BIST 9.076
DOLAR 32,33
EURO 35,11
ALTIN 2.302,83
HABER /  GÜNCEL

İzmit Körfezi yine bembeyaz

Bilimin açıklayamadığı beyaz madde deniz yüzeyini yine kapladı.

Abone ol

İzmit Körfezi'nde bir ay önce ortaya çıkan ve zaman zaman azalan beyaz madde, bugün sabah saatlerinde deniz yüzeyini tamamen kapladı. İzmit Körfezi'nin doğu ucunda daha fazla olan ve sahil şeridinde deniz yüzeyini tamamen kaplayan esrarengiz maddeyle ilgili inceleme yapan TÜBİTAK uzmanları henüz net bir açıklama getiremedi.

Körfede zaman zaman çoğalan ve deniz yüzeyini kaplayan, balıçıların ağlarının gözeneklerini de saran beyaz madde bir ara azalmasına rağmen, bu sabah çoğalarak ortaya çıktı. Çevre halkını endişelendiren beyaz maddeden örnekler alan TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu) uzmanları, bu maddenin daha önce Akdeniz ve Karadeniz'de de görüldüğünü, ancak İzmit Körfezi'nde daha yoğun olduğunu belirtmişler, ancak tanımını yapamamışlardı.

`DOĞAL OLUŞUM'
TÜBİTAK'ın Gebze Kampusu'ndaki Marmara Araştırma Merkezi Kimya ve Çevre Enstitüsü uzmanlarından Doç. Dr. Çolpan Polat Beken yaptığı açıklamada, ilk kez 18 Ekim'de gözlemlenen bu maddenin sürekli izlendiğini belirterek, analizlerin sürdüğünü, bunun doğal bir oluşum olduğunu söyledi. Beyaz tabakanın canlı madde olmadığını, bu beyaz tabakaya tutunmuş birçok canlı organizmanın bulunduğunu da belirten Doç. Dr. Çolpan Polat Beken, sözkonusu maddeyle ilgili ulusal ve dünya literatüründe de tam olarak ne olduğuna ilişkin bilgi bulunmadığını söyledi.

TÜBİTAK uzmanlarına göre, bu maddenin oluşumunda körfezin doğal dengesinin bazı etkenlerin değişmesi ile farklı meteorolojik koşullar ve buna bağlı değişen biyolojik yaşam döngüsü etkili oldu.