BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.436,44
HABER /  GÜNCEL

Jandarma o fotoğrafı böyle savundu

Erdoğan'ın seçim otobüsüne taşlı saldırı düzenleyen eylemcilere müdahale etmeyen Hopa İlçe Jandarma komutanından ilginç bir savunma geldi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim otobüsüne 31 Mayıs günü taşlı saldırı düzenleyen eylemcilere müdahale etmeyen Hopa İlçe Jandarma komutanından ilginç bir savunma geldi.

Yüzbaşı Halit Çalmuk, 'Türkiye bu fotoğrafı konuşuyor' başlığıyla manşetlere taşınan olaylar sırasında kendisine verilen görev gereği 'geçidi tuttuğunu' söyledi. Müfettişlerin yürüttüğü idarî soruşturmada, Metin Lokumcu'nun kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi de masaya yatırıldı. Polis, biber gazlı müdahalesi öncesinde, 'Astım ve kalp rahatsızlığı olanlar uzaklaşsın.' diye birçok defa uyarı yapmış.

Başbakan'ın seçim otobüsünün taşlı sopalı saldırıya uğramasıyla başlayan olaylarla ilgili müfettişler incelemelerini tamamladı. İki mülkiye bir polis başmüfettişi ile bir yarbaydan oluşan dört kişilik müfettiş grubu şimdi açılan idari soruşturmada raporunu hazırlıyor. Müfettişler olayda sorumlu görevlilerin tek tek ifadesini aldı. Artvin Valisi Mustafa Yemlihaoğlu'nun müfettişlere, Başbakan Erdoğan'ın ziyareti öncesi tedbirlerin en ince ayrıntısına kadar planlandığını söylediği öğrenildi. Yemlihaoğlu'nun, "Başbakanımızın miting yapacağı alan parke taş döşeliydi. Olabilecek gösterilerde bu taşların sökülerek saldırı amaçlı kullanılabileceğinden üzerini asfaltla kaplattım." dediği belirtildi.

BANA BAŞKA GÖREV VERİLMEDİ

Müfettişler soruşturmada, jandarmanın olaylara müdahale etmeyerek seyirci kaldığı iddialarını da mercek altına aldı. İddiaları gündeme taşıyan fotoğraf ve görüntüler basın yayın organlarından temin etti. Görüntülerde, olaylar sırasında yol kenarında bekleyen jandarmaların, göstericilere en ufak bir müdahalede bulunmadığı görülüyordu. Görüntülerin incelenmesinin ardından Hopa İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Halit Çalmuk'un ifadesi alındı. Çalmuk'un müfettişlere oldukça ilginç bir savunma verdiği ortaya çıktı. Jandarma Komutanı, olaylara seyirci kalmasını, güvenlik planlamasında kendisine 'geçidi tutma görevi' verilmesine bağladı. Çalmuk'un, "Başbakan'ın mitingi öncesi yapılan güvenlik planlamasında bana geçidi tutma görevi verildi. Ben emrimdeki askerlerle geçidin güvenliğini sağladım. Bana başka bir görev verilmedi" dediği öğrenildi. Çalmuk'un garip savunması ve ifade sırasında takındığı tavır üzerine müfettişlerle arasında gerginlik yaşandığı da belirtildi. Eylemcilere müdahale etmeyen Çalmuk görevden alınarak Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı görevine atanmış, yerine İl Jandarma Karargah Bölük Komutanı Jandarma Yüzbaşı Uğur Çağlar getirilmişti.

HER TÜRLÜ TEDBİR ALINDI

Müfettişlerin yürüttüğü idari soruşturmada, Metin Lokumcu adlı emekli öğretmenin kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği olaylarda polisin orantısız güç kullanıp kullanmadığı da masaya yatırıldı. Polisin biber gazlı müdahalesi öncesinde, 'müdahale edileceği ve astım ve kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin uzaklaşması' yönünde birçok defa uyarılarda bulunduğu idari soruşturmada saptandı. Olayların ardından görevden alınan Artvin Emniyet Müdürü Muhsin Armağan ise Başbakan'ın mitingi öncesinde her türlü tedbirin alındığını savundu. Armağan, çevre illerden gelen Çevik Kuvvet'le birlikte Hopa'da yaklaşık 250 Çevik Kuvvet'in görev aldığını bildirdi.