BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.302,73

İttifak iyi olmadı; seçmenin kafası karıştı. İşte halkın nabzı!..(1)

Siyasi partilerin halkla olan ilişkisini dile getirdik.

Kur'an-ı Kerim'de adı geçen, İslam dininde bin aydan daha hayırlı kabul edilen Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesi olan bu akşam idrak edilecek.Okurlarımızın Kadir Gecesi’ni kutluyoruz.

GÜNCEL/ ETİKLİK ŞART: Bir önceki yazımızda ses getirdi, önemli konuya temas etmişiz. Yeni bilgiler geldi. Sanatçılara kadrosunda yer veren TRT’de de benzer durum -doğal olarak- söz konusu. Başka iş ve hizmet yasağı ve istisnalar başlığı altında Md.31’de  bilgiler mevcut.Yararlı olmasını diliyoruz.

Gelelim konumuza…

Geçtiğimiz günlerde, Sarıyer, Beşiktaş, Şişli, Eyüp, Esenyurt, Esenkent  ve Gaziosmanpaşa’da, Ramazan dolayısıyla, ihtiyacı olanlara yaptığımız yardımlardaki  görüşmelerden, etkinlik salonlarından ve seçim noktalarındaki sohbetlerden derleme yaptık. Biliyoruz ki; siyaset durulmadan, ekonomi düzelmeden, refah yükselmeden, sanata sıra gelmiyor.

 Bir sanatçı/akademisyen olarak, objektif olarak notlar aldık ve bize söylenenleri virgülüne dokunmadan aktardık. Bakalım düşüncelere tercüman olabilmiş miyiz?

1/Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi AK Parti Belediye Başkanı Menderes Atilla, kadrolu işçilerini tehdit ederek; “Eğer oy vermezlerse onları kadrodan çıkarıp, eskisi gibi işsiz yapmak benim namus borcumdur.” ifadelerini kullandı. Bunlar güzel değil…

2/Müjde üstüne müjde geliyor…Hem bütçe açığı var deniyor, hem vaatler çok büyük ve maliyeye yük getiren cinsten…Halk arasında, kim gelirse gelsin; “seçim sonrası zam/vergi yağmuru olacak”  beklentisi hakim…Bu iyi bir şey değil, güven verilmeli...

3/Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Yapacağımız düzenlemeyle polisimiz, öğretmenlerimiz, hemşirelerimiz, din görevlilerimiz ve idarecilerin emeklilik ek göstergelerini 3600'e çıkaracağız. Bu düzenlemeden, hali hazırda bu görevlerden emekli olmuş vatandaşlarımız da yararlanacak" diyor. Şimdi dikkat ediniz; Öğretmen ek göstergesi  3600 olunca, onları yetiştiren Dr.Öğr.Üyesi 3600 olur mu? Olmamalı değil mi? Eğitim bir bütündür.  O zaman nasıl olmalı; Öğretmen 3600, Dr.Öğr.Üyesi 4800, Doç. 6400,Prof.7200. Oluyor mu, hayır, ille de sorun çıkacak? Bazıları mağdur olacak? Bu nasıl yetkililer ki, çözümlere  bütüncül yaklaşamıyor?Sorun yaratmak değil, sorun çözmek lazım!..

4/MEB ve YÖK sessizliğe büründü.Üniversite sayısı 212 oldu!...Küstürülen, istemedikleri unvana düşürülen, 15 yıl üzeri eski Y.Doç.ler’in haklarını vermek için  bir ses çıkmıyor, herkes; “görmedim, duymadım, bilmiyorum” pozisyonunda. "Yaparsa AK Parti Yapar" diyorlar, ama; 27.03.2018 öncesi, 15 yılı dolduran 35.000 Y. Doç., Yabancı Dil barajı mağduriyeti nedeniyle, bir defaya mahsus olmak üzere yabancı dilden muaf tutulup,dosyalarıyla değerlendirilerek “Prof.”luğa yükseltilmiyor..

