BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

İşten çıkarılan 305 kişi için umut doğdu!

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, 305 THY çalışanının eve dönüşü için yönetime danışacak

Abone ol

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, en zor kararımdı diye nitelendirdiği 305 kişinin işten çıkarılması olayına yönelik “Kararı bir seferliğine durdurmak için konuyu 1-2 gün içinde yönetim kurulunda görüşe açacağım” dedi.

AK Parti milletvekili Metin Külünk’ün teklifiyle yasalaşan havacılık sektöründe grev yasağının yarattığı kaosta işten çıkarılan 305 THY personeline işe geri dönüş için bir umut ışığı göründü. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, “En zor kararım” diye nitelediği işten çıkarmalar sonrasında dün yaptığı açıklamada “Hava İş sendikasının da bu konuda isteği var. Fakat şirketi merhametle değil, kurallarla yönetmek zorundayım. Yine de 1-2 gün içinde yönetim kurulunu toplayıp ‘Bu 305 kişinin işten atılmasını bir seferliğine durduralım’ teklifini götüreceğim. Ama sonuçta halka açık bir şirket olmamız gerekçesiyle, oluşan 2 milyon dolarlık zarar yönetim kurulumuzu zora sokabilir. Son kararı Yönetim Kurulumuz verecek” dedi. Topçu başkanlığındaki THY yönetimi umarım bu zor karardan döner. Hamdi Bey ile THY’nin Genel Merkezi’ndeyiz, konu anlaşılacağı üzere THY’deki işten çıkarmalar.

ALITALIA İŞTE BÖYLE BATIRILDI
Gazete Habertürk'ten Yavuz Barlas'ın haberine göre; Havacılık sektöründe 110 bin kişi çalışıyor. Bu rakamın 29 bini THY şirketlerinde. THY’nin uçuş ekibinde sadece 15 bini aşkın personel bulunuluyor. Bu çalışanların da 14 bini Türk-İş’e bağlı olan Hava-İş’te sendikalı. Peki çalışanın derdi ne? Maaşlar mı? Yoksa çalışma şartları mı? Son olayın patlak vermesinin asıl nedeni Meclis’ten jet hızıyla geçen grevi yasaklayan yasa... Ancak gerginlik bitmiş gibi görünmüyor. Çünkü sendikanın elindeki en önemli silah alınmış gibi görünüyor. Ve tam da işlerin zirveye çıktığı yaz başlangıcı olan bu dönemde toplusözleşme görüşmeleri var. Görüşmelerde anlaşma sağlanamadı ve bugün itibarıyla konu uzlaşma komisyonuna kaldı. Biz de Hamdi Bey ile bu soruların yanıtlarını almak için bir aradayız. Hamdi Topçu söze şöyle giriyor:

Bıraksanız sendika THY’nin anahtarını istiyor. Hatırlayın Alitalia böyle battı. Sendikalar yüzünden. Sağladığımız imkânlar ortada. Bizim zam teklifimiz de yüzde 10 seviyelerinde. Ancak istekleri bitmiyor. 44 maddelik talepleri var.” Nedir bu talepler diye sorduğumuzda tam yanıt alamasak da Topçu bir bölümünü yaptığı açıklamalarla aktarıyor. 305 kişinin işten çıkarılma meselesine dönersek eğer Topçu aslında rakamın 400’ün üzerinde olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Biz bu eylemin haberini aldığımızda bir gün önce akşam mail’lerle çalışanlarımızı uyardık. Ancak maalesef bazı arkadaşlarımız bizi dinlemedi. O gün işine gelmeyenlerin sayısı 400’ü aşıyordu. Ancak gerek kamera kayıtları gerekse çalışanların açıklamalarından gördük ki bir kesimin otoparktan ve kapılardan içeri girişi engellenmiş. Onları ayırdık ve bu rakama ulaştık.” Bu arada Hamdi Topçu SMS yolu ile yapılan işten çıkarma bildirimlerine yönelik eleştirimizi de şöyle yanıtladı: “Teknoloji gelişti, en azından bilgileri olsun diye bu SMS’ler gönderildi.

