BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,67
ALTIN 2.515,73
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmir'in yeni çöp toplama merkezi

Büyükşehir, İzmir’in yeni çöp alanını büyük bir ihtimalle Torbalı’nın Taşkesik köyüne yapılacağını söyledi köylüler ayaklandı.

Abone ol

Harmandalı’da bulunan ve İzmir’in yıllardan beri çöpünü barındıran çöp depolama alanının kullanım ömrünün dolduğu gerekçesiyle yeni çöp depolama alanları arayışına giren İzmir Büyükşehir Belediyesi, aradığı alanı İzmir’in Torbalı ilçesi Taşkesik köyünde bulmuştu.

Ön Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarının alınmasından sonra Taşkesik köyüne yapılması düşünülen çöp depolama alanıyla ilgili olarak İzmirli basın mensuplarına bilgilendirme amaçlı toplantı düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in yeni çöp alanını büyük bir ihtimalle Torbalı’nın Taşkesik köyüne yapılacağını söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Harmandalı’daki çöplüğün kullanım ömrünün dolduğunu ve geçmişte yapılan planlama hatalarından dolayı çöp depolama alanlarının civarına konutlar geldiğini söyledi.

Göreve geldiği 6 yıllık süre içinde Harmandalı’daki çöplüğün gelecek 3 - 4 yıllık süre içinde yetersiz kalacağını tespit ettiklerini ifade eden Kocaoğlu, İzmir’deki tüm kuruluşlarla birlikte yeni yer arayışlarına giriştiklerini bildirdi. “Bu kentin yeni çöp depolama alanına acil ihtiyacı var” diyen Kocaoğlu şunları söyledi: “Bizim bu projeyi ötelemek gibi bir lüksümüz yok. Yapmayı düşündüğümüz yeni alan İzmir’in 30 yıl ihtiyacını görecek. Bulduğumuz alanda hem proje hem de ÇED süreçlerini yürütmek üzere çalışma başlattık.”

ÇED Genel Müdürlüğü’nün düzenleyeceği ve tüm katılımcılar ile halkı çağıracağı toplantılara katılacaklarını belirten Kocaoğlu, “ÇED halkı bilgilendirme toplantılarını da önümüzdeki süreçte yapılacak. Şu anda ÇED sürecinin ve düzenli depolama için yapılacak planların yapımı için ihale aşamasındayız” dedi.

Alana girişte köylülerin protestosu ile karşılaşmasını da halkın bilgi eksikliğinden dolayı olmuş olabileceğini ifade eden Kocaoğlu, “Biz, ‘Nasıl olsa ÇED sürecinde gerekli bilgilendirmeyi yapacak. Bu konunun başında biz yokuz ve bunu yetkililere bırakalım’ diyerek titiz davranmamız sonucu burada yaşayan vatandaşlarımızın doğal tepkisiyle karşılaştık.

Dünyanın her tarafında uygulanan yöntemleri uygulayacağız. Çevreye, doğaya, toprağa, insana, bitkiye, zarar vermeyecek. Teknolojiyi kullanarak depolama işimizi gerçekleştireceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Çöp depolama alanı projesinin kent için olmazsa olmaz bir proje olduğunu kaydeden Kocaoğlu, “Belediyelerimizin topladığı çöpleri mutlaka bir yerde Avrupa Birliği standartlarında depolanması gerektiğine inanıyoruz. Torbalı’nın da doğru seçim olduğuna inanıyoruz.

Buradan yasal bir engel olmadığı müddetçe projemizi sürdüreceğiz ve yasal bir engelinde olacağını zannetmiyorum. Hem Çevre ve Orman Bakanlığımız, hem Büyükşehir Belediyesi buranın çöp depolama alanı olması konusunda en uygun yer olduğunu belirtmektedir” dedi.

BUCA GÖKDERE’DEN VAZGEÇİLMİŞ DEĞİL

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi’nin Gökdere köyüne yapmayı düşündüğü çöp yakma tesisinden de vazgeçilmesinin söz konusu olmadığını kaydeden Kocaoğlu, “Oradaki çalışmalarımız da sürmektedir. İki belediye başkanı karşı çıktı diye vazgeçemeyiz. Yakma tesisi devreye girdiği zaman kullanılacak bir alandır ve 20 hektardır. Burası ise 120 hektardır. Orası depolamaya müsait büyüklükten bir alan değildir” diye konuştu.

Torbalı’nın Taşkesik köyünde bulunan alanı gezmek isteyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, alana geldiği anda köylülerin tepkisiyle karşılaştı. “Köyümüze çöplük istemiyoruz” diyen köy sakinleri Başkan Aziz Kocaoğlu’nu yuhalama ve sloganlarla protesto etti.

Kocaoğlu, projenin, tüm siyasi partilerin destekleyeceği bir proje olduğunu belirterek “Desteklemek herkesin zorunluluğudur, ihtiyacıdır. Çöplerin buharlaşması söz konusu değildir. Yapılan protestonun da provokasyon olduğuna inanmıyorum” dedi.