BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.413,54
HABER /  GÜNCEL

İtalya: IŞİD Libya'daki silahlı gruplarla birleşebilir

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Libya'daki IŞİD etkisinin giderek arttığını söyleyerek, "IŞİD'in diğer silahlı gruplarla birleştiğine dair açık riskler var" dedi.

Abone ol

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Libya'daki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) etkisinin giderek arttığını söyleyerek, "IŞİD'in diğer silahlı gruplarla birleştiğine dair açık riskler var" dedi.

İtalya Birleşmiş Milletler'e, Libya'nın hızla kötüleşen güvenlik durumuna siyasi çözüm bulmak için acil eylem çağrısı yaptı.

İtalya Meclisi'nde konuşan Dışişleri Bakanı Gentiloni dünyayı "çok geç olmadan, daha hızlı hareket etmeye" çağırdı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi acil toplantısı öncesinde konuşan Gentiloni BM'ye rakip milisler, İslamcı gruplar ve aşiretler arasında dağılan Libyalılar arasında siyasi diyaloğu teşvik etme "çabalarını iki katına çıkarması" gerektiğini söyledi.

Gentiloni'ye Papa Francisco'dan de destek geldi.

Papa "Uluslararası toplumun Libya'daki zor duruma barışçıl çözüm bulabilmesi için" Çarşamba günü dua edilmesini istedi.

Diplomasiye vurgu

Geçen hafta, İtalya'nın askeri müdahaleyi desteklediği izlenimi ortaya çıktı ama Başbakan Matteo Renzi diplomasinin önemini vurguladı.

İtalya, herhangi bir ateşkesi izlemek ve barışı koruma çabalarıyla, altyapı onarımına katkıda bulunmaya ve milislerin düzenli orduya katılmasına yönelik askeri eğitim vermeye hazır olduğunu söyledi.

Libya'nın eski sömürgecisi olan İtalya'nın, 2011 yılında devrilen Muammer Kaddafi döneminde Trablus ile yakın ekonomik ve siyasi ilişkileri vardı.

Savaş ve yasadışı göç

İtalyan adaları Libya'dan sadece bir kaç yüz kilometre mesafede.

Bu yüzden İtalya Libya'dan götürülen kaçak göçmen dalgalarından en çok etkilenen Akdeniz ülkesi.

Yetkililer Libya'da daha fazla kaosun Suriye ve diğer çatışmalardan kaçan göçmenlerin sayılarını şişireceğini söylüyorlar.

İtalyan yetkililer IŞİD destek veren grupların yasadışı göçmenler arasına karışarak İtalya'ya ulaşmasından da endişe ediyor.

IŞİD'in Mısırlı 21 Kıpti Hıristiyanın kafasını kesmesini görüntüleyen bir video yayınlanmasından sonra, Mısır bu hafta komşu Libya'ya yönelik hava saldırıları başlattı.