BIST 9.681
DOLAR 32,52
EURO 34,81
ALTIN 2.423,58
HABER /  GÜNCEL

Japon depremi yenin değerini düşürdü

Japonya'daki 8,9 büyüklüğündeki deprem ve peşisıra gelen ilk tsunami ardından Asya borsasında düşüşler kaydedildi; yen değer kaybetti.

Abone ol

Japonya'da meydana gelen, Richter ölçeğine göre 8,9 büyüklüğündeki deprem ve peşi sıra gelen ilk tsunami ardından, Asya borsasında düşüşler kaydedildi; yen değer kaybetti.

Deprem, Tokyo borsasınının kapanışından birkaç dakika önce meydana geldi.

Dolar, yen karşısında yüzde 0,5 oranında değer kazandı ve bir aşamada 83,275 yene çıktı; daha sonraki dakikalarda yeniden değer kaybetti.

Nikkei endeksi günü yüzde 1,7 değer kaybıyla kapattı ama borsanın kapanışından sonra ve depremin etkileri anlaşıldığında Singapur borsasındaki işlemlerde yüzde 3 değer kaybı meydana geldi.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki kargaşa ortamı yüzünden, bir süredir olumsuz yönde etkilenen Tokyo borsası, kapanışında son beş haftanın en düşük düzeyine indi.

Deprem ardından, Hong Kong borsasında yüzde 1,8 düşüş gözlendi.

Action Economics adlı kuruluşta görev yapan borsa uzmanı David Cohen, dünyanın diğer bölegelerindeki felaketler sırasında yatırımcılar için güvenli bir alan olarak görülen Japon yeninin, şimdi Amerikan doları karşısında değer kaybedebileceğini kaydediyor.

Depremle ortaya çıkan zarar ve tahribatın, kısa erimde Japon gayri safi milli hasılasında yüzde 1'e yakın düşüşe yol açabileceğini söyleyen Cohen, uzun erimdeyse kayıpların giderilebileceğini, 12 ay süresinde onarım çalışmalarının ekonomi üzerinde büyüme sağlayabileceğini kaydediyor.

HSBC'nin Singapur'daki Asya bölgesi baş stratejisti Arjuna Mahandaran da, depremin ilk etkisinin para birimlerinde yaratacağı zayıflama olacağını, bundan borsaların da olumsuz etkileneceğini söyledi.