BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.299,02
HABER /  EKONOMİ

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın partneri Mauritius

83’üncü İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Partner Ülkesi, Hint Denizi’nin Yıldızı ve Anahtarı Mauritius olacak

Abone ol

Bu yıl, 29 Ağustos - 7 Eylül 2014 tarihleri arasında 83'üncüsü düzenlenecek olan İzmir Uluslararası Fuarı’nın ülke ortağı Mauritius olarak belirlendi. Uluslararası genel ticaret kapsamında düzenlenecek söz konusu fuara katılım amacıyla Mauritius Ticaret ve Sanayi Odası, Mauritius Yatırım Ajansı yetkilileri ve Mauritius-Türkiye Dostluk ve Dayanışma Derneği ile beraber Mauritiuslu işadamları ülkemize ziyaret düzenleyecekler. Bununla beraber, Mauritius Yatırım Ajansı tarafından 29 Ağustos 2014 günü, saat 10:00-12:00 arası, İzmir Kaya Thermal & Convention Otel’de Türk ve Mauritiuslu özel sektör temsilcilerinin bir araya gelebileceği, Mauritius Sanayi, Ticaret ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Sayın Cader Sayed Hossen ile Mauritius Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Sébastien Mamet’in de konuşmacı olarak katılım sağlayacağı bir çalıştay gerçekleştirilecek.

mar3.jpg


Mauritius güvenilir ve sürdürülebilir kaynaklara ve yatırıma uygun bir iş çevresine sahip olan, dikkat çekici turistik ülkelerden biridir. Afrika kıtasında en yüksek kişi başı gelire sahip ülkelerden biri haline gelen ve 2013 yılı tahmini verilerine göre yaklaşık 21 milyar ABD Doları GSYİH kaydeden Mauritius’da aynı yıl kişi başına düşen GSYİH, 16.100 ABD Doları seviyesinde kaydedilmiştir. Ülke, bağımsızlığından bu yana istikrarlı bir demokrasi örneği sergilemektedir. 

mar1.jpg

Bu gelişmeler doğrultusunda Mauritius, önemli ölçüde yabancı yatırımcının ilgisini çekmeyi başarmıştır. Mauritius hükümeti, ülkelerini dünyanın önemli deniz ürünleri merkezi haline getirebilmek için yeni bir plan yürürlüğe koymuştur. Bu planın uygulanmasıyla ülkedeki iş potansiyelinin artması öngörülmektedir. Ayrıca, ülkedeki tarım sektörünün yanı sıra sanayi sektörü, GSYİH’nin %22’sini oluşturmakta ve toplam işgücünün %30’u sanayi sektöründe istihdam edilmektedir. Türkiye ile arasındaki ticaret hacmi, resmi rakamlara göre 2013 yılında, 40 milyon ABD doları Türkiye’nin ihracatını oluşturmak üzere 48 milyon ABD doları olarak kaydedilmiştir.

mar2.jpg

Mauritius Yatırım Ajansı tarafından 29 Ağustos 2014 günü gerçekleştirilmesi planlanan söz konusu çalıştay kapsamında Mauritiuslu yetkililer tarafından ticaret, imalat sanayi, tarım ürünleri, gıda işleme, deniz ürünleri, mücevherat, bilişim sistemleri ve ekipmanları başta olmak üzere ülkelerindeki çeşitli alanlarda değerlendirilebilecek iş ve yatırım olanakları sunulacaktır. Bahsi geçen çalıştaya katılım sağlamak isteyenler İzmir Ticaret Odası’ndan aşağıda iletişim bilgileri paylaşılan ilgili kişi ile temasa geçmeleri gerekmektedir.