BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,00
HABER /  GÜNCEL

İvanın miğferinde Allahın adı

Rus Çarı Korkunç İvan'ın miğferinde Rusça 'mutlak hükümdar' yazısının yanı sıra anlaşılmayan arapça harfler vardı. Sır yeni çözüldü.

Abone ol

Osmanlı İmparatorluğu'nun 16.yüzyılda Rus Çarı Korkunç İvan'a hediye ettiği miğferin üzerindeki Arapça yazının sırrı daha yeni çözüldü. Rusların miğferin üzerinde yıllardır sadece merakla baktıkları yazıda "La İlahe İllallah Muhammeden Resulullah " yazıldığı ortaya çıktı.

Osmanlı Sarayı'nın Korkunç İvan'a oğlu için hediye ettiği demir miğfer dün Rusya'nın Astrahan kentinde sergilendi. Miğferin üzerinde eski Rus alfabesiyle "Rusya'nın mutlak hükümdarı Büyük Prens İvan Vasilieviç'in oğlu Vasili İvanoviç'e" yazı ile birlikte Arapça anlaşılmayan dikkat çekti. Yazının sırrını ise serginin açılışına katılan İran'ın Moskova Büyükelçiliği Başkonsolosu Gulam Rza Meyguni çözdü. Miğferdeki yazıyı dikkatle inceleyen İranlı diplomat burada, "La ilahe illallah Muhammeden Resulullah" yazıldığını anlattı.

Daha önceki yıllarda Kremlin Sarayı'nda bulunan miğfer, 17. yüzyılda İsveçlilerin eline geçti. O yıllarda Moskova'ya kadar gelen Polonya ordu birlikleri kenti yağmalarken İvan'ın miğferine de el koydu. Çar Korkunç İvan'a ait olan miğfer daha sonra ise İsveçlilere satıldı ve günümüzde İsveç'in Silah Müzesi'nde sergileniyor.

İsveç'in Silah Müzesi'nde muhafaza edilen miğferi, Astrahan beyliğinin Rusya'ya birleştirilmesinin 450. yıldönümü dolayısıyla kente getirildi. Korkunç İvan Astrahan beyliğinin direnişini kanlı şekilde kırarak beylik devletini Rusya topraklarına katmıştı.