BIST 9.708
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.440,00
HABER /  GÜNCEL

İstinaf mahkemeleri kuruluyor!

Yüksek Yargı ile hükümet arasında bir süredir devam eden istinaf mahkemeleri tartışmasında sona gelindi.

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İstinaf Mahkemeleri için yaz kararnamesinde atamaların yapılacağını açıkladı.

Ergin, Bölge İstinaf Mahkemeleri için hakim ve savcı oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, ''Bunların Haziran ayındaki yaz kararnamesi içerisinde görevlendirmelerinin yapılmasını düşünüyoruz'' dedi.

TBMM Adalet Komisyonunda, Yargıtay ile Danıştayda daire sayısını artıran ve Adli Tıp Kurumunda döner sermaye ödemelerini düzenleyen ''Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nın görüşülmesi sırasında konuşan Ergin, tasarı hazırlanırken ''Yargıtay ve Danıştay'ın görüşlerinin alınmadığı'' şeklinde eleştiriler olduğunu anımsattı.

Anayasa değişikliği esnasında ve öncesinde, Yargıtay ve Danıştay'ın yapılacak değişikliklerle ilgili katkılarını alabileceklerini ifade ettiklerini anımsatan Ergin, ''O süreç içerisinde Danıştay ve Yargıtay başkanları 'Bizim bu konularla ilgili ortaya konulmuş görüşlerimiz vardır. Onları beyan etmişizdir. Ne diyorsak oradan istifade edebilirsiniz' demişlerdir. Şimdi bu yaklaşım karşısında, biz önceki beyanlarını da baz alarak, bu tasarı çalışmaları esnasında pozisyon belirledik'' dedi.

Ergin, Bölge İstinaf Mahkemelerinin hakim savcı yetersizliğinden dolayı devreye alınamadığını, şu anda hakim savcı temini için ticaret mahkemelerinin tek hakime indirilmesi ve bazı değişik imkanları zorladıklarını kaydetti. Ergin, ''Hakim ve savcı oluşturmaya çalışıyoruz ki bunların Haziran ayındaki yaz kararnamesi içerisinde görevlendirmelerinin yapılmasını düşünüyoruz. Görevlendirildiği takdirde bunların çalışması adli yılın başında söz konusu olabilecektir. Yani önemli ölçüde 2011 yılı da geçmiş olacaktır'' diye konuştu.