5/Seçim meydanlarında ve köşe yazılarında kullanılan dil; kavgacı, aşağılayıcı, kırıcı, çok kötü...Taban memnun değil…

6/D.Bahçeli’nin af talebi, Çakıcı’yı ziyareti, Çakıcı’nın Erdoğan’a seslenerek; "Sayın Cumhurbaşkanım beni sevmiyorsunuz, ben de sizi sevmiyorum. ‘Çıkardığınız afta‘ Alaattin Çakıcı muaftır' ibaresini yasal olarak ekleyiniz" sözleri her iki tabanda da tepkilere sebep oldu!..Son olarak Bahçeli’nin, ateş püskürerek, AK Parti’li adayları “ittifaka aykırı davranmakla” suçlaması ve MHP Gaziantep 2. sıra adayı Sermet Atay’ın, “AKP adaylarının Cumhur İttifakının gereklerini yerine getirmediklerini, gittikleri her yerde MHP’ye oy vermeyin çağrısı yaptıklarını” söylemesi, Sn.Erdoğan’ın doğru kabul edip, hemen önlem alması, kırılganlığın an meselesi olduğunu gösteriyor. (AK Parti’nin, MHP’ye oy verin (veya tersi) demesi akla aykırı değil mi?)
7/AK Parti, muhalefet için sürekli “onların tek derdi Erdoğan’ı indirmek” diyor. “Başka ne olacaktı?” diye soruluyor ve o kadar büyük iş/yatırım yapan bir partinin bu cümleyi tekrarlaması doğru bulunmuyor.

8/BBP ve Hüda Par’ın vatan/kazanımlar için Erdoğan’ı destekliyoruz deyip, liste tartışmasına girmesi yadırganıyor. Bağımsız seçime girecek olan Hüda Par açıklaması şöyle:“AK Parti ile listeler konusunda anlaşamadık.” Kakül düştü!...
9/AK Parti sözcülerinin, muhalefeti (yani %50’yi)  “Fetöden emir alıyorlar”, “Senin ipinin kimin elinde olduğunu biliyoruz.”, “Bay Muharrem, Bay Kemal”   sözleri hoş karşılanmıyor. Bu söylem, paralel yapının hala çok güçlü olduğu şeklinde algılanıyor ki, çok tehlikeli. Artık buna son verilmeli, yapılanlarla yola devam edilmeli.

10/AK parti yöneticileri hiç hata yapmıyorlar!..Yanlış varsa “dış güçler, algı yönetimi”, başarı varsa “biz yaptık” söylemi artık tekrara girdi. Birde “özür dilense, görevden alma, sorumluları cezalandırma olsa” iyi olacak. Ama, nafile deniyor…

11/ Cumhurbaşkanımızın yıllarca; “her şeyin farkındayız, biliyoruz, ustalık dönemindeyiz” deyip; “yanıldık, safmışız, bilemedik v.b.” sözleri artık hoş karşılanmıyor. Çünkü, bunun karşılığında ülkenin geldiği noktadan kimse memnun değil...

12/İstanbul’u beton yığınına, rezidanslara, AVM’lere teslim edip, şimdi “Millet Bahçeleri” yapıyoruz diye övünmek garip karşılanıyor. Cumhur ittifakı Millet ittifakına karşı ama bahçeler Millet bahçesi! Şimdi de “Millet kıraathaneleri” çıktı ki, bu proje açıklaması olmadı!..Kavramlarla oynanarak ne kazanılacak bilinmiyor. Yeni havalimanının adının Atatürk olmayacağını Sn.Erdoğan açıkladı, “Atatürk var zaten, yeni bir isim olsun” dedi. Çoğunluk; R.T.E. olacağını tahmin ediyor..

13/"Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çiftlik Bank raporuna göre 3 milyar lira kâr dağıtılması gerekiyor. Ancak bu geri ödemenin yapılmasının imkânsız olduğu tespit edildi." Yetkililer bu kadar reklama, açıklamaya ne oluyor demedi. Yine olan garibana mı oldu? Bir tane sorumlu/özür/istifa yok mu? deniyor…

14/Kültür Bakanı en sessiz döneminde. Çalışanlarını koruyacak bir müjde verilmiyor. Devlet sanatçılarının özlük hakları yıllardır iyileştirme bekliyor, ama 16 yıldır ses yok.

15/Kültür Bakanlığı topluluklarında yıllarca “yevmiyeli” olarak çalışan “sanatçı” konservatuar mezunları var.. Ve, bu arkadaşlar diğer kadrolular gibi “imtihanla alınıyorlar”, “aynı görevi” yapıyorlar.8-9 yıldır aynı şekilde çalışan ve kadro sözü verilen sanatçı adayları var. Çözmek için bir çaba yok!..AK Parti Yapar’sa, 16 yıldır neden yapmıyor?..

Perşembe  devam edeceğiz…

DİPNOT:Kişi birçok yoldan yanlışa, ancak tek bir yoldan doğruya gidebilir. Bu yüzden başarısız olmak kolay, başarılı olmak zordur. (Aristo)