BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,84
ALTIN 2.435,29
HABER /  POLİTİKA

İsveç'e TBMM'den soykırım tepkisi

İsveç'in Ermeni soykırım tasarısını kabul etmesinin ardından tepkiler giderek büyüyor. En sert tepki Meclis'ten geldi.

Abone ol

TBMM Genel Kurulundaki görüşmeler sırasında söz isteyen MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, kararı şiddet ve nefretle kınadıklarını söyledi.

Soykırımın bir insanlık suçu olduğunu, böyle bir suçun Türk milletine yakıştırılamayacağını vurgulayan Şandır, ''Meclis olarak ortak bir tepki koymalıyız. Hükümet Meclise bilgi vermeli, genel görüşme açılmalı. Alacağımız kararı dünyaya ilan etmeliyiz'' dedi. Şandır, Türk milletinin onurunun korunmasının herkesin görevi olduğunu, ancak bu görevi öncelikle Hükümetin üstlenmesi gerektiğini söyledi. Mehmet Şandır ayrıca, Hükümeti, dış politikasını tekrar gözden geçirmeye davet etti.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da hiç bir ülkenin, özellikle de İsveç'in Türkiye'yi kınamaya hakkının olmadığını söyledi. İsveç'in, 2. Dünya Savaşı'nda komşusu Norveç'in işgali için Hitler ordusuna koridor açtığını belirten Anadol, İsveç'in böylece bir soykırıma dolaylı yoldan ortak olduğunu ifade etti. ABD ve İsveç'ten sonra, bu yöndeki kararların arkasının gelebileceğine dikkati çeken Anadol, CHP olarak, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolün Meclis gündeminden çekilmesi çağrısında bulunduklarını söyledi. Anadol, kararı kınadıklarını belirtti.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, kararı lanetlediklerini ifade etti. Canikli, böyle bir kararı Türk milletinin hak etmediğini, Türkiye'nin, insanlık suçu konusunda en temiz sayfaya sahip ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Hükümet olarak, 1915 olaylarına ilişkin gerçeğin ortaya çıkması için cesur adımlar attıklarını, ancak kendilerine güvenemeyenlerin böyle bir adım atamadığını anlatan Canikli, ''Gerçeği öğrenmek istiyorsanız, bilim adamları araştırsın ve ortaya çıkarsın. Bunlar siyasi kararlardır. Hukuki, ahlaki ve bilimsel gerçekliği yoktur'' dedi. Canikli, söz konusu kararla ilgili gereken onurlu adımların atılacağını kaydetti.

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan da ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin Ermeni iddialarının tanınmasına ilişkin tasarıyı kabul etmesinin ardından konuyla ilgili değerlendirmede bulunması için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu Pazartesi günü için komisyona davet ettiklerini bildirdi. İsveç Parlamentosunun aldığı kararın da şimdi gündeme geldiğini belirten Mercan, ''Pazartesi günü konu enine boyuna tartışılacak ve Parlamento bilgilendirilecektir'' dedi.

Konuşmaların ardından TBMM Başkanvekili Meral Akşener, 16 Mart Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.