BIST 9.142
DOLAR 32,38
EURO 35,03
ALTIN 2.326,66

İzmir'deki seçimi kim kazanır?

Daha şimdiden belli oldu ki, Cumhuriyet tarihinin en önemli olaylarından biri 30 Mart seçimleri olacak. Ve görünen o ki, en büyük çarpışma üç büyük kentte yaşanacak.

Daha şimdiden belli oldu ki, Cumhuriyet tarihinin en önemli olaylarından biri 30 Mart seçimleri olacak. Ve görünen o ki, en büyük çarpışma üç büyük kentte yaşanacak.

İstanbul, Ankara ve bir de CHP'nin kalesi olarak adlandırılan İzmir... İstanbul ve Ankara başka kalemlerin hikâyesi . Ben 30 Mart tarihine kadar İzmir'le ilgili verileri size aktarmakla mükellefim bundan böyle...

Neden İzmir?

İnternethaber Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık, seçim boyunca bu bölgenin nabzını tutmakla görevlendirdi de ondan...Önceki gün de uçak fobimin olduğuna aldırış etmeden kolumdan tuttuğu gibi uçağa bindirdi.

Dün gün boyunca Binali Yıldırım'ı takip ettik. Çiçek Mezatı olarak bilinen bölgeden başladık, Balçova'ya kadar yaşananları gözlemlemeye çalıştık olanı biteni..

Binalı Yıldırım'ı son olarak Marmaray'ın test sürüşüne çıktığı gün görmüştüm. O gün ne gördüysem, dün de onu gördüm. Tıpkı Marmaray'ın açılışındaki gibi mutlu, heyecanlı ve kendinden emin halde çiçek üreticileriyle konuşuyordu.

Daha önce de bahsetmiştim. Bizim nesil bundan önce bol bol vaatlerde bulunan ama seçildiği gün o vaatleri unutan siyasetçilerle büyüdü. Çiçek üreticileri Binali Yıldırım'dan böyle vaatler bekliyor olacaklar ki epey  şikâyette bulunup "Sen bize ne vereceksin?" dercesine cevap aradılar. Ancak umdukları gibi olmadı konuşma. Yıldırım, İtam da sahil kenarında çingene çadırlarını andıran seraların İzmir için utanç olduğunu söyleyip, başka bir bölgede daha bereketli üretim yapmaları için mücadele edeceklerini söyledi.

Az önce bol vaat bekleyen üreticilerin tamamı bu sözleri başıyla onaylayarak karşıladı. Çünkü karşılarında sözü kadar duruşuyla da güven veren bir isim vardı.

Yarım saat sonra Balçova'daydık..

AK Parti Balçova İlçe Teşkilatı'nın yeni binasını hizmete açan Yıldırım, burada beklentilerin çok üzerinde bir coşkuyla karşılandı. O sırada gözüme takılan birşey oldu. Yol önce araç, sonra insan trafiğine kapandı neredeyse. Hani o an yol açılmasa biriken kalabalık dev bir miting havası verecek. Ancak herkes kendisini omuzlara almak isterken Yıldırım, "Yolu kapatmayın, vatandaşı mağdur etmeyin" diye ricada bulunup sevenlerini yoldan çekilmeleri için bizzat uyarıyordu.

Ulaştırma bakanı olmak böyle birşey olsa gerek...

Sonra kendisini heyecanla bekleyenlere seslendi. Siyasetten ve ideolojiden uzak, sadece hizmet içerikli bir konuşma... CHP'li belediyenin, "Bize ödenek verilmediği için hizmet kapasitemiz düşüyor" diyordu ya hani. İlginç bir bilgi vererek bu iddiayı çürüttü, belediyenin kasasında halen 3 milyar TL olduğunu ancak bunun yatırıma harcanmadığını belgeleriyle ortaya koydu.

