BIST 9.463
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.495,92
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

İzmit'ten Hindistan'a büyük çalım

Hyundai Assan’ın İzmit fabrikası, i10 ve i20 modellerinde Hyundai’nin Avrupa tedarikçisi oldu. Her iki modelin, İzmit’ten Avustralya’ya da ihracatı gündeme gelirken, bu görevler Hindistan’dan alındı

Abone ol

Geçen yıl kapasitesini 200 bin adete yükselttikten sonra yeni nesil i10 ve ikinci nesil i20’nin üretim merkezi haline gelen Hyundai Assan İzmit fabrikası, bundan böyle her iki modelin de Avrupa’ya ihracatını tek başına gerçekleştirecek. Daha önce i20’nin üç kapılı ve sağdan direksiyonlu modellerini ihraç eden Hindistan ise, artık iç pazarının yanı sıra Latin Amerika ve Afrika’ya ihracat yapacak.
Yeni nesil i20’nin üretimi için çalışmalarını tamamlayan ve deneme üretimlerine başlayan Hyundai Assan İzmit fabrikası, Paris Otomobil Fuarı’nda dünya tanıtımı yapıldıktan sonra seri üretim için de düğmeye basacak. Fabrikanın yüksek üretim kalitesinden oldukça memnun olan Hyundai, “Ay-ten” (i10) ile birlikte ikinci nesil i20’nin Avrupa pazarlarının yanı sıra sağdan direksiyonlu ülkelere ihracatın, sadece İzmit’ten yapılmasına da karar verdi.

Daha önce güncel i20’nin üç kapılı ve sağdan direksiyonlu versiyonları Hindistan fabrikasından Avrupa’ya gönderilirken, artık bu ülkeden sadece Afrika ve Latin Amerika’ya araç gönderilecek.

ÜÇÜNCÜ VARDİYA BAŞLADI

Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, i20 için deneme üretimlerinin başladığını, Hyundai’nin üretim kalitesinden duyduğu memnuniyeti diye getirdiğini ifade ederken, bundan böyle i10 ile i20’nin Avrupa’ya sadece Türkiye’den gideceğini, Hindistan’ın ise iç pazarı ve çevresine ihracat yapacağını belirtti.

i10’un sağdan direksiyonlu versiyonuyla İngiltere pazarına girdiklerini söyleyen Göker, Avustralya pazarına yönelik ise görüşmelerin devam ettiğini kaydetti. Şayet görüşmeler olumlu sonuçlanır, uygun fiyat sağlanırsa, i10 ve i20’nin İzmit’ten Avustralya ihracatı da yapılacak.
Nisan ayında üçüncü vardiyaya geçtiklerini, yeni i20 ile birlikte bu yıl tüm kapasiteyi kullanacaklarını, 202 bin adetlik üretim planladıklarını kaydeden Göker, ihracat miktarının da 180 binin üzerinde olacağını kaydetti. Göker, yıl sonuna kadar yeni i20’dan 25 bin 500 adet üretileceğini, bunun 5 bin 500’ünün iç pazarda satılacağını söyledi.

B-SUV iİÇİN HABER BEKLİYOR

İki modelle yoluna devam eden Hyundai Assan İzmit fabrikası, üçüncü bir model için de haber bekliyor. Markanın Avrupa hedefleri doğrultusunda bir B-SUV modelinin planlandığını belirten Genel Müdür Önder Göker, henüz aracın ortada olmadığını, ancak kararın yıl sonuna kadar netleşeceğini belirtti.
Fabrikanın mevcut kapasitesinin, 216 bin adete kadar çıkabildiğini hatırlatan Göker, “Yani ekstra talep çıkması halinde bunu karşılayabiliriz. Aynı zamanda fabrikada genişleme için halen yer var. Biraz daha büyüyebiliriz” ifadesini kullandı. Hyundai’nin Çek Cumhuriyeti’nde de fabrikası bulunurken, aynı zamanda Slovakya’da da bir Kia fabrikası mevcut.