BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,14
ALTIN 2.295,47
HABER /  GÜNCEL

İşte yöre yöre Türk mutfağı

Yöresel lezzetlerde durağımız Doğu Anadolu... Bölgeye gittiniz. Peki ne yemeli ne içmelisiniz?

Abone ol

Rotanız Doğu Anadolu bölgesiyse bu yazıyı okumadan geziye çıkmayın.

Lezzetli kebapların, zengin kahvaltıların ve eşsiz alabalıkların cennetine hoşgeldiniz.

Erzurum'dan başlayalım.. Kuzu etinden yapılan Tortum çağ kebabı ve artık yurt dışına bile satışı yapılan tatlılardan kadayıf dolması eşsiz bir damak lezzeti.

Çıldır Gölü'nün muhteşem manzarasını izlerken lezzeti eşsiz olan alabalık tadılabilir.

TUNCELİ'DE MUNZUR VADİSİ'NDE NE TATMALISINIZ?

[PAGE]

Tunceli'ye yolunuz düşerse tertemiz kaynak suları, 1518 türlü bitki türü ve kırmızı benekli alabalığa ev sahipliği yapan Munzur Vadisi'ne mutlaka uğrayın ve alabalığından tadın.

Munzur Çayı'nın gözelerinde kavurma yemeden ve buz gibi sularından içmeden dönülmemeli.

KARS'INÖNE ÇIKAN LEZZETİ NE?

[PAGE]

Ve Kars... Yöresel mutfağıyla dikkat çeken illerimizden...

Kaz kurutması Kars'ın en çok tercih edilen yemekleri arasında. Kentte birçok lokantada servis edilen kaz kurutması, ili ziyarete gelenlerin mutlaka tadına baktığı yemek türlerinden biri.

VAN'A GİDERSENİZ VAN KAHVALTISI YAPMADAN SAKIN DÖNMEYİN... 

[PAGE]

Van mavi ile yeşilin buluştuğu eşsiz doğal güzelliklere sahip bir ilimiz. Van'da en önemli sofra kahvaltı sofrası...

Kahvaltı deyip geçmeyin... Çünkü Vanlılar geçmiyor... Van mutfağında kahvaltının önemli yeri var.

Kahvaltı, Van'da kendine has özellikleri ile sunuluyor. Şehrin için kahvaltı salonlarıyla dolu. Sabahın ilk ışıkları ile birlikte büyük hareketlilik kazanan kahvaltı salonları, akşam saatlerine kadar açık oluyor.

Kahvaltılarda yok yok... Tamamen yörede üretilen doğal ürünlerin sunulduğu kahvaltı masasında, bal, yoğurt kaymağı, süt kaymağı, yayık tereyağı, Van çacığı, otlu peynir, kavurmalı sucuklu yumurta, zeytin, murtuğa, kavutun tadına varmak mümkün.

VAN YEMEKLERİNİN TADINA DOYULMUYOR... NE YEMELİSİNİZ?

[PAGE]

Van yemeklerinin en belirgin özelliği etli olması. Yerel sebzelerle yapılan yemekler de çok zengin. Ancak Vanlılar, bir anlamda etsiz yemeği yemekten sayıyor.

Van yemekleri sofralarda ve menüde geniş yer tutar. Yemeklerde dağlardan, yaylalardan toplanan değişik bitkiler kullanılır.


Geleneksel Van yemekleri arasında bulunan kavurmalı uşkun ekşilisi, sengeser, kurut aşı, Kürt köftesi, ayran aşı, bulgur aşı, çılbır, keledoş, mıhla ve tandır balığı en beğenilen yemekler arasında yer alıyor.

Van'da Adilcevaz cevizinin tadına bakın...

Van'ın en meşhur yemeklerinden biri olan Keledoş, dövülmüş buğday, kavurma eti, nohut, yeşil mercimek, ak pancar, tereyağı ve kurutla yapılır.

Baharat ağırlıklı, ister acılı ister acısız yenilen ve yanında buz gibi ayranla tavsiye edilen keledoş, Van halkının vazgeçilmez yemeklerinden.

Van Gölü'nden avlanan İnci kefali balığı yıkanıp temizlenir. Sadece kuyruğa sürülen unla tandırın yan taraflarına yapıştırılarak pişirilir. Tandırın ısısına göre kısa sürede pişen Van balığı kılçığı ile derisi kısa sürede bir birinden ayrılarak sofradaki yerini alır.



Tandırda pişen Van balığı, bulgur pilavı ve ayranla birlikte tüketiliyor. Vanlıların özellikle yaz aylarında plastik bidonlar içerisinde bol tuzla sakladıkları İnci Kefali balığı, kışın kilerden çıkartılarak tandırda pişiriliyor.

ANALI KIZLI'YI MALATYA'DA YİYİN....
 

[PAGE]

Bulgurdan 100'ün üzerinde köfte yapılan Malatya mutfağının meşhur yemeği ''analı kızlı'' köftedir. Etle yoğrulan bulgurdan yapılan bu yemek, küçük ve büyük köftelerden oluştuğu için bu adı almıştır.

Kent merkezindeki birçok restoranda yapılan bu yemeği tatmadan Malatya'dan ayrılırsanız Malatya mutfağını tanımamış sayılırsınız.

Kayısı hasadının devam ettiği bugünlerde Malatya'ya gelirseniz şanslısınız. Mutlaka bir kayısı bahçesini gezilmeli, şeker oranı yüksek, meyve sertliği kendine has Malatya kayısısı tadılmalı.

ELAZIĞ'DA ÇEDENE KAHVESİNİ MUTLAKA İÇİN...

[PAGE]

Elazığ'a uğradıysanız damak tadı düşkünlerine hepsi alabalıktan yapılan döner, fileto, pide, köfte, Adana kebap, güveç, kiremitte, kavurma, sote, kızartma ve ızgara önerilebilir.



Elazığ'da Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yoğun olarak bulunan aşısız fıstık ağacının ''Menengiç'' denilen meyvesinden yapılan ''çedene kahvesi'' sahip olduğu geleneksel tadı meraklılarına sunuyor.

BİTLİS'TE AVŞOR ÇORBASINI TATMADAN DÖNMEYİN... 

[PAGE]

Kentte yaşayanlar, Bitlis'in geçmişine yakışacak alışkanlıkları da sürdürmeye çalışır. Sabahın serinliğinde evinden çıkan Bitlisli erkekler, hamama gidip yıkanmayı ve ardından Bitlis'e özgü özel bir çorba olan ''avşor''u içmeyi ihmal etmez. Öyle ki bu çorbayı saat 07.00'den sonra bulmak mümkün değildir. Çünkü çorbanın tüketileceği zaman dilimi, sabahın erken saatleridir.

Binbir çeşit yöresel bitkiden yapılan Avşor çorbası...

Bitlis balını tatmadan dönmeyin.

İŞTE BİTLİS'İN EN HAS LEZZETİ BÜRYAN KEBABI...

[PAGE]


Bitlis yöresel yemekleriyle zengin bir mutfak kültürüne de sahip. Ancak bu yemeklerin geneli, zor ve zahmetli olduğu için evlerde pişirilir. Kentte bilinen en eski tat ''büryan'' kebabıdır. Büryan için, çengellere takılan et, tandıra sarkıtılır. Uzun zamanda ve sabırla pişen bu lezzet mutlaka tadılmalı.