BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,99
ALTIN 2.420,94
HABER /  DÜNYA

İzmir’in EXPO 2020 adaylığına destek

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 63. Avrupa Bölge Komitesi’nin Çeşme’de başlayan toplantısının ardından basın mensuplarıyla bir araya gelen WHO...

Abone ol

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 63. Avrupa Bölge Komitesi’nin Çeşme’de başlayan toplantısının ardından basın mensuplarıyla bir araya gelen WHO Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab, İzmir’in "Herkes İçin Sağlık" temalı EXPO 2020 adaylığını yürekten desteklediklerini söyledi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Jakab, Türkiye’nin tütün ve alkol kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirtti.

"İZMİR’İ YÜREKTEN DESTEKLİYORUZ"
WHO Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab, İzmir’in EXPO 2020 adaylığına yürekten destek verdiğini, şahsi olarak da İzmir’in çeşitli toplantı ve aktivitelerin merkezi olması için çaba göstereceğini vurguladı. İlk defa bir EXPO adaylığı sözkonusu olduğunu anlatan Jakab, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sağlık temalı. Tabiki WHO sağlık ve sağlıkta kalkınma ve gelişimi tamamen desteklemektedir. İzmir’i yürekten destekliyoruz. WHO’nun hedef ve amaçları tamamen bu yönde. Sayın Bakana, daha önce de THY ile seyahat ettiğimi söylemiştim. WHO olarak Herkes İçin Sağlık reklamını orada görmüştüm. WHO uçağında mıyım THY uçağında mıyım diye şaşırdım. Organizatörlerin bu temayı seçmesi önemlidir."
İzmir’in harika bir yer olduğunu anlatan Jakab, sözlerine şöyle devam etti: "Adaylığını gönülden destekliyorum. İzmir’i bir çok aktivite olarak merkez olması için şahsi olarak reklamını yapacağım. Avrupa’nın önemli Cuma günü belediye başkanlarını bir araya gelip sağlıklı şehir kavramını tartışacağız. İzmir’in adaylığını da bu süreç destekleyecektir."

"TOPLANTININ EXPO 2020 ÇALIŞMALARINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAĞINA İNANIYORUM"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da toplantının EXPO adaylık oylaması öncesi zamanlamasına dikkat çekti. EXPO 2020’nin İzmir çalışmalarına çok önemli katkı sağlayacağına inandığını belirten Müezzinoğlu, şöyle konuştu: "Zamanlama uygun stratejik. Bu toplantıya katılan 51 ülkenin 48’i oy kullanacak. Temanın ’herkes için sağlık’ olması ve toplantının burada yapılması bence önemli katkı sağlayacaktır. Ekim ayı başında Sağlıklı Şehirler Sempozyumu burada yapılacak. İnşallah Kasım sonunda Türkiye ve İzmir, herkes için sağlığın konuşulduğu bir merkez ülke ve il olacak. İnşallah buna önemli katkıları sağlayacaktır."

"TÜTÜN KULLANIMI, ÇOCUK ÖLÜMLERİNİN AZALTILMASINDA MÜTHİŞ BAŞARINIZDAN DOLAYI SİZİ TEBRİK EDİYORUZ"
Türkiye’nin tütün ve tütün ürünlerinin kullanımına yönelik çalışmalarını yakından izlediklerini ve elde edilen başarıyı takdirle karşıladıklarını belirten Jakab, şunları söyledi: "Tütün kullanımının, çocuk ölümlerinin azaltılmasında müthiş başarınızdan dolayı sizleri tebrik ediyoruz. Uygulamalarınızı takdirle karşılıyoruz. Şimdiye kadar on yıllık program ve multisektörel işbirliği çabalarından dolayı sayın bakanı tekrar tebrik ediyoruz"

"TÜTÜN VE ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINI ÖNLEMEYE YÖNELİK KARARLILIĞIMIZ SÜRÜYOR"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının önlenmesine yönelik başlattıkları kapsamlı programı sürdürmede kararlı olduklarını söyledi.
Bakan Müezzinoğlu, Sağlık 2020 vizyonunun sadece bölgede değil tüm dünyada yaygınlaşmasının önemli olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkes için sağlık anlayışına dayalı, eşitsizlikleri gidermeyi amaçlayan böyle bir uluslararası taahhüt tüm insanlık için önemli. 2013-17 Eylem Planımızı hazırladık. Temennim sayın bölge direktörünün vurguladığı gibi tüm üye ülkelerin bu konudaki gayretlerinin artarak sürmesidir. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımının önlenmesine yönelik kapsamlı bir program yürütüyoruz. Halkın destek verdiği bu mücadelede önemli başarı elde ettik. WHO tarafından dünya ülkelerine örnek gösteriliyor. WHO genel direktörüne de bir yılda iki kez ülkemize gelerek bu alanda bize verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz. Kararlılığımız aynı güçlü iradeyle devam ediyor. Alkol kullanımı konusunda da yasal düzenlemeleri gerçekleştirdik. Obeziteyle de etkili bir şekilde mücadeleye başladık. Herkes için temel bir haktır sağlık. Sağlık alanında birçok hizmete imza attık. Tüm vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden yararlanması için GSS’yi hayata geçirdik. Daha nitelikli hizmet için 24 bin yatak kapasiteli 10 Büyükşehir Hastanesi projesini başlattık. Sağlık alanındaki hizmetler çok sektörlü bir çalışmayla desteklenmelidir. Biz de bunu yapma gayreti içindeyiz."

"HIV, TÜBERKÜLOZ, KIZAMIKLA İLGİLİ ÖNEMLİ ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK"
WHO Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab, Çeşme Sheraton Otel’de dört gün sürecek toplantıda HIV, tüberküloz, kızamık, anti-makrobiyel direncin artırılması gibi konularda çalışma yapacaklarını da bildirdi.
Jakab, açıklamasını şöyle tamamladı: "Hesap verilebilirlilik üzerinden gidecek olan bir toplantı yapacağız. Çeşitli stratejiler üzerine çalışacağız. HIV, Tüberküloz, kızamık, anti makrobiyel dirençle ilgili çeşitli toplantılarımız olacak. Bölgesel komitenin Avrupa Ruh Sağlığı Eylem Planı, sivrisineklerden kaynaklı bulaşıcı hastalıkların önlenmesine yönelik ateşli hastalıkların önüne geçilmesi gibi bazı çalışmalarımız olacak. Halk sağlığının daha iyi hale getirilmesi ve çeşitli stratejiler geliştirilmesi için yapılan çalışmalar çok önemli. Özellikle kardiyovasküler hastalıkların tüm bölgede azalmasından memnuniyet duyuyoruz."
(İHA)