Zihniyet farkını şu sözlerle dile getirdi: "Biz, Marmaray ile iki iki kıtayı birleştirdik, ama şu Balçova’da teleferiği bir türlü açamadılar. Hizmetten mahrum kalmış İzmir’in en önemli ilçesindeyiz. Belediye o kadar hizmet yapmış ki bütçesi yetmemiş 28 milyon lira borçlanmış. Bir yıllık bütçeden fazla. Kültür merkezi mi yapıldı? Park mı yapıldı? Jeotermal enerji her eve gidecek dendi gitti mi? İnsanları buradan otobüslerle Çanakkale’ye, Nevşehir’e oraya buraya götürmekle belediyecilik olmaz. Belediyecilik önce buradaki sorunları çözmekle olur. Bize yetkiyi verirseniz biz hiçbir zaman mazeret üretmeyeceğiz, hizmet üreteceğiz. Bunun sözünü veriyorum."

Doğrusunu isterseniz bu sözleri söyleyen Yıldırım haksız değil...

Yıllardır Yılmaz Özdil'in öve öve bitiremediği İzmir'i ilk defa gören biri olarak söyleyeyim. Kentin bazı yerleri kasaba, bazı yerleri ise köy gibi... Bir şehir düşünün ki, bazı yerlerinde inşaat kalıntıları, hemen yanında otlayan koyunlar... En güzel yeri olan sahilinde in cin top oynuyor. Çünkü ne bir ışıklandırma, ne göze hitap edecek, insana hizmet verebilecek bir şey yok!

Kentin merkezinde yolcu taşıyan belediye otobüsleri, 1990 Türkiye'sini andırıyor.

Yemin ediyorum...

İzmir'de kullanılan belediye otobüslerini İstanbul'da Kadir Topbaş Ankara'da Melih Gökçek hizmete sunsa var ya... Oyunu aldıkları seçmenler kendilerini sınır kapılarına kadar kovalar tillahi!

Koca bir kent hala ilerici-aydın-fuarlar şehri lafları ile oy devşiren CHP'nin ardında sürükleniyor.

Binali Yıldırım'a büyük teveccüh olduğu bir gerçek. Sokakta konuştuğumuz CHP kökenliler bile, "Kafamız çok karışık. Bir yanda Cumhuriyet tarihinin en iyi bakanı, diğer yanda CHP" diyor. Tek dezavantajı AK Parti'nin adayı olması. Şayet yerel seçimlerde parti adı verilmese, sadece adayların isimleri üzerinden gidilse, herhalde Binali Yıldırım en yakın rakibine yüzde 40 fark atardı.

Yıldırım bu ideolojik düşünceyi yok etmek için çok önemli bir söz veriyor İzmirlilere.. "Sizi kendimize benzetmeye değil, size benzemeye geldik. Size hizmet etmeye geldik" diyor. Şayet İzmirli ideolojiyi bir kenara bırakıp hizmete oy verirse Yıldırım bu seçimden zaferle çıkacak.

Yok eğer ideoloji ön plana çıkarsa, Binali Yıldırım dese ki İzmir'in yollarına altın döşeyeceğim, yine kazanamaz! Yani anlayacağınız İzmir kendisi için ya hizmeti, seçecek, ya da elinin tersiyle Binali Yıldırımı itecek, "Biz seni haketmiyoruz" diyecek.

Kabul edelim ki, Binali bey partiler üstü bir şahsiyet artık. 12 yıllık hizmet geçmişinde adeta bir lokomotif oldu, icraatlarıyla bazen AK Parti'yi bile peşinden sürükledi. Öyle ki İstanbul seçmeni, Kadir Topbaş'ın üstün hizmetlerine rağmen Yıldırım'ı istedi belediye başkanı olarak.

Sakın ha!

Bu yazdıklarımdan Binali Yıldırım'ın seçimi kazanamayacağı sonucunu çıkarmasın kimse... Mevcut belediye başkanının henüz açıkladığı veya açıklamayı düşündüğü tek bir proje yok! Bozulan teleferiği yıllardır tamir edemeyen, metroyu bitiremeyip civardaki esnafı per perişan eden bir belediye yeni projeler açıklarsa gülünç olur değil mi? 

Yıldırım'ın en büyük avantajı henüz projelerini açıklamaması... Anketler şu anda bile oy farkının hızla kapandığını gösteriyor.  Devasa yatırımları halkın kulağına fısıldadığı an, kuvvetle muhtemeldir ki İzmir'i çantada keklik gören CHP büyük bir şamar yiyecek!

Benden söylemesi....