BIST 9.107
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.325,98
HABER /  DÜNYA

İtalya ve Arnavutluktan anlaşma

İtalya Başbakanı Berlusconi'nin Arnavutluk'a yaptığı ziyarette iki ülke arasında önemli bir adım attı.

Abone ol Berlusconi'yi ağırlayan Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında, İtalyan Konuğunu ''Arnavutların büyük dostu'' olarak nitelendirdi.

Başbakan Berişa, ''Arnavutluk, bölgede süper bir enerji merkezine dönüşmeyi hedefliyor. Arnavutluk nükleer enerjiye büyük ilgi gösteriyor. Bu konuda İtalya'da iyi bir ortağımız olacak.Arnavutluk yatırımlar için güvenilir bir ülkedir'' dedi.

Berlusconi de İtalya ile Arnavutluk arasındaki ilişkileri ''mükemmel ilişkiler'' olarak nitelendirdi. İtalya Başbakanı, ''İtalya hükümeti Arnavutluk hükümetiyle işbirliği yapmaya hazırdır. İtalya firmalarının Arnavutluk'ta kendi projelerini gerçekleştirmek için Arnavutluk hükümetinin desteğine sahip olacağına eminim'' diye konuştu.

Basın toplantısından önce Arnavutluk hükümeti ile İtalya'nın Falcone, Mocanda Construzioni ve Colalem e Todini Construzioni gruplarıyla dört anlaşma imzalandı.

İtalya'nın Falcone grubuyla imzalanan 1 milyar Avro değerindeki sözleşme, Arnavutluk'un Fier bölgesinde gaz tesisi ve İtalya'ya deniz altında gaz hattı inşa edilmesini öngörüyor. Arnavutluk'un Vlora kentinde enerji interkoneksiyon parkı inşaatını öngören 1,5 milyar Avro değerindeki ikinci sözleşme, İtalya'nın Mocanda grubuyla imzalandı. 160 milyon Avro değerine üçüncü sözleşme, Arnavutluk'un kuzeyinde bir çimento tesisinin inşaatını, 33 milyon Avro değerindeki dördüncü sözleşme ise Arnavutluk'un güneyinde Levan otoyolunun inşaatını öngörüyor.

Ülkesinde son yıllarda yaşanan enerji krizinden dolayı, Başbakan Sali Berişa'nın nükleer santral inşa etmeyi planladığı, plana İtalya'dan destek geldiği belirtiliyor.

Arnavutluk Bilimler Akademisinin bu amaçla merkezi Viyana'da bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile temaslarda bulunduğu ve nükleer santral inşaatı hakkında yasal çerçeve hazırlığı yapıldığı ifade ediliyor.