1.20120607095029.jpg

LUFTHANSA'DAN FAZLA ÜCRET ÖDÜYORUZ, SÜRE SINIRLARIN ALTINDA
Rakamlara bakıldığında THY’de personel ücretlerinin toplam giderlere oranı yüzde 17’lerde. Bu oran 2003’te yüzde 22, 2007’de yüzde 19 seviyesindeymiş. Yıllar itibarıyla bakıldığında personel başına maliyet yıllık 2003’te 29 bin dolar düzeyindeyken, 2007’de bu rakam 57 bin doları ve son olarak da 2011 sonu itibarıyla de 73 bin dolara çıkmış. Akıl almaz bir artış var. Yani çalışanların geliri bir hayli artmış. Peki bu kavga neden? Öncelikle personelin yaz gibi yoğun sezonlarda çalışma süreleri ile ilgili itirazları olduğu biliniyor.

ORTALAMA 68 SAAT
Topçu çalışanlara çok yatırım yaptıklarını ancak bunun da karşılığını fazlasıyla başarı anlamında aldıklarının altını çizerken hem maddi hem de çalışma şartları ile ilgili ise şunları söylüyor: “Yeni girişte THY’nin 3 bin 341 lira giydirilmiş aylık maaş verdiği bir kabin memuruna özel hava yolları bin 300 küsur lira para veriyor. Kabin memurlarımız, Star Alliance’ın başı olan Lufthansa’dan daha fazla ücret alıyor. Mecburiyetimiz yoktu, 45 milyon lira harcadık, özel sağlık sigortası yaptık. Biz dünyada en fazla dinlenme süresi veren havayoluyuz. Şu anda sivil havacılık, ayda 110 saat, üç ayda 300, yılda ise 1000 saat uçmaya izin veriyor. Avrupa’da da böyle. Bizde bir hostesin uçuş ortalaması 68 saat. Pilotlarımızın 75 saat. 70 saatin üzerine yüzde 75 zamlı mesai ücreti alıyorlar.

METİN KÜLÜNK İLE 5 YILDIR GÖRÜŞMEDİM
Grev yasağı yasasının mimarı Milletvekili Metin Külünk ile ilgili Topçu “Kendisi memleketlimdir ama inanın 5 yıldır telefonla dahi görüşmedim. Bugüne kadar hiçbir siyasiden de referans olduğu bir kişi işe alınmamıştır. Bizde süreç şeffaftır” dedi.

İŞTEN ATILANLARDAN ŞİRKETE GERİ DÖNÜŞ MEKTUBU
THY'de işine son verilen 305 personelin şirkete "İşimize dönmek istiyoruz pişmanız" mektubu yazdığı öğrenildi. Öte yandan internet sitesine Redhack tarafından yurtdışından yapılan saldırıyla ilgili THY'nin hukuk bölümü konuyu uluslararası yargıya taşımak için harekete geçti. Bu arada Danimarka gazetelerinde yer alan “THY'deki Türk pilotlarının yetersiz İngilizce’leri yetersiz” haberlerini değerlendiren uluslararası pilot derneği IFALPA'nın Avrupa Bölgesel Başkan Yardımcısı Francis Nardy, bu iddiaların gerçek olmadığını söyledi.

BAKAN ÇELİK'TEN THY'DE ARABULUCULUK SİNYALİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, grev yasağı getirilen THY’deki toplusözleşme görüşmeleri için arabulucu olacağı sinyalini verdi. Çelik “Burada barışın olmasını isteriz. İşverenle ve işçi sendikalarıyla temasımız olacak bundan sonra da” dedi. THY’de grev yasağını protesto eylemleri sırasında Hava İş sendikasını yalnız bırakmakla eleştirilen Türk İş Başkanlar Kurulu, hava işkoluna getirilen grev yasağını kınarken, Hava İş’in THY işyerlerindeki eylemi de desteklediğini açıkladı.