BIST 9.089
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,67
HABER /  GÜNCEL

İşten çıkarıldı 350 kilo oldu

Romanya'da 47 yaşındaki Stelian Jurca, 350 kilo ağırlığıyla ülkenin en şişman adamı unvanına sahip.

Abone ol

Jurca, İngiltere'den 444 kiloluk Paul Mason'un ameliyatla yağlarını aldırarak 100 kilo hafiflediğini duyunca 'rekorun kendisine geçtiğini' düşünüyor. Askerdeyken 106 kilo gelen Jurca, 7 yıl önce işten çıkarıldığında 180 kilo ağırlığa sahipmiş. Yediği içtiği her şey yarayan Jurca, işsizliğin verdiği stres eklenince bugünkü kilosuna ulaşmış.

Tek odalı evinde 5 yıldır adeta hapis hayatı yaşayan 47 yaşındaki adam, iyileşip gençlik günlerindeki kilosuna kavuşmanın hayaliyle yaşıyor. Sağlığı yerindeyken bir Türk firmasının şantiyesinde bir süre çalışan Jurca, devletten aldığı 110 euroluk sosyal yardımın yanı sıra Türk firmasında çalışan eşi ve kızının desteğiyle geçiniyor.

Gençliğinde de boylu poslu biri olan Stelian Jurca, askere gittiğinde 106 kilo imiş. 2 yıl süren askerliğinde yaklaşık 20 kilo veren Jurca, askerlik dönüşünde güvenlikten sorumlu jandarma olarak çalışmış. Çavuşesku'nun devrilmesiyle kadrosu iptal olan Jurca, Bükreş'in merkez ilçe belediyelerinden birine zabıta memuru olarak atanmış. Ancak yıllar içinde aldığı kilolar nedeniyle, periyodik spor testlerinden geçememiş. "Futbol sahasının etrafında iki tur atmam gerekiyordu. O zamanlar 180 kilo idim, yapamadım." diyen Jurca, 2003 yılında zabıta kadrosundan çıkarılmış. Yaşı ve kilosu nedeniyle iş bulamayan Jurca, Bükreş'in kenar mahallesindeki tek odalı evine kapanmış. İşsizlik stresiyle hızla kilo almaya başlayan Jurca, 2 yıl içinde 260 kiloya ulaşmış. Jurca tartıya çıkışını şöyle anlatıyor: "Pazara gittim. Pazarcıların patates tarttıkları demir kantara çıktım. 260 kiloyu görünce iyice moralim bozuldu."

"BİR BARDAK SÜT BİLE İÇSEM, İŞTAHLA İÇTİĞİM İÇİN KİLO ALIYORDUM"

O günden bugüne metabolizması iyice bozulan Jurca, geliri olmadığı için tedaviye başlayamamış ve bugünkü kilosuna ulaşmış. Sık sık rejime başvuran adam bir türlü kilo vermeye muvaffak olamamış. "Yediğim her şeyden kilo alıyordum. Bir bardak süt bile içsem, iştahla içtiğim için kilo alıyordum. Çorba içsem, salata yesem bana yarıyor. Tabii ki hızla kilo almamda metabolizmamın düzensiz olmasının yanında işsizlik stresi de etkili oldu." şeklinde konuştu.

Evinin kapısına ancak 3-4 günde bir çıkabilen 350 kiloluk adamın vücudunu taşıyamaz hale gelen bacaklarında yaralar oluşmuş. Gün boyu televizyon izleyerek ve müzik dinleyerek avunan Jurca'nın çocukluğu da rahatlık içinde geçmemiş. Küçük yaşlardayken anne ve babasının boşandığını söyleyen Jurca, üvey annesinin yanında büyümüş. Öz annesiyle irtibatını kesmeyen Jurca, "Her ikisine aynı saygı ve sevgiyi gösterdim." diyor. Babasını 3 yıl önce kaybeden Jurca'ya bu günlerinde hem gerçek annesi hem de üvey annesi destek olmuş. Gençlik fotoğraflarına bakarak bugünkü durumuyla kıyaslayan Stelian Jurca, eski kilosuna döneceği günlerin özlemini çekiyor.

Maddi imkansızlık içinde kıvranan Jurca'ya yıllarca çalıştığı belediyeden yardım eli uzanmış. Belediyeye bağlı sağlık ekiplerinin haftalık kontrolüne ek olarak belediye bütçesinden 110 euro sosyal yardım alıyor. Yüksek tansiyon nedeniyle günde 10 kadar hap kullanan 350 kiloluk adam, bir medya grubunun desteğiyle haftaya hastaneye yatırılacak. "Bir kaç hafta doktorların gözetimi altında kalacağım. Ağır bir perhizden sonra eğer maddi imkan bulunabilirse midemin küçülmesi için ameliyata girebilirim." şeklinde konuşuyor.

EŞİ VE KIZI TÜRK ŞİRKETİNDE ÇALIŞIYOR

Jurca ailesi, başkent Bükreş'in kenar semtlerinden birinde tek gözlü bir evde yaşıyor. Evin annesi Rodica ve kızı Nicoleta, Stelian Jurca'nın sağlığına kavuşabilecek parayı bulmak için çırpınıyor. Anne Rodica ve kızı Nicoleta döner işleyen bir Türk şirketinde çalışıyor. Daha önce bir Türk bisküvi fabrikasında çalışmışlar. Türk işverenlerden övgüyle bahseden 22 yaşındaki Nicoleta, "Bize karşı her zaman anlayışlı oldular. Hem iyi maaş veriyorlar. Onlardan hiç şikayetimiz yok." diye konuşuyor. Geçen yıl nişanlısını trafik kazasında kaybeden Nicoleta, Türk işverenlerin o zaman kendisine verdiği maddi ve moral desteğini unutamıyor. "Çocukluğumda gezdiğimiz gibi, babamla parkta gezmek, pazarda alışveriş yapmak istiyorum." diye konuşan genç kızın en büyük hayali ailecek tatile gitmek.