BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,10
ALTIN 2.310,71
HABER /  GÜNCEL

Japonya: Kuzey Kore'de nükleer silaha izin veremeyiz

Tokyo'yu ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşen dışişleri bakanı Kişiya, ABD ve ülkesinin Kuzey Kore'nin nükleer silaha sahip olmasını kabul edemeyeceğini söyledi. Kerry, Tokyo'dan önce Çin'i de ziyaret etti.

Abone ol

Japonya Dışişleri Bakanı Fumiyo Kişiya, Kuzey Kore'nin nükleer silaha sahip olmasını kabul edemeyeceklerini söyledi.

Japonya Dışişleri Bakanı Fumiyo Kişida, Tokyo'yu ziyaret eden Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü.

Kuzey Kore, kurucu liderlerinin doğum günü anma törenleri çerçevesinde yeni bir füze denemesi yapacağını açıklamış, Güney Kore ve tehdidinde de bulunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Seul’de yaptığı konuşmada, Kuzey Kore’nin füze fırlatmasının ‘provokatif bir eylem’ ve ‘büyük bir hata’ olacağını söylemişti.

Tokyo'daki BBC muhabiri, Japonya'da genel olarak panik havası olmadığını üstüne üstlük borsanın son günlerde büyük artış kaydetteğini söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Asya turu sırasında .

Çinli liderler ile yaptığı görüşmeden sonra Kerry "Çin'in Kuzey Kore ile sorunların çözülmesine yardımcı olma vaadini" son derece ciddi bir şekilde dile getirdiğini söyledi.

Kerry, Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kişida ile birarara geiyor, Başbakan Şinzo Abe ile görüşme olacak.

Başbakan Abe Kuzey Kore'nin "tahrik edici davranışların çıkarlarına olmayacağını anlaması gerektiğini" söyledi.

Japonya Savunma Bakanı İtsunori Onodera da Kerry'nin ziyaretinin Kuzey Koreli liderlere güçlü bir mesaj göndereceğini söyledi.

Washington ile Tokyo arasında güvenlik alanında işbirliği anlaşması bulunuyor.

İttifağın kökü 1950'li yıllarda imzalanan anlaşmalara dayanıyor.

Anlaşma esas olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin "saldırıya uğraması halinde Japonya'yı savunmasını" öngörüyor.

Kim İl Sung'un 101'inci doğum günü

Kerry’nin dört günlük Asya ziyareti, Kuzey Kore’nin ‘füze fırlatacağına’ dair söylentilerin yayıldığı bir döneme denk geliyor.

ABD de geçtiğimiz günlerde sızan Amerikan belgelerindeki iddiaların aksine, Kuzey Kore’nin nükleer savaş başlığı fırlatma kabiliyetinin olmadığını ifade ediyor.

Kuzey Kore, kurucu devlet başkanları Kim İl Sung’un 15 Nisan’da yapılacak 101’inci doğum günü kutlamalarına hazırlanırken, kutlamalar çerçevesinde füze fırlatılacağı da ortaya atılan iddialar arasındaydı.

Kuzey Kore'nin sonraki lideri Kim ölmüş yerine .

Birleşmiş Milletlerin geçen Şubat ayında Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulama kararı almasının ardından, Pyongyang yönetimi, kapalı konumdaki nükleer reaktörlerinden birini çalıştıracağı sözünü vermiş, Güney Kore ile askeri kırmızı hattını kapatmış ve ‘güvenliklerini sağlayamayacağı’ uyarısıyla, diplomatik personelinin Güney Kore’den ayrılması çağrısında bulunmuştu.

Kuzey Kore, güney komşusu ve ABD’nin ortak askeri tatbikatına da tepki göstermişti.