sendai santralinin yerel saatle sabah 10.30'da faaliyete girdiğini duyurdu.

İkincisi Ekim'de

Kyushu sözcüsü Tomomitsu Sakata, reaktörünün sorunsuz çalıştığını söyledi.

Bir reaktörün tam olarak devreye girmesi için 24 saat gerekiyor. Santralin Cuma gününden itibaren elektrik üretmesi bekleniyor. Gelecek ay da tam kapasite çalışacağı belirtiliyor.

Başbakan Şinzo Abe, reaktörlerin 'dünyanın en sıkı güvenlik kontrollerinden geçtiğini' söyledi ve "Kyushu Electric'in güvenliği her şeyin önünde tutmasını, santral yeniden devreye girmeden tüm önlemleri en üst seviyede almasını istiyorum" dedi.

Nükleer santrallerin kapatılmasıyla Japonya, yüksek maliyetli ithal fosil yakıttan elde edilen enerjiye bağımlıydı. Hükümet nükleer santralin ithalat giderlerini ve artan karbondioksit emisyonunu keseceğini söyledi.

Japonya nükleer güvenlik birimi, geçen Eylül ayında Sendai santralinde iki reaktöre onay verdi. Diğer reaktörün de Ekim ayında devreye girmesi bekleniyor.

Sendai santralindeki yeni güvenlik sisteminin maliyeti 100 milyon doları geçti.