BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.497,16
HABER /  DÜNYA

Japon CEO’larla görüştü

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile birlikte Japonya’nın önde gelen firmalarının CEO’ları ile biraraya g...

Abone ol

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile birlikte Japonya’nın önde gelen firmalarının CEO’ları ile biraraya geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Uzakdoğu programı kapsamında gerçekleştirilen toplantıda karşılıklı işbirliği imkanları ele alındı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Halim Mete ve İbrahim Çağlar ile birlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Japonya, Singapur ve Malezya’yı kapsayan ziyaretine iştirak etti. Hisarcıklıoğlu, Tokyo’da ilk olarak Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin önde gelen Japon firmalarıyla gerçekleştirdiği görüşmelere katıldı. Program çerçevesinde aralarında Japonya Perakendeciler Birliği (JRA Retail) ile ITO YOKADO, Uniclo ve Toray gibi firmaların da bulunduğu kuruluşların CEO’larıyla ekonomik konular ve yatırım imkanlarına ilişkin değerlendirmeler gerçekleştirildi.
Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler, CEO Forumu’na da katıldı. Türkiye’den ve Japonya’dan önde gelen firmaların üst düzey yöneticilerinin katıldığı çalışma yemeğinde Başbakan Erdoğan yatırımcılara hitap etti. CEO Forumu’nun ev sahipliğini Türk-Japon İş Konseyi’nin Japonya kanadı Başkanı ve Japon Sanayiciler Konfederasyonu Keidaren Başkanı Hiromasa Yonekura yaptı.
Hisarcıklıoğlu, Japonya programının ilk gününde Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Asya Pasifik Bölge Komitesi toplantısına katıldı. Toplantıya Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Halim Mete ve İbrahim Çağlar, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve MÜSİAD Başkanı Nail Olpak iştirak etti. Toplantıda Bölge Komitesi üyeleri, iş yapma koşullarını ve DTİK’in çalışma usul ve esaslarını görüştü.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Halim Mete ve İbrahim Çağlar, program dahilinde Başbakan Recep Erdoğan’ın da konuşmacı olduğu Nikkei Forum’daki toplantıya da katıldı. Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin iktisadi dönüşüm süreci, iktisadi başarıları, 2023 vizyonu ve dış politika alanındaki bakış açısı konularına değindiği toplantıya, çok sayıda Japon yatırımcı katıldı. Başbakan Erdoğan, konuşmasında Türk-Japon iktisadi ilişkileri ve Türkiye- Japonya Ekonomi Ortaklık Anlaşması konularına değinirken, Japon iş çevrelerini Türkiye’ye yatırım yapmaya davet etti. Başbakan Erdoğan ayrıca, Türkiye ekonomisi, Türkiye-AB ilişkileri, Türk dış politikası ve iç siyasete ilişkin sorulara da cevap verdi.

JAPONYA TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI NAKAMURA İLE GÖRÜŞME
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, daha sonra Tokyo’da Yunus Emre Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen Türkoloji Kongresi’nde bir konuşma yaparken, Japonya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Toshio Nakamura ile de Tokya TSO’da bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Halim Mete ve İbrahim Çağlar, Türk-Japon İş Konseyi Başkanı Mehmet Nurettin Pekarun, DTİK Asya Pasifik Komitesi Başkanı Nejdet Demiryürek, Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Türkiye Tekstil Sektörü Meclisi Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da katıldı. TOBB-Japonya TSO arasında var olan MoU’nun eylem planını da içererek güncellenmesi, Şubat ayında Türkiye’ye gelecek Japon TSO KOBİ heyetinin organizasyonunda işbirliği yapılması kararlaştırıldı. Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar ile birlikte Japonya Başbakanı Shinzo Abe tarafından Başbakan Recep Tayyip onuruna verilen akşam yemeğine iştirak etti.
(İHA)