BIST 9.699
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.451,95
HABER /  GÜNCEL

İtalya: Milletvekilleri maaşlarını KOBİ'lere bağışlıyor

İtalya'da liderliğini komedyen Beppe Grillo'nun yaptığı 5 Yıldız Hareketi'nden parlamenterler, maaşlarından kestikleri 10 milyon euro'yu mikro-kredi olarak orta ve küçük işletmelere dağıtıyor.

Abone ol

İtalya'da liderliğini komedyen Beppe Grillo'nun yaptığı ve yerleşik siyasi partilere tepki olarak ortaya çıkan 5 Yıldız Hareketi'nden parlamenterler, maaşlarından kestikleri 10 milyon euro'yu mikro-kredi olarak orta ve küçük işletmelere dağıtıyor.

5 Yıldız Hareketi ilk kez 2013 seçimleriyle parlamentoya girdiğinde, üyelerinin maaşlarında kesinti yapma sözü vermişti. Hareketin dün düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamaya göre bu kesintiler sayesinde yaklaşık 2 yıllık bir sürede 5 Yıldız Hareketi parlamenterlerinin maaşından kenara koyulan para 10 milyon euro'ya ulaştı. Bu para, talepte bulunan KOBİ'lere dağıtılacak.

Bütün açıklamalarını internetteki blog sitesinden yapan Beppe Grillo, mikro-kredi yardımını da "www.beppegrillo.it" adresinde duyurdu.

Sitede yer alan bilgilere göre "5 Yıldız mikro-kredisi" adı verilen yardım, çok düşük faizlerle dağıtılacak. İşletme başına maksimum 25 bin euro, bazı özel durumlarda ise 35 bin euro'ya kadar kredi verilecek.

İşletmeler, aldıkları krediyi 3 ay sonra ve düşük faizle ödemeye başlayacak. Geri ödenen krediler başka KOBİ'lere de finansman sağlanmasında kullanılacak.

10 yılda 40 işletmeye yardım edilecek

5 Yıldız Hareketi'nden Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Luigi Di Maio, bu dönüşümlü kredi yardımı sayesinde bir döngü oluşturularak gelecek 10 yıl içinde ayda 40 işletmeye yardım edileceğini söyledi.

Di Maio, "Biz 2 yılda 10 milyon euro biriktirmeyi başardık. Bunu herkes yapsa işletmelere ne kadar büyük yardımda bulunabiliriz! Bunun için çağrı yapıyorum, ülkemizin buna ihtiyacı var" diyerek diğer partilere de maaşlarından kesinti yaparak zordaki iş yerlerini kurtarmaları çağrısında bulundu.

2009'da halk hareketi olarak kurulan 5 Yıldız Hareketi, yolsuzluklara, politikanın halktan uzaklaşmasına karşı katılımcı demokrasi talebiyle kısa sürede büyük destek kazanmıştı.

Milletvekili ve senatör adaylarını internette yapılan anketlerle seçen hareket, ilk girdiği genel seçimler olan 2013 seçimlerinde yüzde 25 oranında oy almıştı. 5 Yıldız Hareketi, 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi'ne 109, 315 sandalyeli Senato'ya ise 54 üyeyle girmeyi başarmıştı.

Genel seçimlerden bu yana destek kaybeden ve iç çatışmalar yaşayan hareketin halen Temsilciler Meclisi'nde 91, Senato'da ise 36 temsilcisi bulunuyor.

İtalya'da 2013 verilerine göre milletvekilleri 11.700 euro aylık maaş ve 4000 euro civarında ek ödenek alıyor.