BIST 9.652
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.497,35
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İyi niyetli Türk hacker Apple'ı kapattı

Apple'ın iPhone ve iPad'ler için uygulama geliştiren yazılımcıların bilgilerinin yer aldığı geliştiriciler sitesinin (Apple Developer Center) güvenlik nedeniyle kapatılmasının arkasından bir Türk çıktı.

Abone ol

Facebook’un “İyi Niyetli Hacker”lar listesine giren Türk yazılımcı İbrahim Baliç, şimdi de Apple’a “13 kritik hatan var” dedi. “Güvenlik nedeniyle kapalıyız” diyen Apple, 6 milyon yazılımcıdan özür diledi

Apple'ın iPhone ve iPad'ler için uygulama geliştiren yazılımcıların bilgilerinin yer aldığı geliştiriciler sitesinin (Apple Developer Center) güvenlik nedeniyle kapatılmasının arkasından bir Türk çıktı.

İYİ NİYETLİ TÜRK

Dünya çapında 6 milyon kayıtlı geliştiricinin kullandığı siteye, geçen hafta perşembe gününden bu yana erişim sağlanamamasının nedeninin Türk güvenlik yazılımcısı İbrahim Baliç'in bulduğu 13 güvenlik açığı olduğu ileri sürüldü.

Geçen yıl Facebook'ta bulduğu açıkla şirketin kurucusu Mark Zuckerberg'in bile hesabına sızan Baliç, önceki gün Youtube'da yayınladığı video ile Apple Developer sitesinden 100 binden fazla kullanıcı bilgisi sızdırdığını açıkladı.

13 HATAYI SIRALADI APPLE SİTEYİ KAPATTI

Videoda, "Ben bir hacker değilim. Sisteme zarar vermedim" diyen Baliç, yaptığının bir saldırı olmadığını, amacının sitede yer alan hataları ortaya çıkarmak olduğunu ifade etti. Baliç, "Toplam 13 hata buldum ve bunları Apple'a rapor olarak sundum. Benim bu açıkları Apple'a bildirmemin hemen ardından, site kapatıldı" dedi.

iTUNES ETKİLENMEDİ

275 bin geliştiriye ait bilgilerin çalınmış olabileceği tahmin edilirken, açıktan iPhone ve iPad kullanıcılarının kredi kartı bilgilerini içeren iTunes’un etkilenmediği belirtiliyor. Çalınan hesapların yalnızca sertifikalı yazılım geliştiricilerinin isim ve e-posta adreslerini kapsadığı sanılıyor.

Baliç’in adını vermeden bir kişinin sistemlerine sızdığı için geliştirici sitesini kapattıklarını açıklayan Apple, kapattığı siteye “kısa sürede döneceğiz” notu koydu.

ZUCKERBERG’İ HACK’LEDİ ÜSTÜNE ÖDÜL DE ALDI

Geçen yılın yine temmuz ayında sosyal ağ Facebook'ta 14 güvenlik açığı tespit eden İbrahim Baliç, bu açıklarla herhangi bir kullanıcının hesabında fotoğraf albümleri oluşturabildiğini ispatlamıştı. Sosyal ağın kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg'in bile hesabını hack'leyen Baliç, Facebook'un hatalarını gösteren kullanıcıları ödüllendirmek için oluşturduğu "iyi niyetli hacker" (White Hat) listesine ilk sıradan giren Türk yazılımcı olmuştu. İstanbul’da internet ve mobil yazılımlar alanında 2006’da Baliç Bilişim adlı şirketi kuran Baliç, 2010’dan bu yana yaşadığı Londra’da bilişim güvenliği alanında danışmanlık yapmaya devam ediyor.