BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,03
HABER /  GÜNCEL

İzmir'deki 'casusluk' davasında tüm sanıklara tahliye

Kamuoyunda 'casusluk davası' olarak bilinen ve 5'i muvazzaf asker, 357 kişinin yargılandığı davada tüm sanıkların tahliyesine karar verildi

Abone ol

İzmir'de 5’i muvazzaf asker, 10’u tutuklu 357 sanığın yargılandığı, kamuoyunda 'casusluk davası olarak bilinen, “Gizli bilgi ve belge bulundurma” davasında tüm tutuklu sanıkların tahliyesine karar verildi.

Mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı ve Hanefi Avcı'nın dinlenmesi talebini ise reddetti.

KARARIN OKUNMASI 1 SAAT 30 DAKİKA SÜRDÜ 

İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden duruşmaya tutuklu sanıklar Bilgin Özkaynak, Coşkun Başbuğ, Narin Korkmaz, Safiye Köten, Hakan Oğuzhan ile tutuklu muvazzaf askerler Bülent Acar, Bülent Akbaş, Engin Çırakoğlu, Engin Karatekin ve Onur Süer ile avukatlar katıldı.

Sanık yakınlarının yoğun ilgi gösterdiği duruşmada Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş 101 maddelik ara karar metnini yaklaşık 1 saat 30 dakika okudu. Mahkeme Başkanı Kızıltaş’ın bir ara boynunun tutulduğu ve okumaya kısa ara verdiği gözlendi.

KAÇMA ŞÜPHESİ YOK 

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin kişi özgürlüğüne dair maddelerini hatırlatan Kızıltaş, "tutukluluk sürelerinin 2 yılı aşması, delillerin büyük oranda toplanması, mevcut delil durumu, sanıkların sabit ikametgah sahibi olmaları, adli kontrol tedbiriyle kaçma şüphesinin önüne geçilebileceği" gerekçeleriyle tüm sanıkların tahliyesine karar verildiğini açıkladı.

YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI KONDU 

Kızıltaş, tahliyesine karar verilen sanıklara tüm duruşmaları takip etme zorunluluğu getirildiğini, yurtdışına çıkış yasağı konulduğunu ve haklarında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verildiğini belirtti.

Salonda bulunan sanık yakınları ve izleyiciler, yanlarında bulunanlara sarılarak ve gözyaşı dökerek karar karşısındaki duygularını dışarı vurdu.

MAHKEME YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU İSTEDİ

Mahkeme heyeti, dijital materyaller üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılması amacıyla Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerinden bilgisayar konusunda uzman öğretim üyelerinin listesinin istenmesine ve yeni bilirkişi raporu alınmasına hükmetti.

GENELKURMAY TALEBİNE RET 

Heyet, davayla ilgili daha önce rapor hazırlayan Genelkurmay Başkanlığı ve TÜBİTAK’taki bilirkişi heyetinin dinlenmesini taleplerini kabul etmedi.

Sanık Bilgin Özkaynak’ın Sapanca’daki evinde ve diğer bazı sanıkların evlerinde yapılan aramaları gerçekleştiren polislerin dinlenilmesine karar veren heyet, avukatların dijital materyallerin kendilerine verilmesi ve görevsizlik taleplerinin reddine karar verildiğini açıkladı.

HANEFİ AVCI İÇİN RET KARARI 

Sanık Onur Süer’in Başbakan, Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ve “kumpas mağduru” olarak tanımladığı Hanefi Avcı’nın dinlenilmesi talebini reddeden heyet, sanık Safiye Köten’in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele’nin eşi İnci Kösele’nin dinlenilmesi talebini ise kabul etti.

Heyet, AK Parti Ankara milletvekili Yalçın Akdoğan, CHP Muğla milletvekili Nurettin Demir’in dinlenilmesi talebini de reddederken, sanık Narin Korkmaz’ın Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve diğer hastanelerde psikolojik tedavi görüp görmediğinin sorulmasına karar verdi.

TARİHİ BİR KARARA İMZA ATILDI

Duruşma sonrası sanık avukatlarından Murat Ergün, mahkemenin verdiği tahliye kararıyla tarih yazdığını, ayrıca davanın gidişatını etkileyebilecek bir karar vererek akademisyenlerden oluşan yeni bir bilirkişi oluşturulmasına hükmettiğini söyledi.

Avukat Muzaffer Sevgi Sakarya ise, sanıkların evlerindeki aramalara katılan polislerin verecekleri ifadeleri merakla beklediklerini belirterek, “Tahliye kararı çok sevindirici, ama biz beraat bekliyoruz” dedi.