BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,01
ALTIN 2.427,85
HABER /  POLİTİKA

İzmir'de AK Parti ve CHP arasına sela gerilimi

İZMİR'de sela okuyan imamları darbedenlerin serbest bırakılması AK Parti ile CHP'yi karşı karşıya getirdi.

Abone ol

CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican'ın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz gecesindeki darbe girişiminde İzmir'in Torbalı, Urla ve Narlıdere ilçelerinde sela okuyan imam ve müezzinleri darbettikleri gerekçesiyle tutuklanan zanlıların serbest bırakılmasına ilişkin açıklamasını "Talihsiz" olarak değerlendirdi. 

Güven, yaptığı yazılı açıklamada, 29 Eylül günkü duruşmada, Torbalı, Narlıdere ve Urla'da yaşayan 9 tutuklunun beraat etmediğine dikkati çekerek, şunları savundu:

"Hakimlerin, dini değerlere saldırı olmadığını görerek verdiğine inandığımız tahliye kararlarına, Sayın AKP İl Başkanı'nın gösterdiği tepkiyi birlik ve beraberliğimize zarar verecek, toplum barışını zedeleyecek bir açıklama olarak görüyor ve ayıplıyorum. Sayın Başkan'ın yaptığı açıklama hukuka, adalete uymayan talihsiz bir açıklama olmuştur."

Güven, CHP'nin "dün olduğu gibi bugün de tüm mağdurların yanında olmaya devam edeceğini" bildirdi. 

DELİCAN: "CHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN BU KİŞİLERE SAHİP ÇIKMASINI MERAK EDİYORUZ

İzmir'in Torbalı, Urla ve Narlıdere ilçelerinde sela okuyan imam ve müezzinleri darbettikleri gerekçesiyle tutuklanan zanlıların serbest bırakılmasına ilişkin açıklama yapan AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, CHP'li milletvekillerinin Torbalı ilçesinde müezzini darbedenlerin İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davalarını izlemelerine değinerek "CHP'li milletvekillerinin bu kişilere sahip çıkma gerekçelerini merak ediyoruz. Yenikapı sürecine zarar vermemek lazım. Ülkenin birliği için okunan selalara şiddetle karşı çıkanları savunmak, Türkiye'nin birlik ve beraberliğine zarar verir. Biz zarar veren taraf değil birleştirici, bütünleştirici taraf olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

OLAYLAR

FETÖ'nün darbe girişiminin yaşandığı gece Torbalı ilçesindeki Pancar Mahallesi'ndeki Merkez Camisi'nde sela okuyan müezzin ve cami imamına sözlü saldırıda bulunarak kamu malına zarar verdikleri iddiasıyla haklarında gözaltı kararı çıkartılan 23 kişiden 8'i tutuklanmıştı. Olayı soruşturan cumhuriyet savcısı, 23 sanık hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Basit yaralama", "Hakaret" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıl 6'şar ay hapis cezası istemiyle İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açtı. Hakim karşısına çıkan tutuklu sanıklar hakkında, ilk duruşma sonunda tutuksuz yargılanma kararı verilmişti.

İzmir'in Narlıdere ilçesindeki olayda ise Kutlu Yalvaç Camisi'nin müezzini Mehmet Kuzgun, camiye gelen bazı kişilerce tartaklanmış, Kuzgun'un tartaklanma ve caminin giriş kapısının camlarının kırılma anı, güvenlik kamerasına yansımıştı. Olayla bağlantısı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan 1'i kadın 3 kişi serbest bırakılmıştı.

Aynı gece İzmir'in Urla ilçesinde sela okuyan müezzini darp ettiği tespit edilen ve mahkemeye sevk edilen H.Ö. tutuklanmış, daha sonra tahliye edilmişti.