BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

İtalya'da basına baskı iddiası istifa getirdi

İtalya'da yeni hükümet, bir bakanlık müsteşarının basına baskı yaptığı iddialarıyla sarsıldı. İstifa eden müsteşar Antonio Gentile'nin, oğlunun adının karıştığı yolsuzluk davasının yayımlanmaması için bir yerel gazeteye baskı yaptığı iddia ediliyordu.

Abone ol

İtalya'da yeni hükümet, bir bakanlık müsteşarının basına baskı yaptığı iddialarıyla sarsıldı. Tepkiler üzerine müsteşar istifa etmek zorunda kaldı.

Geçen hafta göreve başlayan Matteo Renzi liderliğindeki koalisyon hükümetinde Ulaşım ve Altyapı Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirilen Antonio Gentile'nin, oğlunun adının karıştığı bir yolsuzluk davasının yayımlanmaması için, bir yerel gazeteye baskı yaptığı iddia ediliyordu.

İtalya'nın güneyindeki Calabria bölgesinde sağlık sektörüyle ilgili ihalelerde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla açılan bir soruşturmada, Gentile'nin oğlunun adı da geçiyordu.

Ancak bu haberin yerel "L'Ora della Calabria" gazetesinde yayımlanmasının Gentile'nin talimatıyla engellendiği iddia ediliyordu. L'Ora della Calabria gazetesi ise, yayın yönetmeninin haberin yayımlanmaması talebini kabul etmediğini, ancak bir "teknik sorun" nedeniyle haberin gazetede çıkmadığını öne sürüyordu.

Savcılık, gazeteye baskı iddiasıyla ilgili soruşturma başlatırken, Gentile soruşturmaya dahil edilmemişti. Antonio Gentile de, gazeteye sansür baskısı yaptığı idddialarını kabul etmiyordu.

Ancak, iktidarın küçük ortağı Yeni Merkez Sağ partisinden Senatör olan Gentile, iktidarın büyük ortağı Demokratik Parti, muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi ve medyadan gelen istifa çağrılarına daha fazla direnemedi ve dün istifa etti.

"Önce İtalya gelir"

Gentile, Başbakan Renzi ve Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya sunduğu istifa mektubunda, suçsuz olduğunu yinelerken İtalya ve partisinin iyiliği için görevi bırakma kararı aldığını yazdı.

Başbakan Matteo Renzi, Gentile'nin istifa kararını "takdir ettiğini" söyledi.

Gentile'nin partisi Yeni Merkez Sağ'ın lideri ve İçişleri Bakanı Angelino Alfano da, müsteşarın hakkında bir yargı kararı olmamasına rağmen "ortak fayda için büyük bir özveriyle" istifa kararı aldığını söyledi ve "Bizim için önce İtalya gelir" dedi.