BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,81
ALTIN 2.493,37
HABER /  GÜNCEL

İtalya'da genel greve gidildi

İtalyan işçi sendikaları hükümetin iş yasalarında yapmayı tasarladığı reformları kınamak amacıyla genel grevde. Sendikalar ayrıca 2015 bütçesindeki kamu harcaması kesintilerine de tepkili.

Abone ol

İtalyan işçi sendikaları hükümetin iş yasalarında yapmayı tasarladığı reformları kınamak amacıyla bugün genel greve gitti.

Ülke çapında 50'den fazla protesto gösterisi planlandı. Kamu ulaşımının da grevden yoğun şekilde etkilenmesi bekleniyor.

Sendikalar mevcut yasaların işçileri, gelişigüzel işten atılmaya karşı koruduğunu savunuyor.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi ise, yıllardır durgunluk yaşayan ve borç yükü altındaki ekonominin canlandırılabilmesi için iş yasasında reforma gitmeyi hükümetinin önceliklerinden biri yaptı.

İtalya'da iş yasaları, orta ve büyük ölçekli şirketlerde tam zamanlı çalışan kişilerin işten çıkarılmasını engelliyor.

Bu tür koruma önlemlerinin istihdam şişkinliği yarattığına inanan Başbakan Renzi, çalışma hayatının ekonomik taleplere cevap verebilmesi ve ülkenin ekonomik gerilemeden çıkabilmesi için iş yasasının esnekleştirilmesi gerektiğine inanıyor.

Gençlerde işsizlik yüksek

Renzi'nin işe alımların ve işten çıkarmaların kolaylaştırılması isteğine sendikalar kesinlikle karşı çıkıyor.

Bu ay kabul edilen İstihdam Yasası şirketlerin, özellikle yeni işe alınan çalışanlarını büyük tazminatlar ödemeden işten çıkarmalarını kolaylaştırıyor.

Yasanın savunucuları istihdam kurallarının esnekleştirilmesiyle işsiz sayısının mevcut rekor düzeyden aşağı çekilebileceğine inanıyor.

İtalyan sendikaları ayrıca 2015 bütçesinde kamu harcamalarında yapılması öngörülen kesintilere de tepkili.

Ülkedeki en büyük ve en militan sendika grubu olan CGIL konfederasyonunun Genel Sekreteri Susanna Camusso, "İş yasası ve bütçe kesintileri istihdam alanında destek sağlamayacak ve şirketleri yatırım yapmaya teşvik etmeyecek." dedi.

İtalya yedi yıldır üçüncü kez ekonomik gerileme içinde.

15-25 yaş grubundaki işsizlik oranı, daha önce hiç görülmedik şekilde % 43'te seyrediyor.